-->

3.11.2010

Erään neuleohjeen tarina...

...eli kuinka Söderoista tuli Flirty.

Debbie Stollerin Stitch 'n Bitch -kirjasarja on saanut jatkoa edistyneempiä neuletekniikoita käsittelevällä teoksella Stitch 'n Bitch Superstar Knitting. Ohjepuolelta löytyy melko tutunnäköinen sukkapari, nimittäin Söderat, jotka kirjassa kulkevat nimellä Flirty. Tässä postauksessa kertoilen pitkän kaavan mukaan, kuinka minun sukkaohjeeni päätyi S 'n B -kirjan sivuille.

(Kuva: Gabrielle Revere)

Södera-sukat ovat blogini alkutaipaleelta, syksyltä 2006 tarkemmin sanottuna. Koko homma lähti siitä, että halusin pitsipolvisukat, jotka tehtäisiin kärjestä alkaen ja joissa pohjemuotoilut tulisivat tasaisesti pitkin matkaa. Koska tykkäsin Hedera-sukista, päätin hyödyntää samaa pitsimallia omiin polvareihinikin. Kun sain sukat valmiiksi, sain paljon pyyntöjä kirjoittaa mallista ohje muidenkin käyttöön. Hieman jänskätti, kun en ollut aiemmin ohjetta kirjoittanut, enkä varsinkaan englanniksi. Tuolloin olin muutenkin vielä melko lailla kuutamolla neulemaailman mahdollisuuksista Novitan lankojen ja Suuren Käsityölehden mallitarjonnan ulkopuolelta. :)

Kokemattomuudestani huo9limatta sain kuitenkin sukkaohjeen aikaiseksi, mutta ennen sen julkaisua kysyin kaiken varalta luvan Cookie A:lta niiden julkaisuun. Hederassa käytetty pitsimalli olisi toki ollut käytettävissäni ilman hänen lupaansakin, mutta halusin silti toimia niin, ettei tulisi mitään turhia puheita jälkeenpäin. Södera-ohje on ollut blogini sivupalkissa kenen tahansa hyödynnettävissä syyskuusta 2006 alkaen ja Ravelryssäkin se on ollut keväästä 2007. Söderoita on neulottu aika monta paria; pelkästään Ravelryssä projekteja on tällä hetkellä 220.

Black Södera Socks

Kesäkuun 2008 alussa sain yllättäen yhteydenoton Stitch 'n Bitch -kirjojen tekijältä, Debbie Stollerilta. Hän tiedusteli blogini kommenttiboksissa mahdollisuutta julkaista Söderoiden ohje tulevassa S 'n B -kirjassa. Ohhoh. No mikä jottei, kunhan asioista sovitaan.

Kävin sähköpostitse keskustelua Debbien kanssa, mitä asia käytännössä tarkoittaisi. Sain myös arvokasta apua Tikrulta, joka ystävällisesti kertoi omista kokemuksistaan neuleohjeiden myymisestä julkaisuihin. Tarjouduin suunnittelemaan samanhenkisen mutta ihan uuden pitsipolvisukkamallin kirjaan, olihan Södera-ohje ollut saatavilla blogissani ihan ilmaiseksi jo yli kahden vuoden ajan. Debbie kuitenkin halusi välttämättä juuri tämän ohjeen. Koska kirjan oli tarkoitus ilmestyä pikapuoliin, ei hänellä ollut aikaakaan odottaa uutta ohjetta, vaikka lupasin suunnitella ja neuloa uuden sukkamallin parissa viikossa. No, selvä juttu, mikäpäs siinä sitten, kun kerran niin kiire oli.

