-->

24.11.2007

Lohikäärmehuivin ohje

Yleisön pyynnöstä lohikäärmehuivin ohje, olkaa hyvä! :) Huivin alkuperäinen inspiraationlähde on Silvia66:n Leopardi Scarf. Mitat, silmukkamäärät, tekniikat ja muut speksit kehittelin kuitenkin itse, joten uskallan tarjota muillekin oman huivini mukaisen reseptin. Koska huivi perustuu muutamaan erialiseen joustinneuleeseen ja yksitellen neulottuihin läppiin, voi sen tehdä missä koossa ja mistä langasta tahansa. Sen vuoksi ohje ei sisällä tarkkoja määrityksiä langalle, puikoille tai silmukkamäärille.

Jos huomaat ohjeessa epäselvyyksiä tai virheitä, niin laita meiliä osoitteeseen sisainen.villapaita(a)netti.fi. Lisää kuvia lohikäärmehuivista löytyy Flickristä, ja näistä linkeistä pääsee aiempiin postauksiin lilasta ja vihreästä huivista.

Ohje
Lanka: mikä tahansa paksuhko lanka (puikkosuositus n. 6-10 mm), varsinkin löyhäkierteiset ja ilmavat langat toimivat hyvin tässä mallissa.
Langan menekki: Riippuu huivin koosta ja langan ominaisuuksista. Lilaan huiviin kului 185 g Novita Maxi Mohairia, vihreään puolestaan meni 250 g GB Wollen Floridaa.
Puikot: langan suosituksesta ja käsialasta riippuen 6-10 mm. Neulepinnasta ei kannata tehdä pellinjäykkää, toisaalta liian löyhästi neulottu huivi ei välttämättä tottele aseteltaessa kaulan ympärille.
Muut tarvikkeet: halkaisijaltaan 8-10 cm muovi-, metalli- tai puurengas sekä kiinnitystikku. Virkkuukoukku viimeistelyä varten.


Huivi koostuu kahdesta erilaisesta joustinneuleesta, sileän neuleen osuudesta sekä yksitellen neulotuista läpistä. Ensin neulotaan 2 o, 2 n -joustinta 12 cm, sen jälkeen siirrytään 1 o, 3 n -joustimeen, jota neulotaan 4 cm. Tämän jälkeen neulotaan sileää neuletta 2 cm ennen läppien aloittamista. Huivin rakennepiirros havainnollistaa eri neulepintojen osuuksia.

Silmukkamäärä riippuu valitusta langasta ja huivin halutusta pituudesta. Kuvien huivit ovat 130-150 cm pitkiä, ja molemmat koot toimivat hyvin myös kaulan ympäri kiedottuina. Päätä, kuinka pitkän huivin haluat, tee mallitilkku 2 o, 2 n -joustimella ja laske sen tiheyden mukaan tarvittava silmukkamäärä. Jotta molempien joustinneuleiden ja läppien silmukat menisivät tasan, olisi silmukkamäärän hyvä olla 20:llä jaollinen lisättynä 2 reunasilmukalla (esim. 102 s, 122 s, 142 s). Reunasilmukat kavennetaan pois läppien neulomisen yhteydessä.

Luo silmukat ja aloita 2 o, 2 n -joustimen neulominen. Oikealla puolella kerros alkaa ja loppuu 2 o. Kun olet neulonut 12 cm, siirry 1 o, 3 n -joustimeen työn oikealla puolella seuraavasti: *neulo 2 o yht. (=2 o silmukat), nosta seuraava silmukoiden välinen lanka puikoille ja neulo se takareunastaan nurin (=kierretty nurja silmukka, estää reiän syntymisen lisäyskohtaan), neulo 2 n*. Toista *-* kerroksen loppuun saakka, kerros päättyy 2 o yht. HUOM: lilassa huivissa siirtymää 2 o, 2 n -joustimesta 1 o, 3 n -joustimeen ei ole kohdistettu tällä tavalla, joten älä ota tähän kohtaan mallia lilan huivin kuvista.

Neulo 1 o, 3 n -joustinta 4 cm. Siirry sitten neulomaan sileää neuletta: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Reunasilmukat voit joko nostaa neulomatta tai neuloa ainaoikein rullaantumisen estämiseksi. Neulo sileää neuletta 2 cm.

