-->

11.11.2006

O'lapaset

EDIT: Picasa on mystisesti tuhonnut kaikki tän postauksen kuvat, eikä niitä löydy enää mistään, ei ees koneelta. Eli sinne män, taivaan tuuliin. Onneks lapaset sentään on vielä tallella.

Vaikka vielä onkin 126 päivää siihen, kun ympäri maailman juhlitaan pyhää Patrickia, niin meillä oltiin jo eilen irlantilaistunnelmissa. Jättikokoiset hahtuvatumput on ihan vihreän saaren väriset, ja ennen pesukoneeseen joutumistaan ne haki turvaa irlantilaisesta kermalikööripullosta. Kaiken lisäks sain toissapäivänä luetuks loppuun Irlantiin sijoittuvan kirjan Merenneitojen laulu. En mä sentään alkanu Riverdancen tyyliin koikkelehtiin, vaikka tunnelma olikin niin kovin iiriläinen. :)


Lapaset oli kyllä mahtavan kokoiset ennen huovutusta: korkeus 37 cm ja leveys 15 cm. Miehenkin käsissä ne näytti melko isoilta metsurihanskoilta, ja mulla ne ulottui kyynärpäihin asti. Tungin peukkuihin pakastepussin puolikkaat, laitoin kummankin tumpun omaan pesupussiinsa ja tipautin ne koneeseen pyyhkeen kera. Lämpötilaksi 40 astetta, linkousta 1000 kierrosta minuutissa ja kansi kiinni. Seuraava puolitoistatuntinen olikin hermojaraastavaa aikaa. Pysäytin pesuohjelman ja tsekkailin tilannetta pari kertaa, ja kolmen vajaan puolen tunnin session jälkeen lapaset oli valmiit.


Malli: tavistumput, 44 s, sädekavennukset.
Lanka: 2-kertainen virolainen hahtuva, n. 70 g.
Puikot: 6 mm bambusukkikset.
Mitat: ennen huovutusta kork. 37 cm, lev. 15 cm; valmiina kork. 27 cm, lev. 10 cm.

Ehh, tota noin, mua siis jännitti pesukoneen pyöriessä niin paljon, että piti korkata se irkkupullo. :P Se piti viedä tänään anopille ja appiukolle synttärilahjaks, mutta pitänee kipasta synttärikahveille Alkon kautta. :D Toi minttusuklainen Baileys on sitten hyvää, ihanaa siemailla sitä kynttilänvalossa talvi-iltana, suosittelen!

Ai niin ne tumput: ne on täydelliset! Istuu kuin suoraan käsiin valetut ja on suloisen pehmeet. Pinta on tasainen, eikä silmukoita erota lainkaan, ihan niin kuin mä toivoinkin. Ainoo säätöö vaativa juttu on varsi: se on mun makuun liian pitkä, ja koska se on vähän muhkurainenkin, niin aattelin leikata siitä pari senttiä pois. Ja kyllä noi jonkilaista koristelua kaipaa, taidan kokeilla neulahuovutusta jossain muodossa.


Kokoerosta ennen ja jälkeen huovutuksen kertoo se, että enää tumput ei mahdu mun miehen käteen kuin väkivalloin kiskomalla. Ekaa kertaa mä todella onnistuin huovuttamisessa, vähänkö oon iloinen ja ylpee! Vielä olis toinen kiekko hahtuvaa odottelemassa, ja tän hyvän kokemuksen jälkeen siitäkin taitaa tulla tumput. Ensin se saa kuitenkin luovuttaa muutamia kiekuroitaan näiden lapasten koristeluun.

Posted by Picasa

13 kommenttia:

  1. On muuten hyvän väriset lapaset. Onko tuo minttu-Baileys kuinka minttuista? Tykkään Baileysista yli kaiken, niin kiinnostas maistaa tuota uutta makua. En vaan ole kovin suuri mintun ystävä.

    VastaaPoista
  2. Ihanat tumput ja kiva tarina. Eikä rekvisiitassakaan (Baileys-pullossa ja haukkareissa) mitään vikaa oo :)

    VastaaPoista
  3. Tosi kauniit tumput! Ja mikä käsivarsi...hmm...

    VastaaPoista
  4. Onnittelut onnistuneesta huovutuksesta! Värikin on hieno, neulahuovutus kuulostaa hyvältä...

    VastaaPoista
  5. Ihanan väriset tumput! Just sitä vihreän sävyä jota himoitsen. Ja vielä onnistunut huovutus. Olen kade! Minun huovutuskokeiluni ei päättynyt ihan yhtä hyvin.

    VastaaPoista
  6. Tosi hienot tumput!!! Onnea onnistuneesta huovutuksesta! Lapasten väri on ihana, minäkin tilasin aikaslailla samanväristä Tovea muutama päivä sitten tumppukokeiluun. Malttamattomana odotan postin saapumista.

    VastaaPoista
  7. Hyvän väriset ja kauniit tumput!
    kateeelisena täällä katson, ja mietin ehtisikö ennen joulua vielä kokeilla?

    VastaaPoista
  8. Mahtava juttu! Itsellänikin on aikomuksena tehdä virolaisesta hahtuvasta ton tyyliset, joten mitat tulivat todella tarpeeseen. Kiitos :o)

    VastaaPoista
  9. Onpa ne vallan hienot! :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos kaikille, vitsi että on hieno fiilis kun kerrankin onnistuu huovutuksessa! :)

    Amelie: Minttu-Baileys ei itse asiassa oo nimensä veroinen; hyvä jos haileessa jälkimaussa aistii minttua ja suklaata. Mutta on se silti ihan ältsin hyvää! ;)

    Laura ja Susanna: Meitsi nauttii haukkareista teidänkin edestä, hih! Kuviin houkuttelen tilaisuuden mukaan... :D

    Iso Gnu: Ehdit todellakin, jos on vaikka vain kaks iltaa aikaa. Nää on tosi nopeet tehdä, kun viimeistely jää pesukoneelle.

    Jepy: Hyvä että voin olla avuksi! Mulla tumput pieneni +-30 % sekä pituus- että leveyssuunnassa, kun tein kutosen puikoilla.

    VastaaPoista
  11. Noin se ahkeruus kovan onnen voittaa!

    Mulle tuli ihan noista tumpuista mieleen muutama viikko sitten Lontoossa näkemäni musikaali Wicked, jossa oli aika lailla sama väri hallitsevanan lavastuksessa.

    VastaaPoista
  12. Love your felted mittens! Can you tell me the pattern you used?

    Lori in Michigan USA

    VastaaPoista
  13. Lori, thanks for the compliment! :)I didn't use any particular pattern, but the mittens are really simple traditional ones.

    I knitted the mittens with 44 stitches, and the mittens' size was approx. 37 cm by 15 cm before the felting. After the felting the size was 27 cm by 10 cm.

    I felted my mittens in the washing machine: about 1,5 hours in 40 celsius degrees.

    I hope this information answers your question at least in some way! :D

    VastaaPoista