-->

25.9.2006

Södera-sukat

Södera-sukat ovat saaneet vaikutteita Rowanin Anna-sukista, ja Söderoissa käytetty mallineule on tuttu esimerkiksi Hedera-sukista. Vaikka näiden polvisukkien ohje onkin oma kehitelmäni, niin ne muistuttavat ulkonäöllisesti Hedera-sukkia melko lailla johtuen samasta pitsineuleesta. Sen vuoksi varmistin Hedera-sukkien suunnittelija Cookie A:lta, että ohjeen julkaisu on hänen puolestaan ok.


Söderat ovat hienostelusukat, pitsiunelmat, rock ja HC tai vaikka gootit riippuen siitä, minkä värisinä ne toteuttaa ja minkälaisten vaatteiden ja kenkien kanssa niitä käyttää. Yläreunan nauhan vaihtaminen eri väriseksi tai vaikka jostain ihan muusta materiaalista tehtyyn vaikuttaa myös sukkien ilmeeseen. Sukat neulotaan kärjestä aloittaen, jotta pohjelevennysten aloituskohta ja valmiin sukan pituus olisi helpommin arvioitavissa. Lisäkuvia sukista löytyy täältä.

Lanka ja langan menekki
Novita Kotiväki, noin 130 g.

Neuletiheys
1 mallikerta mallineuletta puikoilla 2,5 = n. 1 cm.

Mallineule
1. krs: *1 kiertäen o, 2 n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, toista *-*.
2. krs: *1 kiertäen o, 2 n, 5 o, 2 n*, toista *-*.
3. krs: *1 kiertäen o, 2 n, 1 o, lk, nosta 1 o neulomatta, 2 o yht., vedä nostettu s yhteenneulotun yli, lk, 1 o, 2 n* toista *-*.
4. krs: Kuten 2. krs.

ssk=slip, slip, knit. Selventävä kuva esim. täällä.

Puikot
Sukkapuikot 2,5 mm.

Muut tarvikkeet
0,5 cm leveää kuminauhaa n. 1 metri, 1 cm leveää satiininauhaa 1,5 metriä, virkkuukoukku (neula ja lankaa kuminauhan päiden ompelemiseen).

Koko
Mallisukat ovat kokoa 40–41. Kokoa voi helposti muuttaa neulomalla enemmän tai vähemmän mallikertoja terän suoralla osuudella . Yksi neljän kerroksen mallikerta on noin 1 cm.

Ohje
Kärkiosa
(Neulelehti Ullassa on Kristel Nybergin kirjoittama kärjestä neulottavan sukan perusohje, jota on lainattu ja käytetty lähteenä ohjeen tässä osiossa.)

Luo sukkapuikolle 12 s. Neulo 1. krs oikein. Käännä neule ylösalaisin niin, että puikko on lattian puolella ja luontireuna osoittaa kattoon. Pidä työn oikea puoli itseesi päin. Poimi luontireunasta langan ja virkkuukoukun avulla 11 s toiselle sukkapuikolle. 1. puikko on nyt puikko, jolla on pariton määrä silmukoita ja 2. puikko on puikko, jolla on parillinen määrä silmukoita.
Jaa silmukat tasan neljälle puikolle seuraavasti: neulo 2. puikolta puolet silmukoista yhdelle puikolle ja puolet toiselle. Neulo sitten neljännelle puikolle 1. puikon alusta 1 s oikein, ja sitten toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein. Tarvittaessa jatka vielä sileää oikeaa, kunnes 4. puikolla on yhtä monta silmukkaa kuin muillakin. Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä, kohta kannattaa merkitä silmukkamerkillä tai vastaavalla, sillä kärjestä neulottavassa sukassa langan pää jää sukan sisään, eikä siitä voi tarkistaa, mistä kerros alkoi.