Seuraavaksi vuorossa ovat läpät: neulo työn oikealla puolella reunasta katsoen 5 o, käänny, 5 n, käänny. Neulo näillä 5 silmukalla 10 krs sileää neuletta, päättele silmukat, katkaise lanka. Tee seuraava läppä samoin, ja jatka näin kunnes olet neulonut kaikki silmukat läpiksi.

Mikäli olet luonut huiviisi silmukoita 20:llä jaollisen määrän + 2 reunasilmukkaa, silmukat eivät mene tasan läppiä tehdessä. Toinen reunasilmukoista on kavennettu pois jo 1 o, 3 n -joustimeen siirryttäessä, joten nyt kavennettavana on vain yksi ylimääräinen silmukka: neulo tällöin yksi läppä seuraavasti: 2 o yht., 4 o, käänny, 5 n, käänny, jne.

Sileällä neuleella neulotut läpät rullaantuvat helposti sisäänpäin, joten tämän estämiseksi ne kannattaa reunustaa. Voit tehdä sen esimerkiksi virkkaamalla huivin ympäri kiinteitä silmukoita, samalla läppien neulomisesta jääneet langanpätkät voi piilottaa virkattujen silmukoiden sisään. Toinen vaihtoehto, joka vie vähemmän lankaa, on neulan avulla ommella/pujottaa paksuhkoa lankaa läppien reunasilmukoiden sisälle. Tämäkin estää rullaantumista.

Dragon Scarf vol. 2

Lopuksi päättele langat, kastele huivi ja pingota/asettele nuppineulojen avulla alustalle muotoonsa. Anna kuivua täysin kuivaksi, ennen kuin irrotat nuppineulat.

Halutessasi voit tehdä huiville päällystetyn kiinnitysrenkaan. Kiinnitysrenkaan pohjaksi käy metalli-, muovi- tai puurengas, joka on halkaisijaltaan 8-10 cm. Virkkaa renkaan ympäri kiinteitä silmukoita, ja päättele lanka silmukoiden sisään.

Kietaise huivi kaulaan tai harteille haluamallasi tavalla, käytä asettelussa apuna kiinnitysrengasta ja siihen sopivaa puikkoa tai tikkua.

40 kommenttia:

 1. KII-TOS, Vilma! Tää on niin hieno huivi, että nyt taitaa jäädä muut hommat vähäksi aikaa, kun täytyy saada tää puikoille. Tää menee nyt penkomaan lankakaappia! Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
 2. Ollos hyvä! Sä saatkin sitten toimia koeneulojana ja huikata kaikista epäjohdonmukaisuuksista ja virheistä joita löydät ohjeesta. :P Se ei taida olla kovin kiitollinen tehtävä... ;)

  Kivaa lauantaita sinnekin! Voiko toi iso mollukka, joka luo valoa kaikkialle Tampereen ylle, tosiaankin olla aurinko? En enää tunne kun viime kerrasta on niin pitkä aika... :)

  VastaaPoista
 3. Koeneuloja - jee, sopii mulle. Ohje näytti luettuna kuitenkin jo niin selkeeltä, että enpä usko, että siinä mitään onkelmia tulee.

  Mä katoin aamulla kans että ihana taivas, sitä ei olekaan moneen päivään näkynyt. Nyt tarvis olla paljon kuvattavaa! Mun valmistuneet jutut on vaan kaikki pakettiin menossa ja saajat taitaa väijyä blogia.

  VastaaPoista
 4. Ihkua, kiitos. Mä tahdon vihreänä tietty.

  VastaaPoista
 5. ;)
  tänks ei tartte keksiä pyörää uudestaan.

  VastaaPoista
 6. Kiitos ihanasta ohjeesta! Nyt on sitten vaan löydettävä paksua akryylilankaa (kutiavuusongelmaatikko). Saa myös nähdä koska ehdin toteuttaa tän, kun on kiireitä niin opiskelun kuin joululahjojenkin kanssa.

  VastaaPoista
 7. Fänks ;D

  Täälläkin paistaa aurinko, mutta arvaa onko mitään valmista kuvattavaksi? No ei!

  Marsvin

  VastaaPoista
 8. Tarja: Jep jep, mulla ei oo mitään valmista kuvattavaa, mutta sen sijaan ois langat ja halu valmiina viiden uuden työn aloittamiseen... Mistä sais aikaa, mistä?! :D

  Tikru: Vihreä on kyl oikea lohkariväri. Nyt löytyy Ravelrystä, siitä vain klikkailemaan jonon jatkoks.

