-->

28.5.2007

Ehdot neulematematiikasta

(Huolellinen suunnittelu + inspiroivat langat + selkeä mielikuva mallista) + 4 x mallitilkku + yksityiskohtaisen neulekaavion näprääminen Excelillä = helppoa neulomista ja täydellinen lopputulos? Väärin, tästä kokeesta tais tulla hylsy niin että paukahti.

Mä vihaan mallitilkkuja. Ne huijaa mua. Tässäkin tapauksessa 10 cm mallitilkussa ei ole yhtä kuin 10 cm varsinaisessa neuleessa. Silmukkamäärät on ok, mutta kerrosten määrä heittää yhtäkkiä niin, että mikä pitäis olla 10 cm onkin yhtäkkiä 6 cm. Pieni toivonkipinä elää siinä, että kastelu ja pingotus (eli raaka venytys) tekis ihmeitä (puuvillalangalle, joopa joo...) Mallitilkkukin on nimittäin mitattu kasteltuna ja pingotettuna. Mutta uskallanko mä muka tehä koko sliparin valmiiks ja todeta, että ei, ei se auttanu ja että pilalla on? Tarkoitus kun olis käyttää steekingiä, joten peli on sit kerrasta poikki eikä paluuta ole purkamisen muodossa, jos lopputulos on susi.

Paska. En pura. Mun pitää äkkiä lyhentyä kolmasosan verran, että sliparista tulee sopiva. Se tuntuu tällä hetkellä huomattavasti yksinkertaisemmalta kuin tähänastisen työn purkaminen, kaavioiden uudelleen suunnitteleminen ja/tai uus yritys perustuen taas johonkin kieroon ja epärehelliseen mallitilkkuun. Minen ala. Mä taidan mennä heitteleen tekelettä seinään. Jos se vaikka pitenis kovassa käsittelyssä.

20 kommenttia:

 1. Voi harmi. Suunnitelmasi näytti todella kivalta. =(

  VastaaPoista
 2. Njoo, mä en oikeestaan ite tiiä tykkäänkö tuosta puna-valkoisesta sahalaitakuviosta vai en. Se on jotenkin niin yliretro ja tennishenkinen, että lopputulos vois olla järkyttävä mörvelö. Tai sit siitä tulis ihan mun suosikki sopivien asusteiden kanssa. Ja rekvisiittana pitää sit aina olla Marianne-karkkeja mukana. ;)

  Hitto, kai mun pitää säätää toi kaavio uusiks nykyisen tiheyden mukaan. Laskin nimittäin, että jos jatkan tätä rataa, niin sliparista tulee 40 senttiä (!) pitkä. Emmä ihan niin lyhyeks halua kutistua. :P

  VastaaPoista
 3. Onpas ihanan värinen. Hei mä tiedän, vie se Jatan koirulien venytykseen. Kyllä ne ihanat otukset aina yhden sliparin sulle venyttää :)

  VastaaPoista
 4. Haa, pitäisköhän mun tosiaankin tarjota neuletta parin terhakan terrierin käsittelyyn, hmm. :D Voi kyllä olla, että ne raukat sais migreenikohtauksen jos tota puseroa heiluteltais niiden silmien edessä. Paree olla ottamatta riskiä, ettei Jatalta jää neulomiset väliin kipeitä koiria hoidellessa. ;)

  VastaaPoista
 5. Onpa raikkaan näköinen neule tuloillaan! Koetilkut on kyllä ihan turhia, niistä ei saa kuin päänsärkyä ja pahan mielen. Sen vuoksi olen päättänyt lopettaa niiden neulomisen ja vaan toivoa, että kaikki menee kohdalleen. Lopputulos on yleensä ihan kohtuullinen...

  t. Liian monta kertaa aivan samassa tilanteessa ollut JohannaH

  VastaaPoista
 6. Mut kerrotko hölmömmälle, miks sitä pituutta ei vaan vois jatkaa ennen tuota kaula-aukon reunaa?

  VastaaPoista
 7. Tuhma mallitilkku.

  Sliparin alku näyttää kyl ihanalta.

  VastaaPoista
 8. Joo, mallitilkut on ihan arsesta. Tuo aloitus näyttää kyllä todella kivalta. Toivottavasti saat siihen jotain tolkkua :)

  VastaaPoista
 9. Niin, eikö sitä pituutta nyt aina voi lisätä, jos tuossa kohden vasta on. Leveys olisikin jo hankalampi.

