-->

8.8.2007

Kenkämaijan koekeitto

Häitä pukkaa jälleen, ja juhla-asu on viittä vaille valmis (juu, nyt jo, vaikka vielä ois monta yötä aikaa panikoida :D). Puuttuva vitonen koostuu sopivista koruista ja kengistä. Koruista ei oo vielä tietoakan, mutta parin tunnin kauppojen kiertelyn jälkeen bongasin Halosen alesta valkoiset satiinisandaalit hintaan 20,93 e. Satiinikenkien värjäys on käynyt mielessä aiemminkin, joten koppasin popot mukaani ja kipitin Sinooperin silkkimaalihyllyn kautta kotiin.

Ostin lämpökiinnitteisen sijaan höyrykiinnitteistä silkkimaalia, koska siitä löytyi täydellinen oliivin sävy. Sinooperin myyjien kanssa pohdimme parasta tapaa kiinnittää väri kenkiin, koska ohjeiden mukainen mikro ei metallisolkien vuoksi tullut kyseeseen. Lopulta toinen myyjistä muisti, että mehumaijallahan monesti höyrytetään silkkivärit tekstiileihin. Heh, ennen ei oo tullut kyseiseen maijaan lähemmin tutustuttua, mutta nyt löytyi marjastamista houkuttelevampi syy sanoa käsipäivää kyseiselle kapineelle. ;)

Kotikodin kellarista löytyi aikoja sitten käytöstä poistettu alumiininen mehumaija, jota ei kyseisen materiaalin vuoksi enää saa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen. Loistavaa! :D Ei siis muuta kuin maalit kenkiin ja kenkulit maijaan. Vihreän sävy on alla olevassa ennen höyrystämistä otetussa kuvassa just eikä melkein mun puvun värinen, joten odotukset oli tässä vaiheessa korkeella...

Viitisen minuuttia höyrykylvettyään kengät oli joltisenkin kuumat ja korkojen satiini hieman kuprulla. Ei se mitään, mutta kun lämpökäsittely haalensi värin oliivinvihreästä homeiseen salaattiin. Yhyy, luulisin.

En oo täysin tyytyväinen lopputulokseen, mutta kyllä nää kelpaa. Mitähän tapahtuu, jos mä sivelisin vielä yhden kerroksen silkkimaalia pintaan, mutten kiinnittäisikään sitä sen kummemmin? Väri ois varmaan parempi, mutta ei kyllä vedenkestävä. Tosin eipä se taida tälläkään hetkellä olla sadesään juttu, niin että mitäs sitten. Vinkkejä kellään?

23 kommenttia:

  1. Kuivausrumpu? Silitysraudalla höyrytellen? Luulis että se nyt sen verran tarttuu ettei nyt ihan valu vaikka vähän satais.. Ja eihän tosiaan nyt pitäs sataa. Tosi ihanat niistä kyllä tuli, etenkin ennen höyryä!

    VastaaPoista
  2. Vinkkejä en valitettavasti osaa antaa, mutta pakko kommentoida, kun niin hauskalta nuo kengät tuolla maijan pohjalla näyttää, harmi vaan kun väri haalistui. Muistithan kuitenkin poistaa "mehun", ettei kukaan vaan luule sitä oliivi- tai viherherukkamehuksi :)

    VastaaPoista
  3. Susanna: Höyrysilitysrautaa pohdin minäkin, etenkin kun ei oo kuivausrumpua. :) Tarkoitus olis käyttää näitä lauantaina, ja säiden pitäis kyllä olla lähinnä helteiset. Eli sadettaa suurempi uhka värin lähtemiselle taitaa olla hikipisarat! :D

    Tellu-Tellevo: Väri näyttää oikeastaan ihan riittävän hyvältä, varsinkin kun puvun helma ei oo ihan niiden vieressä. Kengistä maijan pohjalle irronnut neste toi mieleen lähinnä sukkamehun, niin että ei kyllä tehnyt mieli hörppiä. :D Pesin kyllä maijan silti huolella, jos vaikka joskus haluais värjätä uudestaan ja muun väriseksi.

