-->

21.1.2007

Sagittaria-huivi

Tässä ohje pitsihuiviini, joka sai nimen Sagittaria, olkaapa hyvät! :) Toivottavasti ohje on riittävän selkeä ja kaaviot yksiselitteisiä, niin ettei kukaan joudu repimään hiuksia niiden vuoksi; riittää, että meikäläisen kuontalo harveni jonkin verran kaavioita suunnitellessa ja muokatessa. :D Jos kuitenkin huomaat joitain epäselvyyksiä tai virheitä, niin pistäpä palautetta kommentin muodossa. Ei siis muuta kuin puikot heilumaan ja nauttimaan neulomisesta!


Sagittaria-nimi liittyy huivin reunuksen muodostamiin kuvioihin, jotka näyttävät nuolenkärjiltä. Huivin kolmiomuoto puolestaan muistuttaa jännitettyä jousta. Sagittarius on latinaa ja tarkoittaa ”jousella ja nuolella varustettua”. Englannin kielessä sagittarius merkitsee jousimiestä sekä tähtikuviona että horoskooppimerkkinä. Latinan kielessä -us-pääte viittaa yleensä miespuoliseen ja -a-pääte naispuoliseen. Sagittaria on siis jousella ja nuolella varustettu nainen; kun sinulla on tämä huivi harteillasi, kannat turvanasi jousta ja nuolia. ;)

Sagittaria on lisäksi eräs vesikasvien heimo, johon kuuluu myös tämä pystykeiholehti (engl. arrowhead) nuolenkärkiä muistuttavine lehtineen.


Lanka ja langanmenekki
Ruskea huivi: Novita Wool (50 g = 135 m), lankaa meni n. 160 grammaa. Vihreä huivi: Drops Alpaca, n. 150 g. Tarkalleen ottaen vihreään huiviin meni 152 g: jouduin ottamaan neljännen kerän käyttöön huivin 2. viimeisellä rivillä. Kannattaa siis varautua siihen, ettei kolme kerää välttämättä riitä! Huivin voi toteuttaa lähes mistä tahansa langasta oman mieltymyksen mukaan. Mitä ohuempi lanka, sitä hennompi ja kevyempi huivi sekä pienempi mallikuvio.

Puikot ja muut tarvikkeet
Suosittelen langan vyötteen puikkosuositusta kaksi numeroa (2 mm) suurempia puikkoja, kuitenkin omasta käsialasta riippuen. Novita Woolin puikkosuositus on 3,5 mm, ja neuloin huivini 5,5 mm puikoilla. Drops Alpacan suositus on 2,5-3,5 mm, ja käytin 5 mm puikkoja. Käsialani on varmaankin aika normaali. Puikkojen lisäksi tarvitset 4 silmukkamerkkiä, virkkuukoukun silmukoiden luomiseen sekä lopuksi neulan langanpäiden päättelyyn.

Koko
Ruskean huivin mitat ovat 200 cm x 90 cm, vihreä on kokoa 200 cm x 100 cm. Kokoa voi helposti muuttaa toistamalla kaavion 2 rivejä enemmän tai vähemmän.

Ohje
Huivi aloitetaan keskeltä niskasta. Kaavioihin on merkitty sekä oikean että nurjan puolen kerrokset. Parittomat kerrokset neulotaan työn oikealla puolella, ja tällöin kaavioita luetaan oikealta vasemmalle. Parilliset kerrokset neulotaan työn nurjalla puolella, ja kaaviota luetaan vasemmalta oikealle. Huomaa, että huivin keskuskuvion mallikerrassa neulotaan kavennuksia ja langankiertoja myös työn nurjalla puolella! Kaaviot saa suuremmiksi klikkaamalla niitä hiirellä.

