-->

17.7.2009

Eple

Whisper

Malli/pattern: Whisper by Hanna Fettig, Interweave Knits Spring 2009.
Koko/size: 24"
Lanka/yarn: King Cole Merino Blend 4 ply, 285 g.
Puikot/needles: 1,5 mm, 2,0 mm, 2,5 mm.
Muutokset/modifications: --> Ravelry

Jos oli kesämekon kuvaaminen kaukosäätimellä vaikeaa, niin tän liehukkeen ikuistaminen vasta hankalaa olikin. Whisper on ihan kiva päällä ja luonnossa, mutta sen muodon ja idean järkevä esiintuominen kuvissa oli t-o-d-e-l-l-a hankalaa. Ja hermoillekäypää. Näiden puolivillaisten otosten aikaasaamiseksi tarvittiin kolme eri kuvauskertaa, kaksi kuvaaja sekä kaukosäädin, noin tunti aikaa ja kopallinen kärsivällisyyttä.

Whisper

Ohjeen suositus oli neuloa ohutta ja laskeutuvaa pitsilankaa isohkoilla puikoilla. Mitäpä minä tein? No tietty otin villalankaa ja pikkuiset puikot ja aloin neuloa sitkeän tiivistä pintaa. Keskellä kesän parhaita helteitä. Hullu. Peltineuleelle kävi onneksi niin kuin toivoinkin; se antautui liotuksessa ja sukeutui ihanan laskeutuvaksi ja sileäksi neulepinnaksi. Mutta ei tätä nyt voi pitää, liian kuuuuuma (onneksi, ihana kesä! :D)

Whisper - back

Whisper neulotaan ensin hihasta hihaan siten, että selän keskikohdassa puolet silmukoista kavennetaan pois pienimmillä puikolla ja sitten taas lisätään ne heti takaisin. Taakse tulee siis tuollainen ryhtisauma. Sitten hihakkeen aukon ympäriltä poimitaan tsiljoona silmukkaa ja neulotaan kuolettavan tylsää joustinneuletta muutamia senttejä. Phuuh. Suurin osa joustimen silmukoista päätellään, mutta kainaloiden välisillä silmukoilla jatketaan helman neulomista. Helman reunoissa lisäillään koko ajan silmukoita, jotta eteen saadaan rullaavat liehukkeet.

Neuloin hihoista ja helmasta ohjetta pidemmät. Mä en vain tajunnut helmaa neuloessani, että tietenkin se myös levenee samassa suhteessa enemmän, kun kerran joka toisella kerroksella lisätään silmukoita molemmissa reunoissa. Siispä lankaa kului ihan tyhmästi hukkaan noissa liehukkeissa, jotka rullautuu sisäkkäin kuin simpukankuori.

Another approach

Voisihan noi härpäkkeet tietty kiinnittää tuohon eteen jollain soljella... Öhh, ei ehkä kuitenkaan. Tarkoituksena kun ei kuitenkaan ole esitellä, että puskureissa löytyy. Miksköhän mä aina päädyn tekemään tällaisia bosat huomion keskipisteeseen nostavia anteliaita neuleita, kun se ei tosiaankaan ole tavoitteena... :)

Purling and rolling

Ohjeessa hihansuut ja helma neulotaan sileällä ja tavoitteena onkin antaa niiden rullautua hieman. Meikäläisen tiheydellä villalanka spurttasi sisäänpäin aivan liikaa, joten neuloin hihansuihin jälkeen päin sarjan nurjia rivejä. Saman setin tein myös helmaan, muuten neuleen alareuna olis rullannut jonnekin puoleenselkään asti. Nyt pysyy kurissa sekä helma että hihat. Kaikki tekemäni muokkaukset ja poikkeamat ohjeesta löytyvät Ravelrystä.

Early Apples

Meidän pihan omenapuut puskee jo näin isoja raakileita! Mä en halua ajatella syksyä ja omppuja vielä, kun mun kesälomakin on vasta edessä. Ainoa omena joka mulle kelpaa nyt on Röyksoppin Eple. On huippua pitkän ajan jälkeen löytää ihan uudestaan vanha suosikkinsa ja hukuttautua taas sen parhaisiin vanhoihin biiseihin ja hypätä suinpäin uusien kappaleiden syvyyksiin!

This Whisper from this spring's IK was a nasty little cardi to photograph. It was almost impossible to capture the form and idea of the cardigan in pictures, but I hope these pics show the essentials. I made quite a few modifications to the pattern: cast on fewer stiches, added length to sleeves and hem, used different kind of yarn and smaller gauge etc. I wrote down all the mods I made in Ravelry. Apples are already growing fast in our apple trees, but because I don't want to think of fall yet the only apple good enough for me is Röyksopp's Eple.

23 kommenttia:

  1. Tuo ON kyllä tosi ihana malli ja sulla vielä noin mehevän värinenkin! Harmi jos siitä tuli kuuma kun itse olen tykännyt omastani just siksi kun se on niin superkevyt.