  Muoriska: Näinpä, turhaa työtähän se ois.

  Tiinamaria: Lidlissä oli tällä viikolla myynnissä paksuhkoa akryyli-villalankaa; oiskohan siitä mihinkään? Eikä sen langan nyt pakko oo mitenkään superbulkyä olla, mut tulispahan vain nopeammin valmista. ;)

  Marsvin: Sama ongelma Mutikaisella; ei oo valmista kuvattavaa ei. Hippasilla ollaan auringon kanssa, sit kun valmistuu jotain niin varman ei sädekään pilkahda pariin päivään. Pah.

  VastaaPoista
 9. Ooh, ihanaa! Kiitos, kiitos, kiitos!
  Nyt mun punaisille Teddyille löytyy käyttöä ja muut tekeleet saa jäädä huilimaan, tämä on pakko tehdä ihan heti...

  VastaaPoista
 10. Loistavaa! Tätä täytyy kokeilla!

  VastaaPoista
 11. Hei,

  Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta tarvitsisin kovasti apua!

  Menin pesemään koneessa äitini konepestävästä 100% villasta neuloman upean neuletakin yhdessä tummanpunaisen pashminahuivin kanssa. Huivi värjäsi takin läikikkääksi - tietenkin...

  Nyt kaipaisin kovasti asiantuntevaa apua! Saako takkini vaalennettua jotenkin - alunperin se on luonnon vaalea? Vai kannattaisiko takki värjätä? Millaisilla väreillä 100% villaa voi värjätä?

  Olen tosi kiitollinen kaikista vinkeistä!!

  Kuvia onnettomasta takistani löytyy blogistani: http://go4itvol2.blogspot.com/

  T. Minttu

  VastaaPoista
 12. Kiitos!
  Ja vaikka rahtasin lankoja messuilta noin rekallisen, eihän nyt tietenkään ole just tähän sopivaa. No ehkä onneksi, ois taas kaikki muut jääneet kesken tämän takia.

  VastaaPoista
 13. Valmista tuli! Nyt vaan pingottamaan. Tein vähän ohuemmasta langasta ja lärpäkkeet olisi voineet olla 6 tai 7 silmukan levyiset, mutta kun virkkailin ne ympäriinsä niin näyttääkin jo paremman levyiseltä.

  VastaaPoista
 14. Carita: Hommiin vain, Teddyllä tulee varmaan nopeasti valmista.

  Kanerva: Kokeilehan toki, toivottavasti ohje on ok.

  Minttu: Kävin jo huikkaamassa sun blogiin mun ehdotuksen. En kyllä usko että kannattaa yrittää vaalenatmista, koska villan kuidut saattavat kärsiä rankasta käsittelystä hieman liikaa. Ite laittaisin takin väripataan Dylonin tai Nitorin kanssa. Toivottavasti siitä tulee vielä pitokelpoinen, mihin ratkaisuun sitten päädytkin!

  Silmukatti: Ei tää ohje mihinkään oo täältä katoamassa, joten ehtiihän tän myöhemminkin. Messulankoja on täälläkin nurkat pullollaan, kun ois vain aikaa tehä niille jotain, huoh.

  Tarja: Ootko vähän nopee?! Kuvia kuvia, tahtoo nähä! :D

  VastaaPoista
 15. Kiitos! Tätä on odotettu, aloitan heti kun saan joululahjat tehtyä=)

  VastaaPoista
 16. Veikkaanpa, että Tampereella alkaa pian näkymään useampiakin lohikäärmeitä ;). Kiitos ohjeesta, ehdottomasti haluan tehdä huivin itsellenikin :)

  VastaaPoista
 17. heippa
  ihana kun jaksoit laittaa ohjeen. olenkin jo kuvasta pahkäillyt huivin tekoa. ja aivan varmasti täällä oulussakin näkyy tämä kyseinen huivi sammalenvihreänä ihan lähiaikoina
  KIITOS

  terkuin Pirjo

  VastaaPoista
 18. Onpa ihanat lohikäärmehuivit.

  Pitäisikö jo kaivaa nuoruuden aikaiset neuletaidot esiin.

  VastaaPoista
 19. Kiitos miljoonasti ohjeesta! Täytyypi laittaa omakin versio toteutukseen!

  t. JohannaH

  VastaaPoista
 20. Kiitos Vilma, tämä pitää joku päivä tehdä.