Luo löyhästi 9 silmukkaa haluamallasi tavalla. Esimerkiksi Evelyn A. Clarkin Shetland Triangle -huivissa silmukat luodaan virkattujen ketjusilmukoiden avulla: virkkaa ylimääräisellä langanpätkällä 4 kjs. Poimi huivilangalla virkkuukoukkua apuna käyttäen 2 silmukkaa ketjusilmukkaketjun alapuolen kahdesta keskimmäisestä nypystä. Neulo näillä kahdella silmukalla 8 kerrosta ainaoikeaa. Poimi sitten langan avulla juuri neulomasi kappaleen reunasta 5 silmukkaa, pura jämälangasta virkkaamasi ketjusilmukkaketju ja poimi siitä vapautuneet kaksi silmukkaa vasemmalle puikolle. Neulo vielä nämä kaksi vasemman puikon silmukkaa oikealle puikolle = 9 s.

Kun olet luonut silmukat, neulo kaavion 1 rivit 1-10 yhden kerran.

Aloita sitten kaavio 2. Tämä kaavio muodostaa huivin keskuskuvion. Ruskeassa huivissa kaavion 2 rivit 1-12 on toistettu 7 kertaa, vihreässä 10 kertaa. Huivin kokoa on helppo muuttaa vähentämällä tai lisäämällä toistojen määrää. Pääasia on, että neulot kaavion loppuun asti, niin että ennen kolmanteen kaavioon siirtymistä viimeinen neulomasi kerros on rivi 12.

Kun olet toistanut kaaviota 2 haluamasi määrän, siirry kaavioon 3 ja neulo sen rivit 1-12 kerran.

Neulo seuraavaksi kaavion 4 rivit 1-14 kerran ja siirry sitten viimeiseen kaavioon.

Neulo kaavion 5 rivit kerran, ja viimeisellä kerroksella (rivi 10, nurja puoli) päättele silmukat löyhästi. Katkaise lanka, mutta jätä varmuuden vuoksi riittävän pitkä häntä, jos pingotuksen aikana tai sen jälkeen huomaatkin tarvetta päätellä silmukat vielä löyhemmin.


Viimeistely
Liota huivia vedessä joko huuhteluaineen kanssa tai ilman n. 15-20 minuuttia. Puristele enimmät vedet huivista varovaisesti, rullaa huivi pyyhkeen sisälle ja purista liiat vedet pyyhkeen avulla. Pingota huivi haluamallesi alustalle ja anna kuivua.

Itse käytän pingottamisalustana runkopatjasänkyä: nosta petauspatja sängystä ja levitä sängylle pyyhkeitä suojaamaan sitä kosteudelta. Pingota huivi pyyhkeiden päälle ja levitä huivin päälle lisää pyyhkeitä suojaamaan petauspatjaa kosteudelta. Nosta petauspatja koko komeuden päälle, nuku makeasti ja aamulla voit irrottaa pingotetun ja prässätyn huivin petauspatjan alta. Lopuksi päättele langat neulan avulla, heitä huivi harteillesi ja taputa itseäsi olalle kiitokseksi hyvin tehdystä työstä! :DMuutamia lisäkuvia ruskeasta huivista löytyy täältä, ja täällä esitellään huivin vihreää versiota.

Posted by Picasa

48 kommenttia:

 1. Kiitoksia ohjeesta! Pakko neuloa jossain vaiheessa, kun vielä on sopiva lankakin tähän... :)

  VastaaPoista
 2. Upea ja se to-do lista ... mihin minä sen mahdun kirjoittamaan.. tila loppuu :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Hienosti johdettu nimi huivilla.

  VastaaPoista
 4. Oi kiitos! Tää pitää kyllä ehottomasti toteuttaa. Oot kyllä tosi taitava!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos vielä huikean ihan huivin ohjeesta. Tää taitaa pomppia toteutettavien kärkeen ihan vallan heti miten :)

  VastaaPoista
 6. Kiitti!!! Tää ja Jatan Zetor pääsevät varmasti puikoille, ihanaa kun joku jaksaa suunnitella just mun makuun olevia huiveja;)

  VastaaPoista
 7. I really wish your blog was translatable into English. ut I enjoy the photos and your shawl is beautiful. thanks...cg

  VastaaPoista
 8. Hurjan ison työn teit suunnittelussa - mutta se kannatti: huivi on upea!