    VastaaPoista
  2. Upea! Nuo simpukkamaisesti rullautuvat reunat näyttävät oikeastaan aika hauskoilta. Toinen asia neuleesi lisäksi mitä ihailen, on kuvistasi välittyvä piha, omppupuu ja selvästi sellainen "vanha puutalo"-meiniki. Vitsi kun saisin miehen innostumaan tuollaisesta! Omat rahat ei ihan riitä:)

    VastaaPoista
  3. kaunis neule, kaunis malli ja ihana väri :)
    Hyvin onnistunut kokonaisuus

    VastaaPoista
  4. Nasti: Ei se kuumuus ole huono ominaisuus, kun ajattelin sitä pikemminkin syys- ja talvivaatteeksi. Mulla ei vain ollut varastossa sopivaa kevyttä tai lörppöä lankaa ohjetta varten, joten päädyin siksi tällaiseen lämpimäpään versioon. Eipä ainakaan palele tuo päällä (muuta kuin etuosaa). :)

    Outi: Ne rullat on kyllä toisaalta ihan kivat, etanamaiset. :)

    Meidän talo on vuodelta 1938, ja pihan omenapuut lienevät saman ikäisiä. Yritämme noudattaa talon henkeä kaikissa remonteissa, ja niitä tämä talovanhus meille tarjoilee kyllä ihan riittämiin. Vie mies ajelulle vaikka johonkin vanhaan puutalokaupunkiin, kyllä se siitä sitten syttyy oman talon hankkimiseen. :)

    Mari: Kiitoksia! Väri on kyllä tosi kaunis murrettu vihreä. Ehkä omenaa enemmän oliiviin päin taittuva.

    VastaaPoista
  5. Lääh, siitä tuli kyllä ihana! Kannatti tikuttaa, sanon ma. Ihan uusin silmin näen nyt itekki mallin, en oo sille ennemmin korvaani lotauttanu.

    Ja ahh, Röyksopp <3 Tehosoitossa täälläkin tänä kesänä pitkän tauon jälkeen.

    VastaaPoista
  6. Kaunis ja aivan ihanan värinen neule :D

    VastaaPoista
  7. Kattelin tätä mallia IK:ssa ja mulle jäi vähän auki miten sitä oikein käytetään, kun ei oikein kuvista ottanut tolkkua. Mutta nythän se selvisi, laitetaan päälle ja tutkaillaan pihan omenasatoa! :D

    VastaaPoista
  8. Hieno ja kätevämpäähän se on jos se on vähän lämpimämpi. Syksy tulee kuitenkin ennen pitkään, halusipa sitä tai ei. Väri on aivan mahtava :)
    Elli

    VastaaPoista
  9. Onpas nätti takki ja näppärän oloinen malli. Pitää pistää korvan taa :) Ja mikä piha, omppupuut ja kaikki. Hiukan kade oon (vähän vaan), kun ajattelen syksyä ja sitä pikkuruista koppia siellä Tampereella... Noh sitten, ku valmistun...

    VastaaPoista
  10. Tuo on todella kaunis! Härpäkkeiden kuvaus on varmasti lähes yhtä hankalaa kuin saada kuvaa meidän neidin vanhojentanssikampauksesta, joka ei todellakaan ollut nuttura. Yhdistelmä mustat hiukset ja hämärä helmikuu oli toivoton.

    VastaaPoista
  11. Taas ihanainen tulos. Mua melkein itketti, kun puhelin hajos, ja menetin Poor Leno -soittoäänen.

    Sanavahvistuksena nondipsy. Little do they know...

    VastaaPoista
  12. Hienosti kuiskattu! Onneksi jaksoit kuvailla noin monta sessiota, en ole aiemmnin nähnyt takaa noin selkeää kuvaa ko. neuleesta.

    VastaaPoista
  13. Kate: Kiitos! Kyllä siitä tuli varsin kiva vaate. Syksyllä mulla on sitten enemmän käyttökokemusta. :)

    Jatta: Whispereitä on Ravelry pullollaan, ja mun mielestä parhaita on just ne ohuesta silkkisekoitelangasta tehdyt hienoudet. Tää on tämmöinen arkinen nuttu, mutta voisin kyllä harkita tekeväni sellaisen hienosteluversionkin. Ainakin, jos sais neuloa isommilla puikoilla kuin tämän... :P

    Röyksoppin uudelleen löytämisestä kiitos kuuluu sulle: ilman sun fb-statusta vähän aikaa sitten en ois varmaan aikoihin muistanut, kuinka loistavaa musiikkia se onkaan. Nyt se soi ja se soi ja se soi soi soi... :)

    Lape: Tuo vihreän sävy on kyllä ihana!