Teimme sopimuksen ja amerikkalainen kanssaneuloja tikutteli mallisukat valmiiksi ja kommentoi ohjetta englantia äidinkielekseen puhuvan neulojan asiantuntemuksella. Ohjetekstiin tehtiin pari muutosta, kirjoittelin lyhyen johdannon ohjeesta ja kuvauksen itsestäni kirjaa varten ja jäin odottelemaan kirjan ilmestymistä. Tämä kaikki oli tapahtunut syyskuun loppuun 2008 mennessä. Sen jälkeen odottelin. Odottelin. Tiedustelin edistymistä. Ja odottelin. Monenmoista mutkaa tuntuu olevan matkassa, kun neulekirjaa editoidaan ja laitetaan painokuntoon. Hymähtelin useammin kuin kerran alkuperäiselle kiireelle, joka esti tarjoamani uuden sukkamallin odottelun... :)

Brown Södera Socks

Ehdin jo unohtaa koko kirjaprojektin, kun viimein huhtikuussa 2010 tililleni pompsahti yllättäen tekijäpalkkio. Arvaan, että palkkion suuruus saattaa kiinnostaa, joten kerrottakoon, että ei tällaisella pikkuprojektilla rikastumaan pääse: palkkiosummalla saa ostetuksi junalipun Tampereelta Ouluun ja takaisin, minkä jälkeen loppurahoilla saa nippanappa myös kupin kahvia ravintolavaunusta. :)

No joka tapauksessa; palkkionmaksusta päättelin, että kirja varmaankin on edelleen tuloillaan ja ilmeisesti jo hyvässä vaiheessa. Kun mitään ei kuitenkaan taaskaan kuulunut, ehdin taas unohtaa koko kirjan. Kunnes viime viikolla aivan yllättäen postin joukosta löytyi painava kirjekuori ameriikanmaalta. Uunituore kirjahan se siellä lepäsi, ja sivuilta löytyi myös ohje Flirty-nimisiin mustiin pitsipolvisukkiin. Mun ohjeeni, jeeee! Ohjeteksti näytti olevan suunnilleen samanlainen kuin syyskuussa 2008, kirjoittamiani kuvaustekstejä oli varmaankin taittosyistä hieman editoitu ja lyhennelty. Kuvat olivat varsin jees, tosin itse ehkä olisin keskittynyt vähän enemmän itse sukkien yksityiskohtien kuvaamiseen kauniiden maisemakuvien sijaan. Kirja vaikuttaa kokonaisuudessaan varsin pätevältä, joten olen varsin iloinen saadessani olla mukana. Glenna C:n Knitting to Stay Sane -blogista löytyy kattava kirja-arvostelu kiinnostuneille.

Black Södera Socks

Ravelryssä joku jo ehtikin kysellä, onko kyseessä sama vai eri ohje kuin Söderoissa. Ohje on tosiaan käytännössä sama, kirjassa vain on hieman tarkistettu englanninkielinen versio. Alkuperäinen Södera-ohje on jatkossakin saatavilla ilmaiseksi Ravelrystä ja blogistani (sekä suomeksi että englanniksi). Sopimuspohjassa luki alunperin, että olisin joutunut luovuttamaan kaikki oikeuteni ohjeeseen ja sen levittäminen tai julkaisemiseen missään tai milloinkaan kiellettiin myös. Tämän kohdan vaadin kuitenkin poistettavaksi, sillä toki haluan edelleen säilyttää tekijänoikeudet omaan tuotokseeni. Ja toisekseen, kun ohje nyt kerran on jo ollut neljä vuotta ilmaiseksi jaossa netissä, niin eihän ohjeella mitään suurta maailmanlaajuista uutuusarvoa enää olekaan... Debbie suostui tähän, joten nyt kukin voi halutessaan neuloa Söderoita ja Flirtyjä ihan minkä ohjeen mukaan haluaa.

