-->

15.4.2007

Kuusta ja katajaa

Eilen oli ihana ilma, aurinko paistoi ja oli suloisen lämmintä. Ja mitä mä tein: vietin lähes koko päivän isän kellarissa puoliksi maan alla hämärässä puupölyn keskellä. Äiti nimittäin toi mökiltä katajanoksia, ja pitihän mun päästä heti kokeilemaan minkälaisia nappeja niistä syntyis.

Isot pyöreät on joulukuusen reinkarnaatioita, muut ihanasti tuoksuvia sileitä katajanappeja. Vaaleat on vielä käsittelemättömiä, muut sivelin pellavaöljyllä, mikä toi jännästi esiin katajan tummemmat syyt. Käsittelemättömiä napperoisia on enemmänkin, petsaan tai öljyän ne tarkoitukseen sopivasti, kun niiden loppusijoituspaikka on tiedossa.

Kuusinappien halkaisija on noin 4,5 senttiä ja pienten katajaisten 2,5 senttiä. En halunnut napeista säännöllisen pyöreitä, ja reiätkin on porattu kuhunkin nappiin yksilöllisesti ja vapaalla kädellä. Epäsäännölliset katajaiset on 4,5 x 4 senttiä leveimmistä kohdista mitattuina. Ne muistuttaa mun mielestä Aalto-maljoja, perin suomalaista siis. :) Halusin napeista siroja ja keveitä, joten ne ovat vain 2-3 mm paksuja. Eivät sitten painollaan venytä ohuttakaan neuletta, jos semmoiseen päätyvät. Mulla ei vielä oo mitään suuria suunnitelmia näitä varten, mutta ens viikonloppuna on tiedossa kevätretki Tukholmaan, ja ehkäpä paikallisten lankakauppojen tarjonta auttaa inspiroitumisessa.

24 kommenttia:

 1. Siis ihan mielettömän kauniita nappeja!

  VastaaPoista
 2. Oi tosi nättejä nappeja!

  VastaaPoista
 3. Onpas upeita! Hmm... pitääpä vinkata isälle...

  VastaaPoista
 4. Ne on hienoja nappeja. Toivottavasti ohuus ei vie kestävyyttä, eikä nappi napsahda käytössä poikki, mitä luulet?

  VastaaPoista
 5. Oi että, ihania! Kukahan mulle sahais ja rei'ittäis noita, kun itsellä on sellasissa hommissa peukalo aivan keskellä kämmentä. Täytyy koittaa ehdotella iskälle. Hyvä idea kyllä, ei noin kauniita kaupasta saa!

  VastaaPoista
 6. Miten sahasit ne, vai millä leikkasit?

  VastaaPoista
 7. Vau mitä nappeja!

  VastaaPoista
 8. Oi ihana, aivan upeita! Koska aukeaa Vilman nappikauppa, että muutkin saa näitä ihanuuksia?-)

  VastaaPoista
 9. Mullakin on nappiaihioita kuivumassa. Sain inspiksen Jatan Booblesta:) Nappien valmistaminen vaatii vielä treenausta. Miten teit omasi? Monica

  VastaaPoista
 10. Ach, mistähän löytyisi se (jokaisen sisällä asuva?) puuseppä, joka sahaisi/viilaisi/höyläisi meitsille tuollaisia...?
  Miten yleensä tällaiset napit käyttäytyvät kohdatessaan pesuveden, eli pitääkö nappirivi kaivaa kuiville neuleen pesun ajaksi?

  VastaaPoista
 11. Tosi kauniita nappeja. Lempparini taitaa olla nuo "aalto-maljakot".

  VastaaPoista
 12. Kiitokset kehuista, tykkään itekin näistä napeista kovasti! :)

  Maiju: Ohuus on tosiaan pieni riski, mutta testailin tehdessäni eri paksuisten nappien kestävyyttä ja sen perusteella tein sarjan tän paksuisia. Ohuemmat nimittäin napsahteli helposti poikki, mutta nää tuntuu ihan riittävän tukevilta. Toivottavasti pitävät pintansa jatkossakin.

  Villapallo ja Monica: Sahasin ihan tavallisella selkäsahalla jiirilaatikko apunani. Hioin napit muotoonsa Dremelillä, jolla myös porasin pienet reitä nappeihin. Lopuksi viimeistelin pinnan sileäksi hienolla hiomapaperilla.