Kun työ on jaettu neljälle puikolle, aloitetaan kärjen neulominen. Kärkilisäykset tehdään seuraavasti: neulo, kunnes 1. puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo toiseksi viimeinen silmukka ensin etukautta, sitten takakautta oikein, neulo puikon viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, sitten toinen silmukka ensin etu- ja sitten takakautta oikein. Jatka sileää neuletta niin, että teet 3. puikolla lisäyksen samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla. Jotta kärjestä tulisi kauniin muotoinen, tee lisäykset ensin joka kerroksella. Kun joka puikolla on 12 s, tee lisäykset enää joka toisella kerroksella. Kun jokaisella puikolla on 15 s, lopeta lisäykset ja neulo vielä 3 krs sileää näillä 60 silmukalla.


Suora teräosa
Ennen mallineuleen aloittamista jaa silmukat puikoille seuraavasti: 1. puikolle 15 s, 2. puikolle 15 s, 3. puikolle 16 s ja 4. puikolle 14 s. Jatkossa 1. ja 4. puikon silmukoilla (=29 s) neulotaan sileää ja 2. ja 3. puikon silmukoilla (=31 s) mallineuletta = yhteensä 3 mallikertaa + 1 s.
Mallineuleen 1. kerroksella silmukat jakaantuvat puikoille siis näin:
(*-* = mallikerran toisto)

1. puikko: neulo silmukat oikein.
2. puikko: *1 kiertäen o, 2 n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, *1 kiertäen o, 2n, lk, ssk.
3. puikko: 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, *1 kiertäen o, 2n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, 1 kiertäen o.
4. puikko: neulo silmukat oikein.

Sukan pohja (1. ja 4. puikko) on siis sileää neuletta, ja päällysosassa (2. ja 3. puikko) neulotaan pitsineuletta 3 mallikertaa + 1 kierretty oikea silmukka.

Jatka neulomista näin, kunnes teräosa on sopivan pituinen (koossa 40–41 neulotaan 13 mallikertaa) ja aloita sitten kantapää.

Voit tehdä kantapään haluamallasi tavalla, ohjeita erilaisiin kantapäihin löytyy esim. Neulelehti Ullan sukkaekstrasta. Mallisukkiin on tehty saksalainen kantapää, johon ohje seuraavassa. Selkeyden vuoksi kantalappu kannattaa aloittaa täyden mallikerran jälkeen, eli viimeiseksi on neulottu mallineuleen 4. krs.

Kantalappu
Neulo 1. puikon silmukat 4. puikon silmukoiden jatkoksi = 29 s. Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan ja jatka neulomista tasona 29 silmukalla. Käännä työ, nosta 1. s nurin neulomatta, neulo loput kerroksen silmukat nurin. Käännä työ, nosta 1. s oikein neulomatta, neulo loput kerroksen silmukat oikein. Jatka näin yhteensä 30 kerrosta, viimeiseksi neulotaan oikea kerros.

Kantapääkavennukset
Jaa kantalapun silmukat puikolla kolmeen ryhmään. Silmukkaryhmien väliin kannattaa laittaa merkiksi langanpätkä tai silmukkamerkki: 9 s, merkki, 11 s, merkki, 9 s.
Kavennukset aloitetaan nurjalla kerroksella: nosta 1. s neulomatta, 18 n, 2 n yht., käännä työ, nosta 1. s oikein neulomatta. Neulo 9 o, ssk, käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 9 n, 2 n yht., jne. kunnes kaikki sivuryhmien silmukat on kavennettu pois. Viimeinen kavennuskerros on työn oikealla puolen, ja puikolla on jäljellä 11 s.

Kiilakavennukset
Poimi langan ja virkkuukoukun avulla kantalapun reunasta 16 s, neulo kahden seuraavan odottamassa olleen puikon silmukat mallineuletta, ja poimi sitten kantalapun toisesta reunasta 16 s. Jaa kantapään 11 silmukkaa samoille puikoille kantalapun sivuista poimittujen silmukoiden kanssa = 74 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt kantapään keskellä.
Aloita kiilakavennukset: Neulo 1. puikon silmukoilla oikeaa, kunnes puikolla on jäljellä 3 s. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa takareunoista oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukoilla mallineuletta. Neljänneltä puikolta neulotaan 1 o ja sitten kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen, loput silmukat neulotaan oikein. Ensimmäisellä kerroksella kantalapun reunoista nostetut silmukat kannattaa neuloa kierrettyinä, niin ettei kantalappuun tule reikiä.
Toista kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 60. Neulo vielä 2 krs ilman kavennuksia, jotta saat 2. ja 3. puikon silmukoilla mallikerran loppuun. Neulo vielä 1. puikon silmukat oikein; kerroksen vaihtumiskohta siirtyy nyt mallineulepuikon (2. puikko) alkuun. Jaa silmukat kolmelle puikolle, kullekin 20 s, ja jatka mallineuletta kaikilla silmukoilla.