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa tutulta... Voiko kerroksia lisätä väliin? Vai tuleeko vastaan lisäyksien ja kavennusten kohdat? Toivottavasti jotenkin selviää, tuo on kaunis. Jos ei muuten, niin täällä on yksi lyhyt, joka voi sen ottaa vastaan :)

  VastaaPoista
 11. JohannaH: Mun pitäis varmaan kans heivata kaikki koetilkut jorpakkoon ja otttaa zeniläinen asennen neulomiseen. Tai sit taipua fatalismiin päin; tulee mitä tulee, minen voi asiaan vaikuttaa vaan se on kohtalo... :D

  Raisa: Siks kun slipari ei oo suoraa putkea, vaan siinä tehdään melkoisesti kavennuksia istuvuuden saavuttamiseksi. Ja mä oon jo tehnyt sen verran kavennuksia, että on pakko purkaa jos haluaa sliparista sopivan. Plääh. :(

  Kiko: Mun pitäis varmaan hakea pihalta koivunoksa ja räimiä mallitilkkua sillä. Jos se vaikka oppis eikä kiusais mua enää.

  Sini: Alkaa tuntua siltä, että Me vs. Mallitilkut -seuraan olis saatavilla useampiakin potentiaalisia jäseniä. Pitäiskö alkaa perustaan yhdistystä hyvän asian puolesta? ;D

  Lappis: Niinpä, mutku se leveys on jo ongelma. Kun on niitä kaventeluja jo tehty. Eli pakko purkaa kavennusten alkuun ja siitä sitten lisätä pituutta. Turhauttaa.

  Pikkumyy: Kiva kuulla, että näinkin vähän näytön perusteella slipari kelpais! ;) Mä taidan purkaa ekoihin kavennuksiin, ja neuloa sit siitä uuden kaavion mukaan. Eli rukkaan neulekaavion kavennuskohtia tänä nykyisen kerroskorkeuden mukaan harvempiin kohtiin, niin ongelman pitäis olla sillä selvä. Harmittaa vaan, kun siihen Excelin kanssa tuhraamiseen menee jonkin verran aikaa. Purkamisesta ja silmukoiden poimimisesta puhumattakaan. Mut toisaalta, sittenpähän on suurempi todennäköisyys saada aikaan onnistunut lopputulos. Sisulla ja kovalla työllä ne parhaat palkinnot kai yleensäkin saadaan. :)

  VastaaPoista
 12. Tennessee on tuhma sliparilanka. Räimi vaan oksalla, kyllä se siitä tokenee, viimeistään se kun purat sitä saa sen uskomaan että oot tosissas. Koirulitkin voi auttaa, mut pelkään että ne saattais päästä "makuun" ja jatkaa venytysharjoituksia mun neuleilla :D

  Toi näyttää kyllä tosi hyvältä, älä anna periksi vaan jatka taistoa!

  VastaaPoista
 13. Perkuleen Tennessee. Se ei tosiaan parane purkamisesta, vaan säikeet sen kun villiintyy. Mut ei kai auta ku nöyrtyä. Rintamasuunta kohti purkutyömaata siis, puskii! :)

  VastaaPoista
 14. Mulla on kanssa viime päivinä mennyt hermot Tennesseen säikeisiin. Pari kertaa purettua on niiiiin ihana neuloa, kun vielä on perfektionisti ja vetää herneet nenään joka ikisestä säikeestä...
  Mutta kyllä mä vielä aion saada siitä langasta puseron aikaiseksi

  VastaaPoista
 15. Sanos muuta, ne säikeet on kyllä ärrrrsyttäviä. Mur. Tsemppiä Tennesseen kanssa, ehkä se on tarkoitettukin kasvattamaan pidempää pinnaa. :)

  VastaaPoista
 16. Mä oon niin samaa mieltä mallitilkuista, ne on niiiin epäreiluja! Liityn heti tuohon Sinin ehdottamaan seuraan.

  VastaaPoista
 17. Mulla on joskus puuvillaneule venynyt täysin tahattomasti omasta painostaan. Mutta en kyllä tiedä onko tuo mallineuleesi jämäkämpää ja ryhdikkäämpää tasoa kuin yksvärinen neuleeni joka löytyi valmiina lähempää polvia kuin vyötäröä...

  Toivottavasti kaikki kova työsi ei mene hukkaan

  VastaaPoista
 18. Ihanat karkkivärit(=

  Harmi, jos ei toimi, neuleiden purku on niin julmaa. Itse en paljon muuta edes saa aikaan kuin mörvelöitä.

  VastaaPoista
 19. Ainiijjoo.

  No toivottavasti saat sliparin tottelemaan uusintakierroksella! =)

  VastaaPoista
 20. Kiitos onnentoivotuksista Raisa, nyt näyttää ihan hyvältä (ja nyt äkkiä koputteleen puuta...) :)

  VastaaPoista