  Ujosiili: Vai nappikauppaa, heh. Ei ihan lähiaikoina, vaikka näiden tekeminen olikin tosi mukavaa. Kun ois aikaa eikä tarvis puhastella ansiotyössä, niin mikäs siinä ois nappeja tehtaillessa. ;)

  Villamokka: Jaa-a, löytyisköhän se pieni puuseppä sen lehmän vierestä, joka kuulemma myös meissä jokaisessa asuu? Ahdasta luulis olevan... :D Nappien pesunkestävyydestä en osaa vielä sanoa. Jos puu kastuu aivan märäksi ja se jätetään itsekseen kuivumaan, niin halkeamisriski taitaa yleensä olla melkoinen. Mutta kunnollisella pintakäsittelyllä ja huolellisella kuivaamisella pesun yhteydessä luulis puunappien kestävän. Kerron kyllä sit kun tiiän näiden nappien pesukäyttäytymisestä!

  Maija: Kiitos, munkin mielestä noi Aalto-napit on ihan parhaat! Yksilölliset muodot jokaisessa, ja puun pinta tulee kivasti esiin.

  VastaaPoista
 13. Aivan ihania nappeja! Ei mennyt se päivä ainakaan hukkaan, olisithan sä voinu viettää sisäiloissa huomattavasti turhempaakin päivää.

  Kiitos muuten headerineuvoista aiemmissa kommenteissa. En olis ikinä jaksanu kokeilla niin kauan että olisin tajunnu miten homma hoidetaan. Phui.. Muu meni suht kivuttomasti, oman napin kohdalla tapahtui hyytyminen. Samoin kävi muiden nappien :P

  VastaaPoista
 14. Jatta: Hyvä että voin olla avuksi! Napit saa tosi kivuttomasti säädettyä kuntoon kans, huutele vaan jos haluut apuja.

  Sanna: Kiitosta vaan, mä hipelöin niitä koko ajan ja hehkuttelen mielessäni kuinka ihanilta ne sit joskus näyttääkään siinä täydellisessä villatakissa. :)

  VastaaPoista
 15. Aivan ihania nappeja! Nuo epäsäännölliset etenkin saavat silmät pyöristymään. Pakko tätä nyt on itsekin kokeilla, kunhan pääsee isän verstaalle. :)

  VastaaPoista
 16. Ja mä kun luulin että mun koulusta kähvimät muovinapit on super hienoja, mut ehkei sitten olekaan...

  Näppärän näköiset kyllä on! Toivottavasti kestää pesun sekä käytön sekä hipelöinnin :D

  VastaaPoista
 17. Wohouu... Ihania nappeja! Täytyykin kysellä isiltä, koska verstas olis käytettävissä!

  VastaaPoista
 18. Mut on näköjään sensuroitu, kirjoitin jo eilen tänne. Yritetäänpä uudestaan. Kehuin siis hienoksi nappeja, varsinkin epäsäännölliset ovat hauskoja. Minullakin on sama projekti meneillään, olen jo jouluna ottanut sisään katajanoksan kuivamaan, viimeksi kotona käydessä kuorin sen, mutta nyt unohdin sahata napit vaikka tarkoitus oli niin tehdä. Muistin vain kinnasneuloihin oksia tuoda mukanani. Ehkäpä ne napitkin joskus vielä valmistuvat.
  Vai enkö mä vaan osaa täyttää noita kirjaimia? Nytkin ilmestyivät uudestaan. Eilen olikin kyllä tosi hankala kuva.

  VastaaPoista
 19. Voih, miten kauniita nappeja! Jännityksellä ootan, kun ne päätyvät jotakin neulomustasi koristamaan :P

  VastaaPoista
 20. Hienot varusteet ja hienot suunnitelmat.

  Minulta puuttuu tuollainen sopiva matkaseura, mutta kelpaan vielä kuskiksi tyttärelle ystävättärineen kun he haluavat ostoksille Itäkeskukseen.

  Solen skiner och vädret är vackert ..

  VastaaPoista
 21. No nyt miekin tiiän mitä hommaan ens kesänä kesämökillä! Jess!

  VastaaPoista