Varsi ja pohjelevennykset
Neulo mallineuletta kaikilla silmukoilla. Sovita sukkaa välillä jalkaan, niin että osaat arvioida, milloin pitää lisätä silmukoita pohjelevennystä varten. Sovitusta varten silmukat kannattaa jakaa useammalle puikolle, niin että jalka mahtuu helpommin sukkaan.
Mitä leveämmät/lyhyemmät pohkeet sitä aikaisemmin levennykset tulee tehdä. Mallisukissa ensimmäiset lisäykset on tehty 27 mallikerran jälkeen: lisää joka toisessa 2 n, 1 kiertäen o, 2 n -raidassa 1 silmukka 2 nurjan silmukan väliin siten, että nostat kahden silmukoiden välisen langankierron vasemmalle puikolle ja neulot sen kiertäen nurin = 66 s. Jatkossa puikkojen vaihtumiskohdassa olevissa raidoissa neulotaan 3n, 1 kiertäen o, 3 n.
Neulo näin 2 mallikertaa, ja lisää sitten samalla lailla lopuissa 2n, 1 kiertäen o, 2 n -raidoissa = 72 s. Nyt mallineuleen 1. krs on *1 kiertäen o, 3 n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 3 n* jne. Tarvittaessa lisäyksiä voi tehdä nurjien silmukoiden väliin enemmänkin, sukkaa kannattaa sovittaa riittävän usein, jotta siitä tulee varmasti omaan jalkaan sopiva.

Kun varsi on riittävän pitkä (mallisukissa 36 mallikertaa kantapäästä laskien), neulo mallikerran viimeisen eli 4. kerroksen jälkeen reikärivi nauhojen pujotusta varten: *neulo 2 (joko oikein tai nurin, riippuen siitä miltä edellisen kerroksen silmukat näyttävät), lk, 2 yht (joko oikein tai nurin, riippuen siitä miltä edellisen kerroksen silmukat näyttävät)*, toista *-* kerroksen loppuun asti. Aloita sitten 2 o, 2 n -joustinneule. Neulo joustinta 2,5 cm ja päättele silmukat riittävän löyhästi. Päättele langanpäät.

Nauhat ja viimeistely
Koska puuvillalanka venähtää helposti, on polvisukissa vaarana sukkien nilkkoihin valuminen. Tämän välttämiseksi kannattaa käyttää kuminauhaa varmistamassa sukkien ylhäällä pysyminen. Pujottele reikärivin reikiin sopiva pätkä kuminauhaa, aseta nauhan päät lyhyeltä matkalta päällekkäin ja ompele ne yhteen. Varo kiristämästä kuminauhaa liian kireälle.


Satiininauhan päät kannattaa ”huolitella” purkautumattomiksi sulattamalla niitä: leikkaa nauhan päät vinoiksi ja kuljeta ne läheltä kynttilän liekkiä. Nauhaa ei tarvitse eikä kannata laittaa liekkiin asti, ettei se pala. Pari senttiä liekistä on hyvä etäisyys; lämpö sulattaa nauhan pään mutta ei polta sitä mustaksi. Pujottele lopuksi satiininauhat kuminauhan päälle samoista rei’istä, vedä sukat jalkaan ja solmi nauhat rusetiksi.

28 kommenttia:

 1. Moi!

  Onko ohjeessa jotain väärin vai miksi
  en ymmärrä ohjetta..

  Ohjeessa sanotaan näin:

  Mallineuleen 1. kerroksella silmukat jakaantuvat puikoille siis näin:
  (*-* = mallikerran toisto)

  1. puikko: neulo silmukat oikein.
  2. puikko: *1 kiertäen o, 2 n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, *1 kiertäen o, 2n, lk, ssk.
  3. puikko: 1 o, lk, 2 o yht., lk, 2n*, *1 kiertäen o, 2n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, 1 kiertäen o.
  4. puikko: neulo silmukat oikein.