    VastaaPoista
  4. Meikäläinen on sellanen säätäjä, että minä sutisin vielä uuden kerroksen maalia enkä kiinnittäis sitä. Järkeiltyjä perusteluja pari:

    1) Aina silloin kun on laiska ja suhaa värien kanssa paremmat vaatteet päällä, niin ainahan sitä väriä roiskuu ja roiskeethan tunnetusti tarraa maailman tiukimmin ja kirkkaimmin kiinni ilman minkäännäköstä lämpökiinnitystä.

    2) Noin söötit kengät on hienostelukengät, ei vesikelin kalossit. Peukut pystyyn nahkahousumiehen aurinkoisille sääennustuksille!

    3) Booliloiskeiden varalle suosittelen kanssajuhlijoille tarpeeksi vakaata hiprakkaa: Eikös se ole niin, että jos on tarpeeksi hilpeä olo, niin lasi ei läiky vaikka ukko/akka hiukan horjuiskin :)

    Mutta näissä "järkiperusteluissa" on sitten meikäläisen sähellus-disclaimer... Hauskoja juhlia!

    VastaaPoista
  5. Katri: Loistavia perusteluita, kiiiitos! :D :D :D Allekirjoitan kaikki täysin ja taidan noudattaa ainakin kolmosta kaikkien taiteen sääntöjen mukaan: kippis! ;)

    VastaaPoista
  6. Minun vinkkini olisi se, että sivelet vaan menemään ja annat olla kiinnittämättä. Väri tarttuu varmaan jalkojen hiotessa varpaisiin, ja avot, täydellinen metsänhaltija on syntynyt!

    VastaaPoista
  7. Jos kengän väritys ei pahasti särähdä, niin eikös oikeastaan ole parempi, ettei kenkien väri yritäkään olla ihan sama: näin se korostaa itse puvun väriä. (Jos väri on vaalempi, ehkä koruilla tms. voisi lisätä toisen vaaleamman aksentin, joka "kokoaa yhteen"?)

    Jos jaksat vielä kenkiä tuunata, voisi ehkä kokeilla toista värjäyskierrosta, olisiko väri sitten tummempi.

    Jos värin jättää kiinnittämättä, kunnollinen koekäyttö lienee paikallaan ennen h-hetkeä.

    Ei kyllä olleet hinnalla pilatut!

    VastaaPoista
  8. Mie varmaan tekisin saman proseduurin uusiks sillä mietinnällä, että kun nyt se perusväri on tummempi..

    VastaaPoista
  9. Iih! Ihana väri tuolla mehumaijan pohjalla! Nyt kuule vaan uutta kerrosta pintaan jos vähänkään mietityttää.
    Raijan ehdotus on kans tosi hyvä vaaleammasta vihreän sävystä kengissä & koruissa.

    Onko sulla jo laukku? Mun laukku menee ihan uusiksi, ei se pitsi mahdu poikittain :P Tulee muuten kauheen iso väsky!

    VastaaPoista
  10. Vinkkejä ei tule mieleen, mutta ihailen kyllä syvästi tee-se-itse-henkeäsi :-)

    VastaaPoista
  11. Heidi: Heh, musta kuoriutuu siis illan mittaan jonkilainen sinisukan ja viherpeukalon yhdistelmä tuhkimon sijaan, great. ;) No eipä se paljon haittaa, en mä ainakaan aio viettää aikaani varpaitani tuijotellen, joten tuskin muutkaan.

