-->

11.1.2015

Pääsiskö kyytiin?


Morjesta pöytään, jos joku vielä tunnistaa! Täältä väsymyksen ja valvottujen öiden sekä jatkuvan flunssan hyllyvästä hetteiköstä yritän vähitellen löytää tukevaa jalansijaa ja ponnistaa kantavalle maalle. Selittelyt radiohiljaisuudesta voi tiivistää yhteen sanaan: LAPSIPERHEARKI. Ja se se osaa olla rankkaa. Mutta se on myös antanut potkun kaivaa ompelukone ja saumuri esiin. Lastenvaatteita onkin syntynyt vino pino syksyn mittaan, ja välillä paininjalan alle on ehtinyt myös jotain itselle.

01-_MG_6940

Tässä viimeisin omaksi iloksi valmistunut ompelus, tadaa! Oikein perus pumpulimekko, niin kuin puuvillakolttuja entisaikaan oli kai tapana nimittään. Kaava on oma, se vuosien varrella omiin mittoihin ja tarpeisiin mukautettu ja aina yhtä toimiva. Tältä pohjalta on tehty niin kesämekkoja, iltapukuja kuin promootioasukin. Nyt kaava tuotti hyvän arkimekon jokapäiväiseen käyttöön.

10-_MG_6957

Monikäyttömekko menee niin sukkisten kuin leggareiden tai kapeiden farkkujen kanssa, ja kesällä sitten ihan sellaisenaan. Tennarit, korkkarit ja saappaat sopii yhtä hyvin kavereiksi, ja asusteilla tästä saa varmasti aina eri näköisen. Suosikkiainesta, sanoisin.Sivusaumoihin ompelin piilotaskut, joissa voi säilyttää kaikkia niitä satunnaisia pikkuesineitä, joita lasten kanssa käsiin kertyy pitkin päivää.

Yksityiskohdat

Pääntie ja helma on käännetty reilujen alavarojen kanssa siisteiksi ja jämäköiksi. Taakse ompelin metallivetoketjun ja käänteille reilut tikkaukset. Kangas on odotellut kaapin perukoilla siitä asti, kun tein sen vihreämarjaisesta versiosta takin. Ja vielä olisi 1,5 metriä tätä samaa pinkkinäkin odottamassa. Tuli silloin vähän hamstrattua tätä kangasta Eurokankaan palalaarista, köhöm...

07-_MG_6967

Jaa-a, joskohan sitä pääsis taas nousemaan bussin kyytiin eli sais heräteltyä blogin taas henkiin. Paljon olisi kerrottavaa ja näytettävää, kunhan vain aika antais myöten kuvata ja kirjoittaa. Innosta se ei ainakaan ole kiinni, joten eiköhän nuo muutkin asiat järjesty sen mukana. Pikaisiin kuulumisiin, siis!

37 kommenttia:

 1. Kaunis mekko ja sopii sinulle! Taidanpa käydä kurkkimassa blogiasi muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä tuntuu tosiaan ihan "omalta". Tervetuloa peremmälle, toivottavasti viihdyt ja tulet toistekin kyläilemään. :)

   Poista
 2. Ei kun kyytiin vaan! Kaunis mekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! Ajattelinkin, että mä olen lunastanut elinikäisen piletin tähän kyytiin, vaikka ajelut blogistaniassa onkin viime aikoina jääneet vähiin.

   Poista
 3. Kaunis mekko! Pumpulista ennen puhuttiin tosiaan. Porin Puuvillatehtaasta puhuttiin Pumpulista. Työntekijät taisi olla pumpulin flikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamperekin on pumpulitehtaiden kaupunki. <3 Mun mielestä pumpuli on niin sympaattinen synonyymi puuvillalle. Pumpulimekko herättä mielikuvan käytössä pehmeäksi kuluneesta, kesäiset matonpesureissut ja tanssilavaretket kiertävästä luottovaatteesta. Heti mielessä Seljan tytöt ja Anni Polvan tuotanto. Kiitos mekkokehuista!