Siinäpä se tarina pääpiirteissään olikin. Ohjeen päätyminen kirjaan oli siis itsestäni riippumaton onnenkantamoinen, ja koska en mikään aktiivinen tai ammattimainen neulesuunnittelija ole, niin tuskinpa vastaavia tilaisuuksia kovinkaan usein tulee eteen. Siispä jatkan samalla linjalla kuin tähänkin asti, eli julkaisen yksittäisiä ohjeita satunnaisesti blogissani ja Ravelryssä. Uusi talvinen ohje onkin jo koeneulonnassa, siitä toivottavasti lisää jo ensi viikolla! :)

Aiheeseen liittyviä Ravelry-sivuja:
(Source) Debbie Stoller: Stitch 'n Bitch Superstar Knitting
(Pattern) Flirty
(Pattern) Södera Socks

41 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! Varmasti ollut mukava onnenkantamoinenkin matkassa, mutta ei sukkia sentään ilman mitään ansioita olla kirjaan varmastikaan pyydetty. :)

  Sääli, että tekijänpalkkiot ei tuon kummoisempia ole, mutta ei se kyllä yllätäkään... ja onhan se kotimaanmatkailukin joskus ihan antoisaa! :P

  VastaaPoista
 2. Meflen, kiitos onnitteluista! On se tosiaan kiva saada tunnustusta sukkaohjeesta, jonka suunnitteli joskus aikaa sitten ihan noviisina. Että siis kelpasi kirjaan asti, tarkoitan. :)

  Tekijänpalkkiot kuulemma ovat neulelehdilläkin vähän mitä sattuu, mutta sentään kai paremmat kuin vielä pari vuotta sitten, kiitos aktiivisten neulojien ja suunittelijoiden, jotka pyrkivät muuttamaan asioita. Tässä tapauksessa sain sentään neuvoteltua itselleni edullisen diilin. Alkuperäisen tarjouksen mukaan mun olisi pitänyt itse neuloa mallisukat ja kokonaispalkkio olisi ollut 150 dollaria (silloisella valuuttakurssilla n. 100 e). Eipä olis paljon tuntipalkkaa jäänyt... :)

  VastaaPoista
 3. Hieno juttu! Paljon onnea! Tiedätkö ollaanko tuota kirjaa suomentamassa?

  VastaaPoista
 4. vautsi miten hieno juttu. isot onnittelut täältäkin. :D

  kiva kuulla koko projektista, vähän saa osviittaa ettei kaikki käykään ihan sormia napsauttaen vaan vie pidemmän ajan (tässä siis tarkoitan tuota koko kirjaprosessia).

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Äh, kylläpä mie nyt sählään näiden kommenttien kanssa...

  Piti siis sanomani, että onnea, tosi hieno juttu! Ja kiitos, että valotit tarinan taustoja, tää jotenkin inhimillisti kaikkea ja pelasti päivän :)

  VastaaPoista
 7. Voi ihme, miten hieno juttu! Onnittelut ja kiitos mielenkiintoisesta kertomuksesta ynnä kauniista kuvista.

  Niin ja sukatkin ovat upeat :)

  VastaaPoista
 8. Onneksi olkoon! Tuntuu varmasti hienolta ihailla omaa tuotosta painetun kirjan sivuilla. :)

  VastaaPoista
 9. Jonna, kiitos kiitos! Mulla ei ole asiasta tietoa, mutta uskoisin, että tämäkin tullaan suomentamaan jossain vaiheessa. On nimittäin sen verran suoraa jatkoa ekalle S' n B -kirjalle ja Happy Hookerille, että varmaan kiinnostusta löytyy.

  anna, juu ei ihan kädenkäänteessä ole kirja valmistunut, mutta pääasia, että yleensä valmistui. Neuletekniikoista neuvovat osiot ovat kyllä parhaita näkemiäni, niin että kokonaisuudessa kirja on kyllä lukemisen arvoinen. Eikä se kallis ole; jo nyt sitä saa vähän päälle 10 dollarilla nettikaupoista.

  Katri, ihmisiä ollaan kaikki, niin kuin näkyy. :) Kiva jos tarina ilahdutti!

  AnniKainen, kiitos vain! Ensimmäinen kuva on kirjasta, muut taas syksyltä 2006.

  Anna-Kaisa, sepä siinä juuri kutkuttavinta onkin. :) Tämä tuntuu jotenkin pysyvämmältä kuin blogikirjoitus, vaikka oikeastaan asia taitaakin olla juuri toisinpäin... :)

  VastaaPoista
 10. Oih! Hienoa :) Onnea kirjaan mukaan pääsystä!