    Raglana: Totta turiset, eihän niiden tarvitsekaan olla täysin samanväriset. Ja nyt kun katsoo kenkiä ja pukua yhdessä, niin eipä tuota eoa juuri huomaa kun kengät on aika kaukana puvun helmasta. Toisaalta houkuttais sutia pintaan vielä yks kerros...

    k.: Nii-i, mä vielä harkitsen kannattaako mun alkaa touhuta vrin kimpussa, kun se oli melkoisen sotkuista puuhaa eilen. Vieläkin on vihreät sormet suojahanskoista huolimatta. ;)

    Jatta: Joo on tommonen pikasäätöveska. Ei nätti eikä kovin hyvä muutenkaan, mut en jaksa vaivautua. Liian hikistä puuhaa ommella taftia käsin näillä keleillä, päh. Ootan innolla sun pitsikoristeista laukkua, se on varmasti upea!

    Outi: Kiitos! :) Joskus mä kyllä kiroan tuota samaa TSI-henkeä, kun se meinaa viedä järjen ja yöunet. Toisaalta lopuutulokseen voi yleensä olla tyytyväisempi kuin kaupan värkkeihin.

    VastaaPoista
  12. Miksi väriä ei voisi kiinnittää ihan tavallisessa uunissa? Ihan uteliaisuuttani kysyn, jos siihen olisi joku selitys...

    VastaaPoista
  13. siis puhuin siitä lämpökiinnitettävästä enkä tästä höyryhommasta...

    VastaaPoista
  14. Itse värjäsin satiinikenkäni juuri oliivinvihreiksi eräitä hääjuhlia varten. Sudin väriä kolme kerrosta ja aina välillä annoin kuivahtaa vähintään 12h. Yritin kiinnittää väriä silitysraudalla ja sitten lämpimässä uunissa, mutta kärsivällisyys ja pelko, että kenkien liimat pettää, saivat yritykset aika lyhyiksi.

    Silti kengät toimivat mainiosti, vaikka lämpötila oli +45 hääpaikassa ja häät kestivät 14h. Hikoilevat jalatkaan eivät saaneet väriä irtoamaan, vaikka olin varautunut siihen. Eli siitä vaan väriä uutta kerrosta laittamaan ja hienot kengät jalkoihin!

    VastaaPoista
  15. Tiina: Lämpökiinnitteisen olis toki voinut kiinnittää uunissa, mutta tässä kyseisessä maalissa kinnitykseen tarvitaan nimenomaan höyryä. Jatkossa kyllä taidan siirtyä lämpökiinnitteisiin, koska vesihöyry ei tehnyt kankaalle kovin hyvää... :/

    Anonyymi: Kiitos kokeneen neuvoista, heti rohkaisee mieltä! :) Sivelin heti uuden kerroksen kenkien pintaan, enkä aio sitä enää mitenkään kiinnittää. Pysyy jos pysyy, ja eipä ainakaan tarvii pelätä kenkien värjääntymistä ruohossa. :D

    VastaaPoista
  16. tulipa niistä kivat! :) ihan uus värjäyssysteemi mulle kyllä tuollainen. :)

    VastaaPoista
  17. Katoin just YLE teemalta taito tv:tä yks ilta. Siinä kiinnitettiin silkkihuiveihin värejä mehumaijalla. I

    so pointti oli se, että maijan ritilän pohja pitää vuorata lähes reunoja myöten foliolla, jottei höyry pääse suoraan kostuttamaan tuotetta ja väriä ja tuote pitää olla käärittynä paperiin samasta syystä.

    Eli lämpöä pitää olla, ei kosteutta. Kokeilisin uusinta käsittelyä ja uutta höyrytystä.

    Onnea kengille, mihin sitten päädytkin :)

    VastaaPoista
  18. Vinkkejä en osaa kenkien värjäykseen antaa, kun en ole itse moista koskaan koettanut. Mutta aikasta kivalta nuo näyttää ainakin kuvissa. Ehkä uskaltaudun itsekin joskus kokeilemaan kenkien värjäystä, jos satun löytämään halvat kengät kokeiluun. Kovin kallille kengille tuota ei ehkä ihan ensimmäisenä viitsi kokeilla.

    Kengät jalkaan vaan ja juhlimaan. Kukaan ei tiedä minkä väriset kengistä oikeasti olisi pitänyt tulla, joten eikun vaan ylpeänä esittelet uutta väritystä.

