-->

28.5.2006

Ruususen ohje

Tässä ohje tuohon eilen tekaisemaani rinsessalaukkuun. Ohje on omasta päästä, mutta ajatuksen simpukkavirkkauksen käyttämiseen laukussa sain SirpaLeelta, kiitos siitä! :) Simpukkavirkkauksen ohjeet voi löytää esimerkiksi Weilin+Göösin "Virkkaus"-kirjasta (painettu v. 1983) ja kolmiosaisen "Kauneimmat käsityöt" -kirjasarjan ekasta osasta (painettu v. 1976).


Tarvikkeet:
n. 250 g Putkis-lankaa, rottinkikahvat, virkkuukoukku nro 7. Lisäksi oman mielenkiinnon ja tarpeen mukaan vuorikangasta, ompelulankaa, pahvia, vanulevyä ja muutama helmi. Valmiin laukun korkeus (ilman kahvoja) on 19 cm, pitkän sivun leveys on 24 cm ja lyhyen sivun leveys on 11 cm.

Pohja:

Virkkaa aloitusketjuksi 20 kjs + 1 kjs kääntymistä varten. Käänny ja virkkaa 1 ks jokaiseen kjs:aan (alkaen koukusta lukien 2. kjs:sta). Virkkaa viimeiseen kjs:aan 4 ks, ja jatka virkaten kjs-ketjun alareunaan 1 ks jokaisen kjs:n alareunaan, viimeiseen kjs:aan 2 ks. Virkkaa seuraavaan ks:aan 2 ks, virkkaa 19 ks, seuraavan ks:aan 2 ks, virkkaa 2 ks, seuraavan ks:aan 2 ks. Jatka näin, eli pitkillä sivuilla lisäysten välissä on aina 19 ks ja lisäysten välissä päädyissä aina 2 s enemmän kuin edellisellä kerroksella. Jatka virkkaamista näin kunnes lisäysten välissä molemmissa päädyissä on 10 ks. Virkkaa vielä seuraavat 19 ks (näin molemmat sivut ovat yhtä leveät, eli viimeinen ympyräkerros on täysi). Silmukoita on nyt yhteensä 66. Aloita seuraavaksi simpukkavirkkaus.

Simpukkavirkkaus:
2 kjs, virkkaa samaan edellisen kerroksen ks:aan 3 p (eli nuo 3 p virkataan samaan ks:aan kuin on virkattu se ks, josta nuo 2 kjs alkavat), * jätä 2 s väliin, seuraavaan silmukkaan 1 ks, jätä 2 s väliin, virkkaa seuraavan silmukkaan 4 p, *. Toista *-* koko kerroksen ajan. Kerroksen vaihtumiskohdassa virkkaa viimeinen simpukka (= 4 p) krs:n ekan simpukan 2 kjs:aan, virkkaa seuraava ks saman simpukan keskimmäisten pylväiden väliin. Virkkaa seuraava simpukka (4 p) edellisen kerroksen ks:aan, ks edellisen kerroksen simpukan keskimmäisten pylväiden väliin. Jatka näin spiraalina, kunnes simpukkakerroksia on yhteensä 13.

Yläreuna:
Virkkaa seuraava kerros siten, että virkkaat jokaisen ks:n päälle ks, pylväiden päälle ps. Tarkista sitten kahvojen paikat ja merkitse ne nuppineuloilla; tässä tapauksessa kahvojen kiinnityslievekkeet virkattiin 19 ks:lla, joiden väliin päätyihin jäi 10 ps. Virkkaa näillä 19 ks:lla 5 krs edestakaisvirkkausta, palaa sitten takaisin reunukseen ps:lla, virkkaa 10 ps ja virkkaa sitten toinen lieveke samoin 5 krs 19 ks., virkkaa vielä toisen päädyn 10 ps, katkaise lanka, päättele. Ompele kahvat lievekkeiden sisään. Jos käytät ompeluun Putkista, niin kannattaa käyttää virkkuukoukkua langan pujotteluun neulan sijasta (Putkis ei halkea kuten säielangat, joten sen läpi ompeleminen on aika työlästä).

Viimeistely:
Leikkaa pohjan kokoinen pala pahvista kovikkeeksi, ja ompele se muutamilla pistoilla virkattuun pohjaan kiinni. Tee vuori haluamastasi kankaasta, ja ompele se kiinni laukun yläreunaan. Vuorin pohjakappaleeseen kannattaa ommella pohjan kokoinen pala vanulevyä, niin tavarat eivät kolise ikävästi laukussa pahvilevyä vasten. Laukkukoristetta varten pujottele pari helmeä Putkis-langan pätkään ja sido koriste laukun kahvaan.

Ota laukku kantoon ja tunne itsesi rinsessaksi! :D

18 kommenttia:

 1. Ihana laukku ja ohje. Pitääpäs ottaa talteen :) Mistä tuota Putkista löytyy?

  VastaaPoista
 2. Oi vitsi, noi helmet näyttää ihan mahtavilta tossa!

  VastaaPoista
 3. Oi vau, just nyt mun Putkikset alkoivat kiljua tuolla kaapissa tahtovansa Prinsessalaukuksi :)

  Verano, Putkista saa Toikalta. Tekstissä taitaa olla linkki...

  VastaaPoista
 4. Kiitos, ohje napattu talteen. Nyt pitäisi tilata/löytää jostain lähiputiikista putkista ja kehitellä vuorokauteen lisää tunteja.

  VastaaPoista
 5. Eipä sitten muuta ku koukku kauniiseen käteen ja virkkaamaan! :) Jos muuten löydätte ohjeesta epäjohdonmukaisuuksia tai virheitä, niin ilmoittakaa mulle. Yritän sit korjailla ja selventää parhaani mukaan.

  Putkista saa tosiaan tuolta Toikalta, myymälä sijaitsee Toijalassa ja verkkokauppa täällä.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana laukku! Tahtoo myös!

  VastaaPoista
 8. Ihana kesälaukku! Täytyypäs väsäillä itsekin jotain tuohon tyyliin, kunhan selviän ensin keskeneräisistä töistäni...

  Mistä muuten olet ostanut nuo kahvat?

  VastaaPoista
 9. Hups.. Luin vähän pidemmälle ja selvisi kahvojen alkuperä... Mut ei kukaan tietäis mistä Tampereelta tuontyylisiä saisi?

  VastaaPoista
 10. Ja taas niin ihana kassi! Ei meinaa perässä pysyä...

  VastaaPoista
 11. Jenni: Mulla on tapana linkittää suoraan tekstiin, eli tässä tapauksessa postauksen linkki rottinkikahvat vie suoraan Sinellin verkkokauppaan ja kyseisten kahvojen tietoihin. Ite ostin ne Askarellista, mut ihan sama valikoima ja samat hinnat on myös tuolla Sinellissä.

  Tampereelta en oo vastaavia löytäny, ja usko pois; oon kyllä aika tarkkaan kiertäny tän kylän liikkeet. :)

  VastaaPoista
 12. Montako grammaa on yhdessä Putkis-vyyhdissä? Yritin katsella nettisivuilta, mutta ei osunut silmään.

  Kiitokset ohjeesta! Laitan talteen ja palaa asiaan kuuluisana joskus-ajankohtana!

  VastaaPoista
 13. Putkis-vyyhdissä on noin 300 grammaa lankaa. Tilasin viimeks Toikalta kolme vyyhtiä, ja niiden painot vaihteli tasan 300 grammasta 320 grammaan. Täältä löytyy lisätietoja ja värikartta.

  VastaaPoista
 14. Koukuttaja: Putkis-langalle ei ole virallista puikko- tai koukkusuositusta, ite oon virkannut sitä seiskan koukulla. Luulisin 6-8 virkkuukoukun olevan sopivimmat vaihtoehdot käsialan mukaan.

  En oo toistaiseksi neulonut Putkiksesta mitään, niin etten ykllä osaa antaa mitään speksejä neulepuikkojen koolle.

  VastaaPoista
 15. hmmm. mitenköhän paksua toi putkis on että voisko ton toteuttaa trikookuteella? sitä näät löytyis....

  VastaaPoista
 16. Mä oon virkannut Putkista 6-8 koukuilla, selventäiskö se vähän tuota paksuutta?

  Mutta kyllähän ton laukun voi tehdä vaikka minkä paksuisesta langasta tai kuteesta. Jos tekee paksummasta, mutta samoilla silmukkamäärillä, niin laukku on vain isompi. Kokeilemallahan se parhaiten selviää! :)

  VastaaPoista
 17. Woohooo!!!!!!!!!!!!! Mikä ihana laukku!!!!! Ja ne helmet!!!!!! AARGH! Mahtavaa työtä!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 18. hello, i like this beautiful project but i dont understand finish, could you translate to english some day?
  thank you!!!

  VastaaPoista