  En lupaa tätä todo-listalleni, mun pitsineulonta on vielä ihan lapsenkengissä... :) Kiitos silti ohjeesta!

  VastaaPoista
 9. Ihana huivi ja suurkiitokset ohjeesta!

  VastaaPoista
 10. Tämäkin pääsi to do -listalle. :)

  VastaaPoista
 11. Voikuinka ihana se onkaan!!! Todella iso kiitos ohjeesta!!!

  VastaaPoista
 12. U-p-e-a huivi! On siinä ollut inspiraatiota ja visiota, tämä aikaansaatu pelkästään neljästä kerästä (melkein kolmesta), vajaa 200 g lankaa. Erityisesti tuo reunus, jota säädit uskomattoman monta mallineuletta kokeilemalla (!!!), on täsmälleen sopiva vastapaino verkkomaisen pitsiselle mallineuleelle. Ruskea sopii hyvin, tumma väri tuo kuvion esiin.

  VastaaPoista
 13. Upea huivi ja upea, huolella mietitty nimi sillä!

  VastaaPoista
 14. Hieno on. Ja tosi professionaalit ohjeet. Thänks!

  VastaaPoista
 15. En saanut viime mailiin vielä kehuttua niin kehutaan tähän; upea on, ja että ohjekin vielä!

  VastaaPoista
 16. On kyllä aivan ihana! Ja tuhannesti kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 17. Kiitos ohjeesta, todo-lista here we come!

  VastaaPoista
 18. Tack tack, hyvä että ohje ilahduttaa!

  Lankakomero ja Maarit: Kiitokset, mä ajattelin, että nimen ois hyvä liittyä huivin kuvioon jne. Ja koskapa oon itekin jousimies, niin mikä oliskaan tän sopivampi nimi. ;)

  Goldwoman: Sorry, I have to write texts in English daily due to my work, and therefore I'd like to take a break from it in my blog. :/ Glad you enjoy the photos though! :) If someone wishes I can translate also this shawl pattern into English as I did with the Södera Socks pattern.

  Petra: Rohkeesti vain pitsineuleiden kimppuun, ei nee oo kuin langankiertoja ja kavennuksia tietyssä järjestyksessä! :)

  Raglana: Kiitos vain itsellesi ihanista langoista! Ilman niitä en olisi todellakaan saanut inspiraatiota tähän huiviin.

  KirsiÄr: Olihan tästä koulutuksesta sentään jotain hyötyä, kun nyt osaa käyttää Exceliä huivikaavioiden tekemiseen. :P

  VastaaPoista
 19. Kauheaan pimentoon olenkin maalla vietetyn viikonlopun aikana joutunut! Huivisi on upea. Nyt juuri ei minulta löydy järkeviä kehumissanoja.

  Sorruin ostamaan viikonloppuna lankaa, joka on kuin tehty tähän malliin. Tiesin ,että jossain se oikea malli odottaa, nyt se löytyikin yllättävän äkkiä:)

  VastaaPoista
 20. Todella upea huivi! Kiitoksia ohjeesta, menee ehdottomasti toteutettavien listalle!

  VastaaPoista
 21. Nappasin ohjeen mukaani, aivan varmasti toteutan. Kiitos ja ihanaa että jaat tämän ihanuuden muiden kanssabloggaajien kanssa. Hyvää naistenpäivää.

  VastaaPoista
 22. Ihana huivi! Tein tämän ensimmäisenä pitsihuivinani :D Alussa meinasin luovuttaa, mut tajusin mallin sitten. Nyt tekisi mieli aloittaa toinen...
  Blogissani on kuva huivistani, jossa malli ei tosin vaaleanpunaisena ihan pääse oikeuksiinsa.

  Kiitos ihanasta ohjeesta!