    VastaaPoista
  19. Hei Vilma!

    Tyttäreni halusi oppia virkkamaan, enkä muistanut enää edes miten silmukoita luodaan. Äkkiä äidiltä kysymään virkkauksen alkeita ja netistä hakemaan lisää apua. Olen niin innostunut virkkaamisesta että en malttaisi iltaisin ollenkaan lopettaa. Olen aina ajatellut että virkkaamalla voi tehdä vain "vanhanaikaisia" tilkkupeittoja, pitsikuvioisia pöytäliinoja yms. Kunnes törmäsin blogiisi... Olen nii-iin ihastunut erityisesti laukkuihisisi! Olet kyllä todella taitava, kekseliäs ja aikaansaava ihminen! Lisäksi sinulla näyttää olevan silmää tehdä jotain vähän erilaista.

    Aloitin virkkaamalla pienen pussukan, johon virkkasin sinun mallillasi tehdyn kukkasen. Oi, miten ylpeä olin itsestäni. Mutta nyt haluan tehdä niitä laukkuja. Olit tehnyt Ruusunen-laukkuun ja palmikkolaukkuun (joka muuten oli mielestäni paremman näköinen kun oikeat Margaret Nicole -laukut) hyvät ohjeet, mutta löytyiskö sulta ohjeita Bead Handle Bagiin (jonka kuva löytyy osioista Valmiita 2006)? Ainakin tietoa mitä lankaa käytit, entä silmukat ja miten teit nuo näyttävät kahvat?

    Kiitos paljon uskomattomista ideoista ja tyylillä toteutetusta blogista!

    Terveisin,
    Pipa

    VastaaPoista
  20. nätin väriset ne on nytkin (sanoo hän, joka ei ole koskaan nähnyt homeista salaattia) Vinkkejä ei oo antaa, mutta tsemppiä, että tulis täydellinen juhla-asu (=

    VastaaPoista
  21. On se kyllä ihana mäykky tuo Brita:). Voin ainakin lämpimäsi suositella tuota "meidän" kasvattajaa, sitten kun teillä on hankita ajankohtaista. Ihanaa vihreää värimaailmaa sun kengissä ja neuleissa:).

    VastaaPoista
  22. Sinulle on viesti blogissani ;)

    VastaaPoista
  23. SatuH: Ihan uutta tää oli mullekin, mutta hauskaa oli kokeilla.

    Taija: No niinpä, voi vitsi kun ois tiennyt tämänkin! Ei se Sinooperin myyjätäti tuommoisia kertonut, korosti nimenomaan vesihöyryn merkitystä kiinnityksessä, ei lämmön. Päh. No, tiedänpä ensi kerralla miten toimia, kiitos neuvoista! :)

    Kaisa: Kiitos rohkaisusta! Harvemmin kai ihmiset mmuutenkaan tulee sanomaan, että onpas sulla rumat kengät kun ei oo ihan tasan puvun väriset, niin että eiköhän näille käyttöä löydy. :D

    Pipa: Kiitos todella paljon kauniista sanoistasi! <3 Helmikahvalaukusta löytyy parikin postausta viime kesältä, ja niissä on tietoa sekä langasta että kahvoista. Lanka on Toikan Putkis-trikookudetta, koukku 7 mm ja kahvat on itse väkerretty metallirenkaisiin. Mutta tosiaan lisää tietoa noiden ylläolevien linkkien takaa. Siitä vain omaa tekemään, virkkaaminen on hauskaa! :)

    Sannero: Niin juu, salaatti taitaa tosiaa ennemminkin mädäntyä kuin homehtua... :P Asusta tuli oikein bueno, laitam kohta kuvia...

    Kaisumaisu: Brita näyttää niiiin suloiselta! Meillä olid haaveissa kääpiö- tai kaniinimäyräkoira, sitten joskus, huoh...

    Tellu-Tellervo: Oi kiitos! :D

    VastaaPoista