-->

17.5.2006

Nasu-kukka

Tässä olis nyt se lupailemani toinen kukkaohje. Nää molemmat kukat on siis oman kehittelyn tulosta tätä ruskeaa kukkalaukkua varten. Ettei blogi ois ihan täynnä kuvia pelkästään ruskeista kukista, niin tein tän kukkasen vaaleanpunaisesta Novitan Kotiväestä. Kakkosen koukulla halkaisijaksi tuli 8,5 cm. Nimi liippaa kovasti läheltä Tikrun Nasukassia; toivottavasti se ei haittaa sen puoleen Tikrua kuin A. A. Milneäkään. :D Syy nimeen selviää kyllä, kun katsoo noita kuvia eri virkkausvaiheista. :)

Kukan keskusta
1. krs: Virkkaa 6 kjs, sulje ps:lla ympyräksi.
2. krs: Virkkaa ympyrään 10 ks, jatka virkkaamista spiraalina, tee lisäyksiä joka toisessa silmukassa (= virkkaa 2 ks joka toiseen silmukkaan). Kun silmukoita on 15, tee lisäyksiä vain joka kolmannessa silmukassa. Kun silmukoita on 30, virkkaa 1 kjs ja käänny.

Keskusympyrän voi toki tehdä ihan yhtä hyvin suljettuina kerroksina, jos se tuntuu helpommalta ja mielekkäämmältä.

Terälehti
Lisäyskerrokset:
3. krs: Virkkaa 2 ks ensimmäiseen kiinteään silmukkaan, 4 ks, 2 ks viimeiseen silmukkaan, 1 kjs, käänny.
4. krs: 8 ks, 1 kjs, käänny.
5. krs: 2 ks ekaan silmukkaan, 6 ks, 2 ks vikaan silmukkaan, 1 kjs, käänny.
6. krs: 10 ks, 1 kjs, käänny.
7. krs: 2 ks ekaan silmukkaan, 8 ks, 2 ks vikaan silmukkaan, käänny.
8. krs: 12 ks, 1 kjs, käänny.

Kuvassa kukka 8. kerroksen jälkeen (tai siis se 1 kjs ja kääntyminen on vielä tekemättä), seuraavaksi alkavat siis kavennuskerrokset.

Kavennuskerrokset:
9. -12. krs: Jätä eka kiinteä silmukka väliin, 9 ks, jätä 1 s väliin, 1 ks viimeiseen silmukkaan, 1 kjs, käänny. Jatka näin (eli jätä aina eka ja toisiksi viimeinen silmukka väliin) kunnes kerroksella on enää 2 silmukkaa. Jätä eka väliin, 1 ks toiseen eli vikaan silmukkaan, 1 kjs. Katkaise lanka, vedä silmukan läpi, kiristä ja päättele.

Aloita seuraava terälehti heti edellisen vierestä nurjalta puolelta. Virkkaa kuten ensimmäinenkin terälehti, aloita virkkaus siis 3. kerroksesta. Virkkaa yhteensä viisi terälehteä.

Tässä kuvassa näkyy valmis terälehti ja toinen terälehti 8. kerroksen jälkeen. Langanpätkästä näkee, että toka terälehti on aloitettu heti ekan vierestä ja nurjalta. Toisen terälehden jälkeen kukantekele näyttää ihan Nalle Puhin Nasulta, siitä siis nimikin, Nasu-kukka, hih! ;)

Ja tässä on kukka kaikkien viiden terälehden jälkeen. Höh, onpas pimeä kuva. :/ Jos tykkää kukasta tällaisena, niin sittenhän se on jo valmis. :) Itse virkkaanvielä reunoihin kerroksen piilosilmukoita (terälehtien päässä kannattaa virkata 1 kjs kärjen ylittämiseksi), ja keskelle voi sit laittaa jotain piristystä.

Tähän kukkaan ompelin keskelle muutamia lankoja ja pieniä siemenhelmiä. Ja reunoissa on siis piilosilmukoita. Noi keskustan langat ei näytä yhtään niin kivoilta Kotiväestä tehtyinä, kuin esimerkiks tässä samanlaisessa kukassa. Pitäis siis olla löyhäkierteisempää lankaa. Eikä noi helmetkään kovin kummoisesti erotu, mutta tulipahan kokeiltua.

13 kommenttia:

 1. Oho, sähän olet oikea kukkamestari :) todella kiva kukkanen tuo nasukin, pitääpä kokeilla myös sitä.

  VastaaPoista
 2. Kiva, kun jaksat laittaa noita ohjeita esille. Mulla onkin juuri akuutti tarve virkatulle kukkaselle :)

  VastaaPoista
 3. ihania kukkasia sulla, näitä pitkää kokeilla =)

  VastaaPoista
 4. Kivoja nää sun kukkien virkkausohjeet, jospa sitä saisi kuvallisen ohjeen kanssa samanlaisia aikaiseksi. Mikä ei minimaalisilla virkkaustaidoillani ole lainkaan varmaa :S Täytynee ihan kokeilla...

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille! :) Kukkaohjeet olikin sit toistaiseks tässä; vaikka laukkuun tuleekin vielä paria muunkinlaista kukkaa, niin niiden alkuperäiset ohjeet ei oo mun omia. Ja vaikka oon muuttanut ja muokannut niitä melkoisen paljon (eli tekijänoikeuslaki sallisi kyllä), niin en silti laita ohjeita tänne, kun ne ei oo täysin omaa tuotantoa. Mutta enköhän mä jatkossakin laittele kaikenlaisia ohjeita sitä mukaa, kun jotain omaa kehittelen. :)

  VastaaPoista
 6. Ihana nasukukka!

  Pakko ottaa tuo ohje talteen, vaikka en tiedä kyllä mihin niitä tekisin. Mutta ei sen väliä, kyllä sitä aina joskus kukalle käyttöä löytyy!

  VastaaPoista
 7. Oi, onpa kiva kukka! Täytyy kokeilla, ehdottomasti. :-)

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta, laitetaan muistiin tulevaisuuden varalle...

  VastaaPoista
 9. Todella kivoja kukkia! Ihastuin erityisesti tuohon sakarakukkaan, jonka joku hollantilainenkin innostui kuvan perusteella tekemään =)

  VastaaPoista
 10. I am going to try this lovely flower too. :-) (am up to a good challenge)

  VastaaPoista
 11. Erittäin kaunis kukka: netistä olen etsinyt kaunista (ja helppoa) kukkasta kummitytön pipoon, ja tässähän sellainen on!

  VastaaPoista
 12. Hijano. :] Nappasin ohjeen ylös jos joku päivä sais kokeiltua.

  VastaaPoista