-->

7.4.2007

Rowita Butterfly Tweed

... eli tee-se-itse-vaikkakin-vahingossa-Rowan-Tweed.

Päätin jättää ruskean CottonViscosen jäähylle parempia ideoita odottelemaan ja aloitin kesä-Cavernia Novitan Butterflystä. Projekti alkoi värjäämisellä, koska vauvanvaaleansininen ei erityisemmin houkuttele mua. Oliivinvihreää Dylonia pesukoneeseen ja 500 grammaa perhoslankaa perään. Langat kieputin vyyhdeiks tasaisen värin toivossa ja vyyhdit survoin sukkahousujen sisään takkuuntumisen estämiseksi.

Väri on kyllä tasainen ja vyyhdit pysyi siististi kasassa nailonien lahkeissa, mutta lanka tais jonkin verran sydämistyä linkouksesta. Sileäpintaisesta ja tasakierteisestä langasta tuli nimittäin bukleelankaa.

Kuvasta voi nähdä vaaleansinisen värjäämättömän langan ja värjätyn vihreän langan erot. Hiukkasen on roheempaa tää pesukonekäsitelty versio. :) Sama homma on käynyt aiemminkin värjätessäni Butterflytä pesukoneessa. Langan viskoosisäikeet ei erityisemmin taida tykätä rankasta käsittelystä, vaikka säädin linkouksen melko alhaisille kierroksille.

Värjäämättömän Butterflyn neulepinta on tasaisesti kiiltelevää ja siistiä. Värjäyksen jälkeen jälki on hieman möykkyisempää, koska säikeet on avautuneet löyhemmiksi. Neulepinta on myös alkuperäistä pehmeämpää samasta syystä.

Väri- ja pesukonekäsittelyn aiheuttamat muutokset langassa ei kuitenkaan haittaa mua lainkaan. Eipähän näy mahdolliset käsialan vaihtelut ja epätasaisuudet yhtä herkästi, kun pinta on valmiiks hieman rypyliäistä. Neuletapaamisessa sanoivat, että neulepinnan perusteella lankaa vois erehtyä luulemaan Rowaniksi, sen verran tweedmäistä neule on. Että ei nähtävästi tarvinnutkaan alkaa tilaileen Rowanin Summer Tweediä netistä, sen kuin heittää vanhaa kunnon Novitaa koneeseen pyörimään ja piraatti-Rowan on valmista! :D

22 kommenttia:

 1. Ei hitsi!! Mä ajattelin just puol tuntia sitten koiraa ulkoiluttaessa, että voiskohan butterflya joteskin värjätä. Mulla on kaksi kerää tota samaa vaaleansinistä kolmiohuiviksi muodostumassa ja väri ei inspaa sitten yhtään, joten huivi onkin jäänyt ufoksi. Täytyypä tempasta huivi valmiiksi ja iskeä värin kanssa koneeseen. Kiitti vinkistä!!

  VastaaPoista
 2. Heti ei arvaisi Dylon-värjättyä ja alkuperäistä samaksi langaksi. Neuletapaamisesä nähdyn ja hiplatun perusteella pidän enemmän oliivisen neulepinnasta, paljon eläväisempi. Pysyikös muuten neuletiheys samana vai muuttuiko johonkin suuntaan?

  VastaaPoista
 3. Sini: No olipas tää sit hyvä ajoitus! :) Raportoi sitten kuinka pesukonevärjäys vaikutti valmiiseen neuleeseen, jos viitsit. Olis kiva tietää, kannattaako jatkossa värjäillä Butterfly lankana vai isompana pintana.

  Raglana: Sas muuta! Ja kuitenkin Butterflyn pitäis olla pesukoneen kestävää lankaa, niin että mitenköhän siitä tehdyt neuleet sit pärjää koneessa?