  Onko tuo mallikerta samanlainen joka
  kerroksella vai pitäisikö "puikko" sanan tilalla olla krs. Mallikertaa toistaessani silmukoiden määrä kasvaa puikoilla. Mitä minulta on
  siis mennyt ohi ymmärryksen.

  (sori, näppis äkkäilee enkä saa laitettua kysymymerkkejä..)

  VastaaPoista
 2. 3. puikon silmukkamääräksi tulee jatkuvasti 17 s. Puuttuuko siitä siis
  joku kavennus vai onko siinä joku langankierto liikaa.

  VastaaPoista
 3. Moikka!

  Oot ihan oikeassa, 3. puikolla on yksi langankierto liikaa. Hyvä kun huomasit ja otit asian esille, poistan sen ohjeesta pikimmiten! :)

  3. puikon pitäisi mennä näin: 1 o, (tässä oli se ylimääräinen lk!) 2 o yht., lk, 2n*, *1 kiertäen o, 2n, lk, ssk, 1 o, 2 o yht., lk, 2n*, 1 kiertäen o.

  Ja tuossa kohdassa siis käydään läpi se, kuinka silmukat jakaantuvat puikoille ensimmäisellä kerroksella, joten kyllä se on ihan tarkoituksella noin. Mallikerrassa on 4 kerrosta, tämä on niistä ensimmäinen.

  VastaaPoista
 4. Hyvä että selvisi. Jos tuo on mallikerran ensimmäinen kerros, niin missäs ne kolme muuta kerrosta on..

  VastaaPoista
 5. Eiku olihan ne tuolla ylhäällä mainittu. Olen näköjään lukenut ohjeen
  vähän huonosti... Tästä siis jatkan

  VastaaPoista
 6. Kiitos vielä, en ite ollu lainkaan huomannu tota mokaa! :)

  Toivottavasti loput ohjeesta on ok. Jos löydät lisää virheitä tai on muuta kysyttävä, niin pistäpä taas kommenttia.

  Tsemppiä sukkien neulomisen kanssa! ;)

  VastaaPoista
 7. Moi!

  Jäi vähän inhottava olo tuosta eilisestä kun näppäimistöni sanoi itsensä irti. Tarkoitus ei siis ollut missään vaiheessa olla töykeä. Itseäni jäi vähän kaivelemaan kun en saanut tekstiini kysymysmerkkejä tai hymiöitä :)

  Mutta asiaan, kiitos noiden sukkien ohjeesta! Niistä tulee todella kauniit ja samalla pääsin kokeilemaan sukan neulomista kärjestä alkaen :)

  VastaaPoista
 8. Those are the most gorgeous socks I have ever seen. I'm sorry but I can't read a word of it. Is there someone who could tell me if this pattern is available in English? I would just love to make them!
  Thanks!

  VastaaPoista
 9. Someone has offered to translate your pattern for me, but I wanted to ask your permission first. Could you let me know if it is okay? My email is dykstral.l at sbcglobal dot net. My blog is here:
  www.ayenforyarn.blogspot.com
  Thank you so much! I think these are the most beautiful socks I have ever seen!

  VastaaPoista
 10. Ameriikkalaisella sukkalistalla ihailtiin näitä kovasti ja toivottiin enlanninnosta :). Olisko sulla intoa??

  VastaaPoista
 11. Lisa: Thanks for complimenting my socks! :D

  I myself was also about to translate the pattern in English and publish it in my blog. Therefore, I'd appreciate if that someone who is willing to translate the pattern in English for you could contact me. I want to publish the pattern in English in my blog, not anywhere else by someone else, and there is no sense in doing the same job twice. ;)

  In short; I have nothing against someone else doing the translation as long as it will be published in my blog, not somewhere else.

