-->

28.11.2009

Kotona

Rakastan vanhaa taloamme. Tänne minut on tuotu synnytyslaitokselta jouluna 1980, ja siitä lähtien se on ollut sydämeni koti. Paikka, jossa olen kokonainen ja perillä. Täältä ei ole kiire minnekään.

Waiting

Rakastan kotimme levollista tunnelmaa, pinkopahvien kätkemien pystyhirsiseinien jykevyyttä, raakalaudasta tehtyä aulan geometristä kattokuviota...

The ceiling in our hall

...vanhoja talonkirjoja, jotka kertovat talon nähneen mitä erilaisempia persoonia yli 70-vuotisen olemassaolonsa aikana...

Former residents of our house

...jopa kellarin betonilattian poikki kipittäville hämähäkeille moikkaan iloisesti. Niin kauan kuin ne viihtyvät meillä tiedämme, että kotimme kosteusarvot ovat kurissa.

Spider web

Rakkaaseen vanhaan taloomme kuuluu kuitenkin olennaisesti yksi asia, joka tuo pienen särön täydellisyyteen. Talven lähetessä vanhojen ikkunoiden pielistä vetää ja lattiat ovat kylmiä. Hrr.


Marhsmellows

Toisaalta viileys mahdollistaa myös elämän pienistä iloista nauttimisen: aina on hyvä syy sytyttää takkaan tuli, polttaa kynttilöitä ja kääriytyä lämpimään huopaan siemailemaan kuumaa juomaa. Eikä lämpimiä sisätossuja ole koskaan liikaa.

Slippers and cosy fire

malli/pattern: En pointe by Ilu
lanka/yarn: nimetön norjalainen 100 % villalanka/anonymous Norwegian 100 % wool yarn, 100 gr.
puikot/needles: 6,5 mm
Ravelry

Hahtuvalangasta neulomani Amy Marsh -tossut ovat kuluneet pohjasta puhki, tai siis oikeastaan pohjia ei enää ole laisinkaan (seuraaviin hahtuvatöppösiin laitan kyllä nahkapohjat...) Oli siis tarvetta uusille helposti jalkaan sujautettaville tossukoille, ja päätin huovuttaa itselleni sellaiset. Ilun En pointe -ohje oli helppo valinta Ravelryssä näkemieni muiden kauniiden tuotosten perusteella. Lankani vain oli niin paljon paksumpaa, että pääsin huomattavan helpolla: otin silmukkamäärät vauvakoosta ja pituusmitat omien jalkojeni mukaan.

Embroidery on felted slipper

Konepesun jälkeen pääsin herkullisimpaan osioon, eli koristeluun. Tarkoitus oli kirjailla molemmat tossunkärjet kiekuroita täyteen, mutta arvioin langan riittävyyden rutkasti yläkanttiin. Metri liukuvärjättyä muliinilankaa riitti kyllä yhden tossun kirjomiseen, mutta vain nipinnapin sain jämistä neulattua tuon pienen kiehkuran toiseen tossuun. Ja oikeastaan tykkäänkin tuosta vaatimattomammasta enemmän. :) Lopuksi sirottelin päälle sekalaisia vaaleanpunaisia nappeja. Noh, ei nää nyt niin nätit ole kuin haaveilin. Paksumpi lanka teki huovutuspinnasta melkosta mykysoppaa. Mutta tavoite on kyllä saavutettu; voin nauttia viileistä illoista vanhassa talossamme jalat lämpiminä.

Pink button

I love the old house we live in, but in the winter the floors are drafty and cold. I needed new slippers to keep my feet warm after my Amy Marshes' sole wore out . These En pointe slippers were fun to knit, and using thicker yarn allowed me to make the slippers with the sts count for the baby size, which made this also a very quick project.
The outcome isn’t as pretty as I had hoped for because the thicker yarn didn't felt very smoothly. The slippers look quite clumsy and rough but at least they keep my feet from freezing.
All buttoned up

20 kommenttia:

  1. Sä olet mun pikkusiskon ikäinen :)

    Talojutut kuulostivat tutulle... Tosin, meidän talo ei ole mun kotitalo, vaan lapsuuskavereiden kotitalo, jossa olen kuitenkin monet lapsuuteni leikit leikkinyt. Ja vetää meilläkin, joten huovutetut tossut mullakin ahkerassa käytössä - nytkin. On vain jääneet esittelemättä.