   Poista
 4. Hah! Muistelinkin, että olen nähnyt tuollaisen kankaan täällä sinun blogissasi aiemminkin, takissa siis. Kaunis mekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muisti! :) Takin tosin myin toukokuussa pihakirppiksellä, vaikka se edelleen ihana olikin. Mutta uutta kevättakkia halajaa mieli, joten yksi vanha jouti jo kiertoon. Tiedä sitten, koska ja millaisen uuden saan aikaiseksi.

   Poista
 5. Oikein pätevän näköinen mekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin! Monikäyttöinen ainakin. Ja kunhan tuo pesuissa haalistuu ja pehmenee, niin hyvin kelpaa vielä kotimekkona ainakin.

   Poista
 6. Kunis mekko ja miten hyvin sopiikaan ihanan väristen sukkisten kanssa! wow mikä kokonaisuus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä väriyhdistelmä oli oikeastaan vahinkolöytö. Meinasin laittaa tylsät mustat sukkikset, mutta kotoa ei löytynytkään kuin yhdet ja niissä valtava reikä. Siispä laatikosta osui silmiin nämä, ja nehän sopii, vyön ja neuletakin kera, paremmin kuin hyvin tähän mekkoon! :)

   Poista
 7. Upea mekko! Ihanaa kun on noin hyvä kaava, josta pystyy tekemään eri variaatioita. Kelpais mulle myös :) Ja hyvä kun olet hamstrannut kangasta, todella kaunis kuosi. Tsemppiä lapsiperhearkeen! Raskasta ja rakasta samaan aikaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luottokaava on loistojuttu. Kun yläosa on istuva, voi helman ja hihojen kanssa sitten pellellä miten huvittaa. Istuvuuden hakeminen kesti kyllä kauan, mutta nyt tuota kaavaa voi jo pyörittää miten huvittaa. Suosittelen etsimään jonkin silmäämiellyttävän valmiskaavan ja tekemään siitä lakanakangasversion reiluilla saumanvaroilla ja pitkällä pistonpituudella ommellen. Siitä sitten sovittamaan nurin päin eli siten, että saumanvarat ovat ulospäin, ja suoraan sisäänottoja nuppineuloilla tai ratkomaan tiukkoja kohtia saumoista. Ylimääräiset pussitukset ja lisätilan tarpeen on kätevintä tehdä näin. Sitten näiden nupparimerkintöjen mukaan ommellaan uudet saumat, joiden päältä sitten leikataan kappaleet irti. Voila, siinäpä sulla nyt on lakanakangaskaavat omien mittojen mukaan. Tai tämän tyyppisellä prosessilla mä olen luottokaavani aikoinaan tehnyt.

   Kiitos tsempeistä! Meillä noita uniongelmia on jatkunut jo kolme vuotta, niin että jaksaminen on aika kortilla useinkin. Mutta onneksi se rakkaus ylittää raskauden kuitenkin. <3

   Poista
 8. mitä sitä turhaan asemalle jäämään kun kerta kyytiin pääsee, ja erittäin ihana pilettikin, tosin eikö yhden valkoisen lehden jossain kohtaa voisi värittää punaiseksi tai lilaksi? ihan noin vain niin kuin kurittaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, täällähän heitellään vallan vallattomia haasteita! :D Voi kyllä olla paras pitää kangastussit piilossa, tai kohta mekko on kirjava kuin pakanamaan kartta. Mulla kun lähtee usein lipsumaan tällaiset pienet yksityiskohdat... ;)

   Poista
 9. Upeaakin upeampi mekko! Niin istuva ja kauniin mallinen. Minä tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä kaava ja upea kangas tuottivat kyllä tosi mieleisin lopputuloksen. Mekko pääsee tänäänkin ulkoilemaan, tällä kertaa pienemmän tyttären muskariin. Ei muuta kuin helmat heilumaan! :)

   Poista
 10. Tuota luottokaavavinkkiä mun täytyy kyllä kokeilla, kiitos siitä! Kaunis mekko, tuollaista monikäyttövaatetta kaipaisin itsekin - juuri sellaista sekä sukkisten että farkkkujen kanssa käypästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos mun kaavanmuokkausprosessin kuvauksesta on apua. :) Tää on kyllä nyt ihan suosikkivaate, koko ajan päällä!