  VastaaPoista
 11. Hienoa! Onnittelut täältäkin!

  VastaaPoista
 12. Hieno juttu! Sukat on kyllä niin upeet että ei ihmekkään että kiinnostusta löytyy julkaisupiireissäkin.

  VastaaPoista
 13. Hieno juttu! Mielenkiintoista kuulla noita taustoja. Palkkiot eivät ehkä ole kohdillaan, mutta varmasti muutoin unohtumaton kokemus. Hyvä, että pidit puolesi sopimuksen suhteen.

  VastaaPoista
 14. Onnea julkaisusta, ei muuta kuin ansioluettelon jatkoksi :)

  Ja viitaten kommenttiisi blogissani palaan vielä niihin kuviin: sinun oma blogisi on mielestäni hyvien kuvien malliesimerkki!

  VastaaPoista
 15. No vihdoin! Onnea kamalasti :D

  VastaaPoista
 16. Nina, kiitos! Jotenkin se suurin innostus ja hihkuminen meni omalta osalta ohi jo silloin reilut pari vuotta sitten, kun prosessi alkoi. Nyt alkaa kumminkin taas tuntua aika kivalta, kiitos teidän! <3

  Liina, lämmin kiitos sullekin!

  Outi, kiitos! Onhan se aika kivaa, että pääsi mukaan noinkin laajalevikkiseen teokseen.

  Srinity, kiitokset myös sukkakehuista. :) JOs saa vähän purnata, niin olisin kyllä mieluummin tehnyt sinne ihan uuden mallin: erilainen pitsi, toisenlainen kantapää, ehkä toinen kuvauksen kannalta helpompi värikin. Seuraavalla kerralla sitten! :)

  Tess, palkkiot kyllä hämmästyttävät, se vähä mitä niistä siis julkisesti kerrotaan. Tosin pitää tietty muistaa, että yhden kirjan myynnillä pitää kattaa osa monen ihmisen palkasta, eikä tuonkaan kirjan myyntihinta ole huimaava. Silti, mieluummin sitä aina kannattaisi suoraan itse suunnittelijaa tai Twist Collectiven tapaista reilumpaa myyntikanavaa.

  helena, heh, voisin tosiaan laittaa tuon julkaisuluettelon jatkoksi. :D Se vois sopivasti hämätä esim. tiedeapurahoja haettaessa, ja työhaastatteluissa herättäis ainakin mielenkiintoisen keskustelun. :)

  Kiitos kovasti myös kuviin liittyvästä palautteesta! Pyrin kiinnittämään kuvien laatuun ja nimenomaan neuleiden esittelyyn huomiota, niin että pääpointit välittyvät ruudun toisellekin puolelle. Kiva kuulla, että sitä arvostetaan! <3

  Jatta, sanos muuta! :)

  -iinu-, kiitos kiitos!

  VastaaPoista
 17. Hienoa, onneksi olkoon!! Waaau minäkin voin ylpeillä tuntevani henkilökohtaisesti julkkiksen, neulesuunnittelijan.... ;) Ja tuo ohjehan on mahtava, ja sukat tosi kauniit!!

  VastaaPoista
 18. No siis ohoh! Melkoinen syntytarina kirjalla. Todennäköisesti sellaisiakin lukijoita kirjalle vielä löytyy, jotka eivät ole netin ihmeellisyyksistä ja söderoista kuulletkaan.. että uutuusarvoakin varmasti on. Jännä juttu tosiaan, että täsmälleen sama ohje piti saada ja kiire ja kaikki.. heh. No mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan ja onnea hienosta saavutuksesta :) (Ihme muuten, ettet sanallakaan paljastanut tätä missään vaiheessa näiden vuosien aikana..!)

  VastaaPoista
 19. Niin ja onhan tuossa sarjassa se kirja miesten neuleillekin! Siinä on muutama tosi kiva malli.