    Mä kyl tykkään noista sun tossuista, eriparisuus on "se" juttu :)

    VastaaPoista
  2. Kivat tossut. Vinkiksi vain, että näihinkin kannattaa laittaa ne nahkapohjat - omani kuluivat yhdessä talvessa niin, etteivät varpaat enää viihdy...

    VastaaPoista
  3. Mitenkäs Hertta neiti jakselee?

    VastaaPoista
  4. Siina: Sun siskosi on sitten hyvää vuosikertaa! ;)

    On ihanaa asua talossa, joka on tuttu jo lapsuusajoilta. Jännä juttu, että vaikka miten remontoisi ja laittaisi paikkoja, niin silti taustalla häälyy muistikuvat siitä, miten paikat oli ennen. Joskus aamulla herätessä en aina muista, että makuuhuoneen seinät onkin nykyään tän väriset. Kaipa ne lapsuusajan muistot on jotenkin vain niin syvällä.

    Aino: Olet kyllä ihan oikeassa, ei nämä sen kummemmin kestä kuin ne hahtuvatossutkaan. Pitää varmaan hommata jostain nahkapaloja tai sitten ihan oikeat nahkapohjat.

    Anonyymi: Miss Hertta voi tällä hetkellä oikein hyvin, kiitos kysymästä! Jatkuvasti uusinut virtsarakontulehdus saatiin ilmeisesti kuriin hormonihoidon avulla. Nyt on menty jo kaksi viikkoa ilman muuta lääkitystä, ja vielä on kaikki kunnossa. Toivottavasti jatkuu samaan malliin!

    VastaaPoista
  5. Ihania tunnelmia ja kuvia Kodista!! Itse en ole asunut lapsuudenkodissani yli 30 vuoteen, mutta silti näen usein unia juuri siitä Kodista. Löydän unissa sieltä uusia kaappeja ja niistä kauan kadoksissa olleita tavaroitani, tai seikkailen isolla vintillä, ja löydän sieltä lapsuuden tavaroitani, joiden luulin tulleen hävitetyiksi..... Se talo on palanut yli 20 vuotta sitten, ja tilalle on rakennettu valtava uusi koulurakennus.
    Terkkuja täältä ja rapsutuksia Hertalle!!

    VastaaPoista
  6. Ihana koti ja ihanat tossut. Miunkin pitäis neuloa itselleni uudet tossut, kun pohjat ovat hajalla...

    VastaaPoista
  7. Kaunis koti teillä! Aivan kuin sisustuslehdestä napattu. Niin siistiä, harkittua ja kaunista. Huh! :)

    Kiva, että Hertta on vihdoin kunnossa. Saara-riiviä lähettää lajitoverille terkkuja!

    VastaaPoista
  8. Satu U: Mä olen nähnyt ihan samanlaisia unia! Siis että talossa onkin joku komero, josta löytyy jotain aarteita ja ihanuuksia (yleensä unissa leluja). Aamulla sitten ihmettelen, että onko täällä sellainen komero. Ja vaikka tiedä ettei ole, niin on melkein pakko mennä tarkastamaan, jos siellä sit olis niitä ihania nukkeja. :)

    pikkumyy: Jännä juttu, että tossut kuluu niin paljon ja nopeasti. Musta tuntuu, että mä hissuttelen niillä ympäriinsä hyvin vähän, ja enimmän aikaa ne viettää levossa. Mut kaipa villa kuluu niin helposti. Pitää nauttia niistä niin kauan kuin kestävät, ja onhan se mukavaa tehdä uusia. :)

    Anna-Kaisa: Kiitos kehuista. Meidän koti on meidän näköinen, ja täällä viihdytään paremmin kuin missään. Ei meillä kyllä aina ole niin siistiä, ja työhuone on aina ihan sekamelskassa. Kun kaikki tavarat eivät vielä (asuttu tässä jo yli vuosi, ehh...) ole löytäneet järkevää säilytyspaikkaa, niin ei niitä tietenkään voi laittaa "paikoilleen". Sit ne vain lojuu pöydillä. Pitäis oikeasti saada itsestään sen verran irti, että järjestäis säilytystilat kuntoon työhuoneessakin. Noh, ehkä joulun jälkeen... :)