  VastaaPoista
 21. Bongasin tällaisen huivin tänään Karjalohjalla maalaismarkkinoilla :)
  Ihanan erikoinen malli, täytynee kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 22. Nyt on oma versio lohikäärmeestä valmis! Kiitos inspiraatiosta.
  Kuvia blogissani.

  VastaaPoista
 23. Omanikin on valmis ja yksi kamala kuva on blogissani. Ohje oli ihana, vaikka pääteltäviä lankoja olikin liikaa, mutta teen ehkä joskus paksummalla langalla toisen:)

  VastaaPoista
 24. Paljon kiitoksia taas ihanasta ohjeesta!!! Mun ikioma valmistui just vaaleanpunaisesta Mambosta ja on niin kiva että!

  VastaaPoista
 25. Kiitos kivasta ohjeesta!!

  VastaaPoista
 26. Kiitos ohjeesta! Selkeä ohjeistus ja hauska malli.

  VastaaPoista
 27. Ihana ohje, oli pakko aloittaa heti tekemään. Olen vain niin kamalan hajamielinen, että joustinneuleesta tulee aina aluksi vähän mitä sattuu enkä ikinä jaksa purkaa virheitä :>

  VastaaPoista
 28. Heips :) Sain oman huivini valmiiksi ja laitoin siitä kuvan blogiini. Linkitin myös sivusi sivupalkkiin ^^
  Kiitos ihanasta ohjeesta.

  VastaaPoista
 29. Kiitos kivasta ja selkeästä ohjeesta. Tein itselleni lohikäärmeen Mambosta ja tykkään pal.

  VastaaPoista
 30. Uskomattoman upea huivi. Minä kun jo luulin että huiveissa on jo keksitty kaikki uusi mitä keksiä voi =) Kiitos tästä ohjeesta, se on ihana!

  VastaaPoista
 31. Kiitos paljon kivasta ohjeesta! :) Tein viikonloppuna oman huivini, kuva löytyy blogistani.

  VastaaPoista
 32. Tein lahjaksi tällaisen Teddystä. Löytyy blogistani.

  VastaaPoista
 33. Hei! Olen vasta aloitteleva käsityöihminen, ja sen vuoksi kysynkin, että tehdäänkö tämä lohikäärmehuivi pyöröpuikoilla?

  t: Satu

  VastaaPoista
 34. Satu: Huivi neulotaan tasoneuleena eli edestakaisin, ei siis suljettuna pyöröneuleena. Sen voi siis neuloa ihan tavallisilla suorilla puikoilla, mutta itse suosin pyöröpuikkoja jo suurehkon silmukkamääränkin vuoksi.

  Pyöröpuikkoa käytetään tässä huivissa ihan samalla lailla kuin tavallisia puikkojakin, ainoa ero on se, että silmukat lepäävät siiman varassa eikä puikkojen päissä odottaessaan neulomisvuoroaan. Toivottavasti selvensi enkä sotkenut asiaa! :) Intoa ja iloa käsitöihin, tekemällä ja kokeilemalla oppii monesti parhaiten! ;)

  VastaaPoista
 35. Tuo vihreä huivi on mahdollisesti hienointa ikinä! Aivan uskomattoman taitava muutenkin olet: kuolasin läpi jokaisen työsi, jonka vain käsiini netistä löysin. Vai on meillä Tampereella tällaista taituruutta! Tyylisi on muutenkin aivan uskomattoman upea, iloinen, pirtsakka ja samalla todella tyylikäs.

  Tiedätkö, onko enää missään mitään paikkaa, jossa tuota käyttämääsi vihreää lankaa olisi vielä myynnissä? Ja ihan lämpimikseni myös kysyisin, että teetkö sinä tilauksesta töitä eli olisiko sinulta teoriatasolla mahdollista tilata esimerkiksi södera-sukat.. ja jos tällainen teoreettinen ilottelu sallitaan, niin paljonko sellainen käytännössä mahtaisi maksaa? Hyvin teoreettisella tasolla siis.

  Itse en siis osaa ommella/kutoa/virkata ollenkaan, mutta ystävälliset kaveri-ihmiset yleensä tekevät minulle ihania asioita, kunhan vain niille tarjoaa langat ja tarpeeksi paljon aikaa. :D

  VastaaPoista
 36. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. VAU! Oootko tehnyt noi ihan ite?

  VastaaPoista
 38. Thank you for the pattern, I do a light version. I like it so much !!!

  VastaaPoista