  Hyvä pointti muuten toi neuletiheys: 3,5 mm puikoilla värjäämättömän tiheys on 24 s/10 cm ja värjätyn 22 s/10 cm, mutta heitto saattaa johtua mittauskohdasta. Tai sitten ero voi johtua siitä, että oon vain neulonut mallitilkun hieman tunnollisemmin ja tiukemmin, kun taas Cavernia neuloessa otteet on hieman höllemmät.

  VastaaPoista
 4. Öhöm...hetken saattaa kestää tuo raportointi. Mutta ehkä sitten joskus :D

  VastaaPoista
 5. Voi miten hyvin kävi! Lanka näyttää tosi kivalta, en malta odottaa valmista neuletta..

  VastaaPoista
 6. Tulipas tosi kivan näköistä pintaa. Ihan on saman näköistä kun nuo Rowanit. Taidan kokeilla itsekin jossain vaiheessa. Kiitos loistoideasta.

  VastaaPoista
 7. En voi kovin suurella kokemuksella puhua, tein yhden Wavy-huivin vaalean turkoosista B:sta, jonka laiskana pesin koneessa muun pyykin mukana. Väri muuttui, haaltui, kiilto ikäänkuin väheni, ja huivista tuli jotenkin koppura, tai ainakin joustinneulepinta lötkistyi. Kiiltävä säie on jokseenkin OK, himmeä meni jotenkin nuhjaantuneen oloiseksi. Vähän vaikea kuvailla, mutta ero oli selvä, ja huivi pesun jälkeen huonompi.

  Pesisin siis käsin, tai mahdollisimman hellävaraisella pesuohjelmalla. Toisaalta en tekisi mitään ribbineulemallia, ennemmin sileää, palmikkoa tai pintaneuletta, jossa pesun vaikutus ei niin haittaisi. Kuulemma jotkut ovat onnistuneesti tehneet ja pesseet Butterfly-neuleitaan. Njaa, mitähän tekis poistomyynnistä hamstratuille kerille...

  VastaaPoista
 8. Heidi: Kiitos, tykkään itekin kovasti. :)

  Sini: Ei paineita, kerrot sitten joskus ehkä jos siltä tuntuu! :P

  Jatta: No aattele, kerrankin tulee vahingossa hyvää eikä vaan täyttä sutta meikäläisen värjäilyistä! Neule etenis kuin juna ellen mä tänäänkin ois kuluttanu tsiljoonaa tuntia netissä. Äässi kasvattaa juuria tähän tuoliin ja hiiri tuntuu jo luonnolliselta osalta kättä. Niin että tällä menolla valmista tulee vasta satunnaisen sähkökatkoksen aikana. ;D

  Anni: Ihan hauskan näköistähän toi lanka on, halpis-Rowania. Ei muuta kuin kokeilemaan, tosin lopputulos saattaa vaihdella pesukoneesta riippuen, joten en ota vastuuta, jos TSI-tweedin sijasta koneesta nouseekin jotain ihan muuta... :P

  Raglana: Oo, kiitokset tästä tietopaketista! Mä muistelen kuulleni joskus, että Butterfly levahtaa pesussa johonkin suuntaan. Sen takia aattelin olevan parempi värjätä langat lankana eikä valmiina neuleena.

  Nythän vois olettaa, että langat on jo pesukoneessa levinny sen minkä tulee koskaan leviäänkään, joten vois olla ihan turvallista pestä valmis neule koneessa. Mut toisaalta, ei ehkä kannata ottaa riskiä, että mun laiskuuden takia istuvasta neuleesta tuleekin teltta. :)

  VastaaPoista
 9. Ooo! Rowita on kaunista! Itsellä B kutistui pesussa pituudesta aika paljon. Varastossa muhivat vääränväriset ale-B:t voisi kyllä laittaa Rowinoitumaan!

  VastaaPoista
 10. Moi,
  saanko kopioida juttusi yhteystietoineen koolatessa roiskuu-sivulle (www.koolatessa.vuodatus.net), ihan siksi kysyn kun yritän kerätä kokemuksia lankojen itsevärjäämisestä yhteen paikkaan.