    VastaaPoista
  9. Ihanat tossut! Kauniit kirjailut juuri tuollaisina! Kaunis koti teillä!!! Vanhoissa taloissa on sitä tunnelmaa. Itselläkin haaveissa oma vanha talo, toivottavasti joskus löytyy juuri sopiva meillekin... Takka täytyy sitten ehdottomasti olla, mikään ei ole ihanampaa talvi-iltoina kuin istua takkatulen ääressä!

    VastaaPoista
  10. Teilla on kaunis koti! Takka tai puuliesi olisi aivan ihana olla olemassa. Ei tarttisi sitten nappailla närästyslääkettä kun sähkölasku tulee :)

    Huovutetut tossut kestävät yllättävän heikosti. Ne menee puhki alta aikayksikön.

    VastaaPoista
  11. Ihanat tossut ja ihana koti! Koska en nyt tähän hätään toiveistani huolimatta tuollaista kotia saa niin taidanpa sitten tehdä tossut. :) Meilläkin rivariasunnossa meinaa pakkasilla olla vilposet lattia ja minun viluvarpaat tarttee lämmitystä.

    VastaaPoista
  12. Kiitos Vilma! Siitä asti kun ekan kerran kirjoitit remontista mua on kutkuttanut päästä edes vähän kurkkaamaan teille. Tein museologian luennolta palanneen humanistin erittäin onnelliseksi. :)

    VastaaPoista
  13. Kuinkahan nätit niistä sitten olisi tullut, jos haaveesi olisi toteutunut, kun ovat jo nyt mielettömän kauniit? :O

    VastaaPoista
  14. Ihastuttavat tossukat. Ja teillä on tosiaan kaunis, elettyä elämää henkivä koti! Muistan upean, virkkaamasi lampunvarjostimen. (Sitä ei voi unohtaa.) Ihana on myös syvän- ja lämpimänpunainen seinänne, takka ja aulan katto. Ei ihme, että viihdytte. :) Iloista, levollista adventtiaikaa!

    Maaria

    VastaaPoista
  15. On teillä ihana talo! Ja nuo vanhat talonkirjat näyttivät kivoilta (juu, historioitsija täällä)...

    Töppöset pitäisi tehdä, minullakin kylmät lattiat ja kahdet villasukatkaan eivät aina auta. Mutta kunhan nyt saa joululahjat alta pois...

    VastaaPoista
  16. Kauniita kuvia ja kiva juttu. Tossut on söpöset.

    VastaaPoista
  17. Tosi kivat tossut!
    Seiteistä päätellen ei meilläkään ole kosteutta.

    VastaaPoista
  18. Hei Vilma !

    Vierailin juuri kotisivuillasi ja täytyy sanoa, että pidän todella paljon koruistasi ja taiteestasi.

    Olemme juuri avanneet verkkoon paikan originelleille taiteilijoille ja suunnittelijoille, ja sinun työsi sopisivat sinne erittäin hyvin.

    Etsimme sivustolle suomalaisten taiteilijoiden/suunnittelijoiden tekemää hyvälaatuista käsityötä ja ainutlaatuista designia. Liittyminen on tietysti ilmaista.

    Sivuston nimi on madeby.fi.

    Lähetämme ensi viikolla lehdistötiedotteen laajalla jakelulla. Olisi hienoa, jos olisit mukana joukossa jo sitä ennen.

    Tule tutustumaan! www.madeby.fi

    Jos sinulla on jotain kysyttävää, olethan ihmeessä yhteydessä!

    Iloisin terveisin,





    Maria Krajewska



    +350 400908838
    maria.krajewska@madeby.fi


    RELEASE YOUR CREATIVITY!!!!

    VastaaPoista
  19. ihanan lämpöisiltä näyttävät! :) ja teillä on niiiiiin kaunista!

    VastaaPoista