  VastaaPoista
 23. Huivi meni eilen puikoille, mutta valmistuminen kyllä kestää.. Ilmoitan kyllä sitten kun sen saan valmiiksi.:)

  VastaaPoista
 24. Tämä huivi lähtee puikoille ASAP, toivottavasti 150g alpakkalankaa riittää :-)
  Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 25. Kiitokset ohjeesta tältäkin suunnalta, tein huivin Sivillasta ja tarvinneeko edes sanoa, että siitä tuli ihana ... Keskiosan mallineule on ihanan kevyt, ja reunus kruunaa koko kauneuden! :)

  VastaaPoista
 26. uroteko valmis:oma harj.kpl sagittariani! vaan nyt tarvitaan APUVA: pingotuksesta piittaamatta reuna kiertyy ulospäin rullalle. Mitä teen (sukat ja lapaset onnistuu, vaan
  ei tämä) Kangaspuilla osaan paljon vaan en puikoilla, muuten aion opetella nämä ihanat huivit (niitä näkyy olevan paljon...)

  VastaaPoista
 27. Onnittelut huivin valmistumisesta! :)

  Sun kuvauksen perusteella epäilisin, että oot päätellyt huivin silmukat liian tiukasti, se voisi olla syys siihen, että huivin reuna vetäytyy rullalle. Jos tiukka päättely on ongelman syy, niin siihen ei auta muu kuin purkaa päättelykerros ja päätellä silmukat uudestaan löyhemmin. Kannattaa vaikka käyttää viimeisellä kerroksella pari numeroa isompia puikkoja, jos riittävän löyhän reunan neulominen tuntuu muuten hankalalta.

  Toivottavasti tästä on apua ja huivista tulee halutunlainen. Sitten ei muuta kuin uusia pitsihuiveja neulomaan, siihen jää koukkuun... ;)

  VastaaPoista
 28. Ihana huivi! Onkohan liian vaikea ensimmäiseksi pitsineuleeksi?:/ No ainahan mie aloitan hankalimmasta päästä, että sinnillä varmaan saan tämänkin tehtyä :)

  VastaaPoista
 29. Kiitos IHANASTA ohjeesta!

  Minäkin sain aikaseksi aloittaa tuollasen, ja nyt se on valmis.
  Käyppä kurkkaamassa, jos kiinnostaa. :)

  Ja vielä kerran KIITOS!

  VastaaPoista
 30. Kiva nähdä Sagittariaa muiden toteuttamana, kiva kun huikkasit omastas. Heti kävin kurkkaamassa, hieno on! :)

  VastaaPoista
 31. Kiitos ihanasta ja selkeästä ohjeesta... Omani sain juuri viikonloppuna valmiiksi...

  VastaaPoista
 32. Sain huivini valmiiksi ja rakastuin siihen. Iso kiitos selkeästä ja hyvin tehdystä ohjeesta.:)

  VastaaPoista
 33. wau mikä huivi! aivan ihana! varmaankin pakko tehdä...

  VastaaPoista
 34. Tää on niin upea!! En oo ikinä tehnyt mitään tuon tapaistakaan huivia, mutta tää on nii tyylikäs, että pakko yrittää! suurkiitos ohjeesta :)vielä kun löytäisin sopivaa lankaa :D

  VastaaPoista
 35. Kiitos ihanasta huiviohjeesta. Pakko oli yrittää vaikka en ollutkaan aikaisemmin pitsihuiveja neulonut, tämä vaan jäi niin kummittelemaan mieleen ...

  VastaaPoista
 36. Aivan ihana huivi, joka siirtyi ensimmäiseksi must do-listalle!

  VastaaPoista
 37. Kiitos ohjeesta! Toteutin huivin vaaleanpunaisesta Tennesseestä, jota muuten meni 3 kerää (ja päättelyn jälkeen lankaa jäi 10 cm). Keskuskuviota toistin 9 kertaa. Ensi kertaa tein niskasta aloitettavan huivin ja vähän epäilin onnistuuko, mutta hyvän ja selkeän ohjeen olet tehnyt!

  VastaaPoista
 38. kiitos upeesta ohjeesta!!! mun huivi on nyt vihdoinkin valmis, tein sen turkoosista kitten mohairista ja se on ihana <3 tästä tais alkaa pitsihuivihulluus, seuraavan toteutettavan olen jo löytänyt, se pitää enää vain neuloo...:D

  VastaaPoista
 39. Ihan huivi, kiitos että olet tehnyt ohjeen ja olet sen myös julkaissut. Mikäli et tiedä se on kovassa huudossa, Novitan-klubi sivuillakin.

  VastaaPoista
 40. Kiitos ihanasta ohjeesta! :) Huivi hyppäsi puikoille tänään, enkä malta odottaa sen valmistumista.

  VastaaPoista
 41. Ihana <3
  Pakko tehdä. :)))
  Kävisiköhän 7 veikka langaksi? :D

  Ongelamana vain on, että kaaviot ovat kovin pieniä ja näkyvät sumeina kun niitä zoomaa... : /

  VastaaPoista
 42. Anonyymi: Seiskaveikka käy ihan yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu lanka, kunhan puikot on riittävän suuret.

  Kuten ohjeessakin lukee, niin kaaviot aukeavat suuremmiksi, kun klikkaat niitä hiirellä... Ohje löytyy sivupalkin linkin takaa myös PDF-muodossa, joka on tulostusystävällisempi.

  VastaaPoista
 43. Kiitos Vilma ihanaakin ihanammasta ohjeesta!! Vähän tuli kuvioiden vaihtuessa päätä rapsuteltua mutta loppu hyvin, kaikki hyvin ja huivini on nyt valmis :)

  Jos kiinnostaa niin käyppäs kurkkaamassa mun musta versio: http://napsanakkeli.blogspot.com/

  VastaaPoista
 44. Kiitos Vilma ihanasta huivin ohjeesta. Tykästyin kovin kun tässä saattoi käyttää oikein villalankaa, Woolia, eikä mitään kamalan ohutta :)
  Tuo jo lämmittääkin hartioita oikein mukavasti ja on kaunis.
  Tässä linkkiä, jos haluat kurkistaa
  http://nelmi.vuodatus.net/blog/1761329

  VastaaPoista
 45. Heips! Kiitos ihanasta ohjeesta :) Pääsin tutustumaan Drops Alpakkaankin, aivan ihana lanka ^^ Mutta nyt on pieni ongelma...

  Kolmos charttiin asti kaikki menee ok, mutta kaavion 3 rivillä 11 neuleesta tulee väkipakolla erilainen kuin on kaavio. Eli kun pitää toistaa niitä 3oyhteen-juttuja niin että langankierrot on heti sen molemmin puolin ja sitten yhden silmukan etäisyydellä molemmin puolin ja vuorotellen näin jatkaa, jostain syystä minulle tulee neuleeseen viimeisenä ennen keskisilmukkaa sellainen missä langankierrot on 1 s:n etäisyydellä 3oyhteen-jutusta, eikä sellainen missä langankierrot on heti sen molemmin puolin. Toisin kuin siis ohjeessa. (Uskomattoman vaikea selittää.) Kudoin jo kerran eteenpäin tästä huolimatta useita rivejä, mutta jatkossa silmukat lakkaa täsmäämästä. Onkohan mulla siltikin jotenkin väärä määrä silmukoita, vaikka riville 11 asti kaikki täsmää, vai voisiko englannin kielisen ohjeen kaavioissa olla joku virhe, vai mistähän kiikastaa :( Jos on ehdotuksia mitä tehdä, niin arvostaisin hirmupaljon vastausta. Jätän linkin omaan blogiini kun en löydä vaihtoehtoa miten jättää sähköpostiosoite.

  VastaaPoista
 46. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 47. Kiitos ohjeesta Vilma! Selasin tosiaan blogisi läpi yhdeltä istumalta ja tämä ohje jäi alapalkkiin odottelemaan :) Tässä violetti versio, Drops Alpacaa myös ja peruskaavion toistoja kahdeksan http://www.hippusia.blogspot.com/2012/02/pakkaspaivapalkkapaiva.html

  VastaaPoista