   Poista
 11. Moikka pitkästä aikaa, olipa mukavaa löytää sun päivitys :) Samanlaista lapsiperhearkea täälläkin elellään, mutta onneksi sitä kässäilyaikaa alkaa olla aina vaan enemmän, vaikka sitten pienissä pätkissä. Just ostin Indiskasta samantyylisen mekon ja harmittelin, että osatapa/ehtiäpä tehdä itse. Mekko on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No moi tosiaan! Sunkin tytöt on yhtäkkiä niin isoja että. (Ihan niin kuin ei noi omat olisi kasvaneet hujauksessa, heh.) Mulla alkaa töihinpaluu koputella ovella pikkuhiljaa, joten luulenpa, että kässäaikaa ei vielä taida liiemmin olla tarjolla jatkossakaan. Mutta onneksi (?) on unettomat yöt, jolloin voi leikellä kaavoja ja kankaita! :)

   Poista
 12. Tervetuloa takaisin! Kurkkimassa olen täällä käynyt ja oli ilo huomata sinun palanneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuntuu tosi kivalta, että te olette vielä täällä ja jaksatte kommentoida! <3 Ei tarvii ihan yksinään tuuleen huudella. :)

   Poista
 13. Hihii, tervetuloa takaisin! Bongasinkin sinut joku päivä SaVassa :) Hieno mekko! Pitäisi itsekin tehdä vielä joustamattomalle peruskaava, joustavalle on jo.
  Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva olla taas täällä! Heh, SaVa ja OE olivat oikeastaan mun käsityöinnostuksen ryyppykäynnistimiä. :D Ompelemalla kun saa nopeammin tulokset näkyviin kuin neulomalla, ainakin aikuisten vaatteiden ollessa kyseessä. Oikeastaan vasta tänä syksynä oon kunnolla tutustunut joustavien ompeluun, vaikka saumurikin mulla on ollut jo monta vuotta. Tästäkin kiitos kuuluu FB:n ompeluryhmille ja niistä saatavalla tiedolle ja inspiraatiolle.

   Poista
 14. Niin kuin joku jo totesi: ei kun kyytiin vaan!
  Ja hurjasti kiitoksia kaavanmuokkausohjeista!! :) Jospa joku päivä saisi aikaiseksi itselleen yhtä kauniin mekon kuin sinä olet ommellut...

  -Riitu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kovasti! Täällä sitä istutaan kyydissä, enkä pois aio hypätä ihan heti ellei ulos heitetä. :D Onpa kiva, jos noista mun ylimalkaisista vinkeistä olisi apua. Mun ohjenuorani on aina ollut, että kokeilemaan vaan ja erehtymällä oppii. :)

   Poista
 15. Kiva, että oot takaisin! On tässä jo vähän ikävä ennättänyt tullakin, kun tässä itse ollaan jo ehkä pikkuhiljaa pikkulapsikoomasta heräilemässä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, melkoiset lumikengät tässä kyllä tarvitaan, että täältä väsymyksen suosta pääsee pikkuhiljaa rämpimään kuiville. Mut hei, pikkuhiljaa me taas päästään normaalilla tahdilla toimivien ihmisten kirjoihin. Vaikka just nyt kyllä tuntuu, että entiseen tehokkaaseen minään on vielä pitkän matka... :P

   Poista
 16. Aivan ihana mekko! Ja kangas. Taidankin jäädä lukijaksi...

  VastaaPoista
 17. Lämpimästi tervetuloa! Siinä ihan eturivissä on vielä hyvinkin tilaa, niin että valitse sopiva istuin ja tee olosi mukavaksi. :) Kiitos kehuista. Kangas on tosiaan mahtava. MItähän sitä keksis sen pinkkimarjaisesta versiosta...

  VastaaPoista
 18. tervetuloa takaisin "kantavalle" maaperälle!! on sinua odoteltukin, blogisi on niin mukava!!

  VastaaPoista