  VastaaPoista
 20. Vau ja hienoa!!! Sukat ovat yhä ja edelleen hienot - ne muuten olivat toiset sukat, jotka ihan itse tein. Ekat seiskaluokalla koulussa, seuraavaksi sitten Söderat reilu kymmenen vuotta myöhemmin... Loisto-ohje, kun sukkanoviisikin sai niillä komeudet aikaiseksi. Eli: kiitos vielä!

  VastaaPoista
 21. Jei!

  Mä näin tän kirjan malleja ravelryssä ja katoin, että onpas tutun näköiset sukat ja sitten olin vähän O.O kun huomasin, että ne on sun! Silleen hyvällä tavalla hämmästyin! :D

  VastaaPoista
 22. Mahtavaa! Onnea! Ja onhan tuo nyt jo *köh* kunnon korvaus, kotimaan lehtien palkkioilla et olis päässy edes sinne Tampereelle...

  VastaaPoista
 23. WautsiWAU, onneksi olkoon! Mullakin on Söderat puikoilla (olleet kyllä itse asiassa jo jonkin aikaa, kyllä ne sieltä vielä valmistuvat! =)

  VastaaPoista
 24. Siis kerrassaan mahtava juttu! Mutta että oikein junalippu Ouluun. Jee :-)

  VastaaPoista
 25. Isosti ONNEA!! Huippu juttu et kauniit sukat pääsivät kirjaan. Kivasti kirjoitettu juttu koko prosessista.

  VastaaPoista
 26. onnea kovasti täältäkin :)
  hmm tartteeki alkaa kyttäilemään mahdollista suomennosta tuosta opuksesta ;)

  VastaaPoista
 27. Mahtavaa! Ihan jokainen neuloja ei malliaan ulkomaisiin julkaisuihin saa. Onnittelut ja kiitos kivasta tarinasta.

  VastaaPoista
 28. Onnea! Upeaa saada oma ohje kirjaan! :)

  VastaaPoista
 29. ♥ Onnea, sä oot meidän idoli... kummitytönkin mielestä :)

  VastaaPoista
 30. Onnea! Kyllä varmaan sykähdyttää nähdä oma ohje painetussa kirjassa:)

  VastaaPoista
 31. Onnittelut! Piti yön yli miettiä millä sanoilla tätä hehkuttaisin! Hienoa!!! Kyllä sinäkin olet ansainnut tulla julkaistuksi vaikken tyhmän käsialani takia Söderoita voikaan itse neuloa. Ainakaan ennen kuin olen kerännyt rohkeutta tarttua 1 mm puikkoihin. Langat on jo valmiina... Ja tuo kirja pitää kyllä hankkia!

  VastaaPoista
 32. Onneksi olkoon! Harvoinpa tuollaista tilaisuutta tulee vastaan. Ja mukavaa, että ohje on edelleen saatavilla myös muuta kautta, iät ja ajat kun olen ajatellut että joskus vielä kun ehdin ja uskallan... :)

  VastaaPoista
 33. Onneksi olkoon! Minullekin tuli heti mieleen, että onhan tuo hieno meriitti "julkaisuja"-kohtaan. Ja sukat on toki hienot eli hyvin valitsivat ohjeen!

  VastaaPoista
 34. Satu U, heh, melkein sukua melkein julkkikselle tai jotain. :P Kiitokset!

  Ellimelli, kiitos, kyllä tässä rinta alkaa kaikista kehuista röyhistyä!

  Maiju, eihän tuo tosiaan ihan mutkitta käynyt, kirjan syntyminen siis. Mä en viitsinyt huudella asiasta oikeastaan ollenkaan ennen kuin se oli varmaa. Ja kaiken tämän säätämisen vuoksi mä en ollut 100-prosenttisen varma kirjan ilmestymisestä ennen kuin se kolahti postiluukusta. :) Ja jotenkin tuntuu edelleen, että kun tuo ohjekin on vanha tuttu, niin ei se nyt ole muka niin iso juttu että kantsis liikaa huudella. Jos oisin saanut sen uuden ohjeen tehdä kirjaan, niin olisin varmaan ylpeämpi ja kuuluttaisin asiaa innokkaammin. :)