    Soile: :D Ainoa puute taitaa olla, ettei tässä oo isoja taskuja, joihin poimitut omput vois laittaa. Vai ripustetaanko ne nohin liehukkeisiin? :)

    Elli: Tottapa totta; Suomen ilmastossa tarvitaan kuitenkin enemmän lämmintä kuin hellesäille tarkoitettua vaatetta. Siispä tämä oli varsin käytännöllinen lankavalinta. :)

    Anna-Kaisa: Elä turhaan viherrä, kyllä sinäkin oman tupasi ja pihasi saat, ennemmin tai myöhemmin. Kymmenen vuotta mäkin asuin ahtaissa kerrostalokopeissa, ennen kuin pääsin takaisin rakkaaseen kotitaloon. Pihassa riittää hommaa, mutta se on vuorossa ensi keväänä. Nyt ei jaksa ottaa stressiä villiintyneistä aidoista, luvattomasti leviävistä jättiläistatareista ja rikkaruohojen kynsissä kituvista kukkapenkeistä. :)

    MarjutJ: Uhh, mustan kuvaaminen on aina yhtä hankalaa, etenkin talvella. :/ Nyt riittää sentään valoa, mutta aina sekään ei takaa onnistunutta kuvaa. No, kyllä näistä ilmeisesti selvää saa, kun kerran neuleen kauneutta näin kehutaan. Kiitos! :)

    KirsiÄr: Nondipsy, niinpä... :D :D :D Mulla on just meneillään vaikea valintaprosessi, että minkä näistä kaikista ihanista laitan soittoääneksi. Onneks puhelin antaa laittaa oman soittoäänen vaikka jokaiselle kontaktille erikseen, niin että siinä mielessä mitään ei tarvitsisi jättää pois... Luuri täyteen Röyksoppia, ja sitten vai puheluita odottamaan! ;)

    helena: Hyvä, jos selkäkuvasta on apua! Neuleen rakenne ei tosiaan ainakaan IK:n kuvista käy heti ilmi.

    VastaaPoista
  14. kaunis neule ja ihana väri - sopii sulle tosi hyvin!

    -mirka-

    VastaaPoista
  15. Tosi kaunis neule ja ihana väri!

    Toi rintojen korostus ei johdu neulemallista: itselleni on siunattu liikaa varustusta, ja malli kuin malli näyttää suurentavan kuppikokoa kahdella konsanantilla :D

    VastaaPoista
  16. Oon vähän ihmetelly, että mikä tässä neuleessa on niin ihmeellistä ku kaikki sitä tekee...ku eihän siinä oo ees nappeja, niin se vaan roikkuu... Mutta nyt ku näki tämmösen herkullisen värisen toteutuksen ja nuo nurjat kerrokset helmassa ja hihansuissa, niin heti alko mielenkiinto heräämään.

    Ja ihana tuo viiminen omppupuukuva. :)

    VastaaPoista
  17. On se ihanan omenainen! Mutta vitsi sun tukka hehkuu kyllä mahtavasti myös. Liekö vihreän ja punaisen liitto, joka entisestään korostaa upean väristä tukkaasi... nim. toinen punapää, jonka hehku on vähän kateissa :)

    VastaaPoista
  18. Mirka: Kiitos! Se kyllä tuntuu ihan omalta, eli koko ja väri on kohdillaan. Siitä se sopivuus varmaan johtuu enimmäkseen, että oma olo tuntuu hyvältä. :)

    Taija: Voi siskosein, taidat olla oikeassa. Kun täällä ollaan jo muutenkin tuplakonsonanttien rajamailla, niin vähänkin sinne päin vihjaavat mallit ja kaula-aukot varmistavat suurentavan vaikutuksen. En kyllä tarkoita valittaa, oon varsin tyytyväinen varustukseeni. :) Joskus se vaan tuppaa työntymään liikaa huomion keskipisteeksi, kuten tämän neuleen kanssa näyttää käyneen...

    Amelie: Mäkään en kiinnittänyt tähän juuri huomiota IK:ta selaillessani, mutta kiitos Ravelryn malli alkoi näyttää hyvältä.

    Noi omenanraakileet on jo melko isoja, enäkä millään malttais odottaa ensimmäisiä kypsiä omppuja. Makean mehukkaat valkeat kuulaat suoraan omasta puusta poimittuina, nam. <3

    Peppiina: Punainen ja vihreä ne yhteen soppii, aina ja ikuisesti! :) Kyllä kesäaurinko verottaa tuota punaisen hehkua, kun ei jaksa koko ajan varjella hiuksia auringolta tai vaihtoehtoisesti värjätä niitä koko ajan. Mutta mun punainen taitaa istua jo niin tiukassa, ettei siihen pure edes auringon haalistavat säteet. :)

    Kyllähän sunkin punainen näyttäis vallan hehkuvalta, ainakin mikäli viimeisintä torikuvaa on uskominen. ;)

    VastaaPoista
  19. kaunis! ja oih, omppuja nyt jo! :)

    VastaaPoista
  20. Tää on kyllä aika kiva malli ! Näyttää lämpöiseltä muttei liian kuumalta. Väri sopii sulle tosi hyvin. :)

    VastaaPoista
  21. Blogissani on sulle tunnustus, käy kurkkaamassa :)

    VastaaPoista
  22. Hei, kauan, kun minusta tuli blogiin, rakastan kaikkea, mitä olet tehnyt. Edelleen käyttää Google-kääntäjä.
    Suudelmat

    VastaaPoista