  Reetta: Joo, tarkotus olis julkaista mun blogissa myös englanninkielinen ohje. Katotaan nyt josko toi Lisan kääntäjä ottaa yhteyttä, muussa tapauksessa teen homman ite. :)

  VastaaPoista
 12. Laitoin siis jo meiliä Lisalle, että hänen kääntäjäkontaktinsa ottais yhteyttä, mutta jos joku muukin on innokas kääntämään ohjeen :D, niin meiliä voi laittaa osoitteeseen

  sisainen.villapaita(at)netti.fi

  Tarkoituksena olis tosiaan tehdä käännös ohjeesta, mutta en tiedä kuinka pian ehtisin sen itse tekemään. :)

  VastaaPoista
 13. I LOVE these socks! You have another person who would love to be able to knit them up but can't understand the language it's written in. Please let me know when you have an English version as well. Many thanks

  My email is LdyWolfeSidhe@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Moi!

  Mietin, että joko ohje on olemassa englanniksi? Ajattelin tarjota apuani, eli jos et ole vielä saanut sitä käännettyä/käännätettyä, minä voisin tehdä sen.

  Yhdyn aiempiin kommentteihin, eli sukat ovat todella upeat :)

  VastaaPoista
 15. *duh*

  Nyt huomasin, että onhan sulla jo käännös. No, eipä mitään, taidanpa siis vain ryhtyä neulomaan ;)

  VastaaPoista
 16. Siis aivan uskomattoman upeat yksilöt :). Jos omistaisin komiat sääret, olisin jo lankojakin ostamassa...

  VastaaPoista
 17. voi luoja!! mä en ole _koskaan_ nähnyt mitää noin ihanaa :). parasta lienee se, että oon ettiny sitä tajunnanräjäyttävää polvisukkaohjetta jo ties kuinka kauan, ja tässä se nyt on! oh! menin ihan sekasin. nää on kyllä to do-listalla ensimmäisinä heti ku fufoilut on ohi..kiitos :).

  VastaaPoista
 18. Heh, siistiä Sini! Hyvä että ohje ilahduttaa. :)

  VastaaPoista
 19. Todella upeat sukat! Sain ne juuri neulottua, nyt pitää vaan hommata satiininauhat niin johan kelpaa. :) En ole pahemmin harrastanut pitsineuleita, mutta malli oli yllättävän helppo neuloa, kunhan pääsi vauhtiin. Suurkiitokset vielä hienosta ohjeesta.

  VastaaPoista
 20. Kiitos kivasta ohjeesta! Sain vihdoin neulomani sukat valmiiksi ja virheineenkin ne ovat oikein sievät!

  VastaaPoista
 21. Hei!

  Hyvästä ohjeesta syntyivät kauniit sukat joita kaikki ihastelevat ;) Kiitos hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 22. Kiitos aivan ihanasta ohjeesta! Ensimmäiset sukat ovat nyt valmiit, mutta eivät taatusti jää ainoiksi :)

  VastaaPoista
 23. You did a great job. It just looks so lovely. I'm pretty amazed that such high-class knee highs are such hard-to-get items. This look is SO natural and obvious. I assumed to be flooded by knee highs like this, but this instead it's like looking for a needle in a haystack...

  VastaaPoista
 24. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Hei! Tulin taas kerran katsomaan ohjetta, tällä kertaa tarkoitus tehdä ihan ohjeen mukaan mutta lyhytvartiset. Aiemmin olen tehnyt kaverille polvisukat paksummasta puuvillasekoitelangasta ja itselle kahdet lähes varrettomat sukat seiskaveikasta. Ehdottomasti parhaat villasukat mitä mulla on, villalangassa tuo kuvio säilyttää muotonsa tosi hyvin ja sukat ovat tosi napakat ja hyvät jalassa. Polvisukat oli helppo tehdä paksumpipohkeisellekin, kun lisäsi vaan raitoihin leveyttä.
  Seiskaveikasta 40silmukkaa (eli neljä mallikertaa ohjeen kuuden sijaan) ja 3,5 puikot niin tuli oikein sopivat mun melko kapeisiin jalkoihin.
  Nyt siis tekeillä kesävillasukat jostain nimettömästä ohuesta villasekoitelangasta.
  Suurkiitos hyvästä ohjeesta!
  t. Heidi

  VastaaPoista
 26. Heei, jos jollain on kiinnostusta myydä, niin ostan naisten likaisia sukkia,,,

  VastaaPoista