  Jonna, Debbie on kyllä onnistunut tekemään aika hyvän sarjan neulekirjoja. Ainakin aloittelijan on helppo tarttua ekoihin S 'n B -kirjoihin, ja ehkä tää edistyneempien tekniikoiden opus kiinnostaa pidemmälle edistyneitäkin.

  mamselli h, wau! Tässäpä tuli ensiluokkaista palautetta, kiitos! <3

  Tui, ihana oot! :D Silleen hyvällä tavalla, hehe, hyvä niin! :D

  Tiina, ai että nää suomalaiset on vielä kitsaampia? Oh. Toisaalta niillä on vähän pienempi levikki ja lyhyempi elinkaari (lehdillä, ei mallilla), mutta silti. Eipä siis kannata sinne mitään tarjoillakaan, jos palkkiolla ei pääse paikallismatkoja pidemmälle.

  Pote, no jos tästä sais nyt sit vähän potkua valmistumiseen? :) Kiitti!

  Marsvin, Oooluunpa hyvinnii! Mutta onneks myös paluulippuun riitti rahat. :D

  Amalia, kiitos!!!

  Peikkotyttö, olis kyllä kutkuttavaa, jos tuo suomennettais. Mallit käännettäis Novitan langoille ja niiden nimet suomennettais. Saiskohan Söderat sitten jo kolmannen nimen, vaik huomaisivatkohan kääntäjät ehkä tiedustella suomalaisen suunnittelijan omaa mielipidettä asiaan... Jään mielenkiinnolla odottelemaan! :)

  tuijam, kiitos onnitteluista!

  Villanne, onhan tuo tosiaan vähän eri tuntuista pitää kädessä melkein kilon painoista kirjaa, jossa on oma ohje. Vertailukohtana siis itse printattu A4 omasta pdf-ohjeesta. :)

  Kate, <3 te ihanat! <3

  Marjut, kieltämättä tunne oli ainutlaatuinen. :)

  Terhi, 1 millin puikot on kyllä jo melko äärimmäistä neulontaa. Mulla on 1,5 m sukkapuikot, mutta vielä en ole niillä polvisukkia tehnyt. Ajatuskin hieman värisyttää. :) Että harkitse ihan rauhassa, ennen kuin lähdet tuolle tielle. :)

  Minna, mun mielestä oli tärkeää, että se on edelleen ilmaiseksi saatavilla. Olishan se nyt ollut hölmöä vetää se pois kun se on ollut vapaassa jaossa jo iät ja ajat. Halukkaat olis sen kumminkin saanut kavereiltaan tai jostain, niin että vähän keinotekoistahan semmoinen maksullisen englanninkielisen ohjeen ostamiseen pakottaminen olisi ollut. Eli ihan rauhassa voit edelleen lykätä sukkien aloittamista parempia aikoja odotellessa! :P

  Tuazophia, :D Tämä ei ihan taida kelvata tieteellisten julkaisujen joukkoon, vaikka Debbiellä onkin Ph.D. Kuriositeetiksi voisin sen silti omaan luettelooni lisätä, sinne otsikon "muut julkaisut" alle. :)

  VastaaPoista
 35. Vihdoin :)
  Onnittelut ja hieno homma.

  Pakko kommentoida Tiinaa, et se on neuvottelukysymys, kyllä mä kotimaasta sain paremmin ku ulkomailta. Et ehkä kahvin kanssa pullan ja silleen..

  VastaaPoista
 36. Ooh, onnea! Hienoa myös se, että onnistuit neuvottelemaan itsellesi sopivan diilin.

  VastaaPoista
 37. Onnea! Kiva juttu, sukat on niiiin söpöt!

  VastaaPoista
 38. Katselin juuri Amazonissa ja Ravelryssä uutta SnB-kirjaa, ja ihastuin kun huomasin, että taas on suomalainen suunnittelija menestynyt kansainvälisesti. Hieno juttu, onnittelut!

  VastaaPoista
 39. Onneksi olkoon tosiaan!
  Mahtava juttu!

  VastaaPoista