  VastaaPoista
 11. TiinaV: Hui, onneks langat on nyt kutistettu valmiiks; pituudesta mä en halua luopua senttiäkään. Harmi ettei Butterflyä tehdä enää, se on ihan kivaa lankaa, vaikkakin myös mun varastot on vääränväriset. :)

  Muoriska: Kyllä se sopii, kunhan yhteystiedot ja linkit alkuperäiseen postaukseen ovat kunnossa. Eli jos käytät tekstiäni ja kuviani, niin toivoisin, että samassa yhteydessä käy selkeästi ilmi, että teksti ja kuvat ovat minun tuotoksiani. On vähän huonot kokemukset yhdestä aiemmasta vastaavasta pyynnöstä, joten siksi tää rautalangasta vääntäminen. :)

  Mutta siis juu, ihan hyvä ajatus ja sopii mulle mainiosti. Leviääpä tieto näistä meikäläisen Butterflyn värjäyskokemuksista laajemminkin ja ehkä sitä kautta saa tietoa muidenkin vastaavista kokeiluista.

  VastaaPoista
 12. No ohoh! Täytynee yrittää samaa! Kaapista löytyy useampi kerä butterflyta sellaisissa väreissä, joista en tykkää. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 13. Kiitos.
  Yleensä tapanani on antaa kunnia sille kelle se kuuluu, ja tietenkin suoran linkinkin tänne että pääsevät sinullekin kommentoimaan.
  Aiheeton kunnia ei minua kiinnosta.
  Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Nyt juttu on luettavissa koolatessa- blogissa
  http://koolatessa.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 15. Uhoava Gnu: Miten musta tuntuu, että kaikilla on vain "vääränväristä" Butterflytä... :D

  Muoriska: Siellähän näkyi olevan, hauskaa! :) En tosiaan epäillyt sun tarkoitusperiäsi, toivottavasti et pahastunut. Pyrin vain välttämään mahdollisia tekijänoikeuksiin liittyviä väärinkäsityksiä, joita vois syntyä, jos sanoisin turhan epämääräisesti toiveitani siitä, kuinka tekstiäni saa käyttää jossain toisaalla.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vinkistä! Täytyypi heti yrittää samaa! ;)

  VastaaPoista
 17. Niin vielä; mikä lämpötila ja ohjelmat ym. sinulla oli silloin päällä? :)

  VastaaPoista
 18. Ihan tavallinen täyspitkä 40 asteen pesuohjelma, mikä meidän koneessa tarkoittaa 2 h 22 min. Sopan ainekset siis 500 g Butterflytä vyyhdeillä, vyyhdit sukkahousujen lahkeissa, 1 pkt Dylonia, 500 g suolaa.

  Ja Dylonin ohjeisen mukaan annoin vyyhtien pyöriä koneessa pesuaineen kera vielä pikapesun verran. Tällä siis minimoidaan värin irtoaminen jatkossa, eli siis varmistetaan, että värjäyksen lopputulos on pesunkestävä.

  VastaaPoista
 19. En malttnutkaan odotta vastausta niin tein sitten ihan omin päin. xD Viskasin n. 50g Butterflyita pesukoneeseen ja mukaan musta pyykkiä. Ei värjäytynyt, mutta pinta vähän (ehkä) muuttui. Vaikea sanoa kun vyyhti on vielä kuivumassa. x) Värjäsin sitten mustaherukoilla.

  VastaaPoista
 20. No miehän oon oikee himo-kommentoihja! Kuvia ym. sepustuksia kokeilusta löytyy blogistani. http://pohjis2.vuodatus.net

  VastaaPoista
 21. Heh, kiva vaan kun pidät mut ajantasalla värjäysprojektistas! :) Kivan väristä lankaa olit saanut mustaviinimarjoilla, pitää varmaan itekin kokeilla marjoilla värjäämistä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista