-->

9.12.2011

Juhlan aika

Olen saavuttanut pitkäaikaisen tavoitteeni, johon tähtäävä monen kuukauden hektinen loppukiri on viimein ohi: nyt on sitten väitelty ansiokkaasti, juhlittu ikimuistoinen karonkka ja suoritettu tekniikan tohtorin tutkinto. Loppusyksy meni tiiviisti väitöspäivään valmistautuessa, eikä käsitöille juurikaan jäänyt aikaa. Lopulta Suuri Päivä kuitenkin edellytti yhtä kiireistä projektia myös tällä saralla, ja siitä seuraavaksi piiitkä selostus. Lukekaa, jos jaksatte, tai katsokaa vain kuvat; niitäkin riittää. :)
 
Akateemisen tradition mukaan väitöskaronkassa eli iltajuhlassa pitää naispuolisella väittelijällä olla musta juhlapuku. Siis täyspitkä ja kaikin puolin juhlava iltapuku. Olin jo kauan suunnitellut, että karonkkaani varten vihdoin teetän iltapuvun ammattilaisella: muunneltavan, monimuotoisen ja äärimmäisen hyvälaatuisen mustan unelman. Tekijäkin oli jo tiedossa ja rahat säästettynä. Mutta raskaus kasvavine mahoineen veti maton alta tältä suunnitelmalta. Turha alkaa näihin mittoihin pukua teettämään, kun tarkoitus ei ole tässä koossa viihtyä vuosia eteenpäin. Siispä päätin yrittää seuraavaksi helpointa vaihtoehtoa ja ostaa valmispuvun, jota voisi pienin muokkauksin ehkä käyttää jatkossakin.

Sellaisen hankkiminen valmiina standardimittoja pidemmälle raskaana olevalle naiselle ei ainakaan Tampereen kokoisesta kaupungista onnistu. Etenkin, kun mahan kasvamisen vuoksi pukua ei voinut ostaa ennakkoon, vaan sovituskierros piti jättää parin viimeisen viikon asiaksi. Ei siis auttanut muu kuin pikapikaa mars kangaskauppaan ja ompelukoneen ääreen. Olen ommellut kaikki iltapukuni itse, joten homma on varsin tuttua. Tällä kertaa kuitenkin panostin kunnolla pohjatöihin ja otin puvun tekemisen muutenkin oppimisprosessina. Suurena apuna toimi Susan Khaljen Bridal Couture -kirja, joka opastaa yksityiskohtaisesti pukuompelun saloihin vaihe vaiheelta. Aivan loistava teos, jonka aion (painetun version melkoisesta hinnasta huolimatta) joskus hankkia omaan kirjahyllyyni. Hain vinkkejä myös muutamista muista ompelutekniikkaoppaista (*tsek lista lopussa). Kirjat avasivat ikkunoita ihan uuteen ompelun maailmaan, ja suosittelen lämpimästi niihin tutustumista, jos haluaa tehdä istuvia ja viimeisteltyjä vaatteita. Suuri tunnustus täytyy lisäksi antaa Käsityöliike Merlettolle, mistä löytyivät kaikki pukuuni tarvitut tukimateriaalit ja erikoisnauhat, joista kirjoissa puhuttiin. Myös sellaiset, mille ei tunnu löytyvän edes pätevää suomenkielistä käännöstä, kuten horsehair braid.


Puvun mallihan on varsin yksinkertainen: vahvasti tuettu tyköistuva yläosa ja reilusti laskotettu, leijuva alaosa, jonka takahelma on hieman laahusmaisesti pidempi. Suuri työmäärä ei näy päälle päin muuten kuin käyttömukavuuden ja yläosan istuvuuden kautta. Kaavat on tehty alusta asti itse, sovitettu ja muokattu juuri tälle vartalolle ja tähän tilanteeseen. Yläosan istuvuuden ja mukavuuden takaavat kaksi puuvillakankaista tukikerrosta, paksu morsiussatiini ja spiraaliluut. Spiraaliluukujia lukuunottamatta koko tämä "kehikko" on ommeltu käsin erilaisia, kuhunkin vaiheeseen sopivia erikoispistoja käyttäen. Päällikangas on ohutta sifonkia, jonka laskostin luontevan epäsäännölliseksi ja kiinnitin laskokset sieltä täältä minimaalisin pistoin toisiinsa. Huh. Siihen menikin kokonainen viikonloppu, aamusta yöhön. Yläosa on viimeistelty vuorikankaalla, käsin ommellen sekin, tietty. :)


Helma olikin nopeampi ja helpompi tehdä, koska käytännössä kyse oli vain vuorikankaan leikkaamisesta ja kiinnittämisestä yläosaan. Helman päällimmäinen kerros on samaa kappaletta yläosan sifongin kanssa, ja yläosan laskokset aukeavat empire-linjassa laajaksi, laskeutuvaksi helmaksi. Helmassa laskosten rytmittäminen ja muotoilu tosin vaativat jälleen kerran huolellista harsimista ja prässäämistä, mutta päärmäyksen ja saumat sentään hurautin koneella.


Huolellisen työn tuloksena minulla oli tässä vaiheessa musta, melko yksinkertaiselta näyttävä ja loistavasti istuva puku. Loppu olikin sitten sitä kivointa puuhaa, eli yksityiskohtien lisäämistä. Päätin puvun saavan toimittaa myös korun virkaa ja koristelin dekolteen ja empire-linjan kimaltavilla kukilla. 

Koriste kukkineen on tehty itse erilaisista mustista kankaista, helmistä ja strassinapeista. Pohjana toimii palanen tyllikangasta, johon koristeen osat on yksi kerrallaan kiinnitetty. Koriste kokonaisuudessaan on muutamilla pistoilla ommeltu epäsymmetrisinä olkaimina toimiviin satiininauhoihin. Tein samalla ajatuksella kukkakoristeen myös erilliseen satiinivyöhön empire-linjalle. Molemmat kukkakoristeet voi siis helposti irrottaa ja laittaa tilalle jotain muuta. Puku itsessään on niin yksinkertainen, että se antaa vapauden monenlaisiin koristeluihin ja asusteisiin.


Oma karonkka Pikkupalatsissa on nyt juhlittu, mutta puku pääsee uudestaan väitöskaronkkaan jo reilun viikon päästä, kun työkaverini väittelee tohtoriksi. Tällä kertaa juhlin vieraan ominaisuudessa, joten koristeet voisi vaihtaa vaikka värillisiin kukkiin tai poistaa kokonaan ja juhlistaa asua näyttävillä koruilla tai värikkäillä asusteilla.


Vihdoin on aikaa keskittyä olennaiseen: äitiyslomaa on takana viikko, ja laskettuun aikaan on enää kuukauden verran. Vielä on paljon tekemättä ja hankkimatta vauvaa varten, mutta en viitsi stressata niistä. Aion nauttia joulun odotuksesta yhdessä masussa myllertävän epelin kanssa ja tehdä vain kivoja asioita ihan omassa tahdissa. Olo on edelleen loistava, joten raskaus ei juurikaan hidasta tahtia tai haittaa tekemistä. Tiedossa on siis aika paljon näpertelyä korupajalla ja puikkojen heiluttelua sohvannurkassa. Joo, tästä me tykätään! :)


* Tutustumisen arvoisia ompelutekniikoita käsitteleviä kirjoja (linkit edulliseen The Book Depository -kirjakauppaan):

-  Creative Publishing International: "The Perfect Fit: A Practical Guide to Adjusting Patterns for a Professional Finish"
- Khalje, Susan: "Bridal Couture"
- Maynard, Lynda: "Dressmakers Handbook of Couture Sewing Techniques"
- Schaeffer, Claire: "Couture Sewing Techniques (Revised and Updated)"
- Wolf, Collette: "The Art of Manipulating Fabric"

70 kommenttia:

 1. Kuulit varmasti täältä asti tän mun huokailun ja ihastelun. Olet todella taitava! Puku on kaunis ja sinä kyllä suorastaan sädehdit siinä. :)

  Onnittelut tohtorille! Huippu saavutus!

  VastaaPoista
 2. Upea puku ja mikä valtava urakka! Onnittelut!

  VastaaPoista
 3. Tiina, ai sitäkö se oli, just just. :) Päivä oli niin loistava kaikin puolin, että syytä sädehtimiseen kyllä riitti. Kiitos onnitteluista!

  frost, no juu, tulihan tuon eteen tehtyä vähän hommia. ;) Kiitokset!

  VastaaPoista
 4. Kiitos prosessikuvauksesta ja linkeistä, onnittelut tohtoruudesta ja puku... se on UPEA!

  VastaaPoista
 5. Aivan upea mekko ja ihailtavaa.. kärsivällisyyttä.. sen teossa, TOSIN, jos takana on jo yksi väitöskirja niin kaitpa siinä sitten tällainenkin menee ;). Jokatapauksessa, hieno on, linnanjuhlien käytävillekin sopisit, kuulen jo kuinka juontajat pukua kehuisivat...

  Ihanaa loppuraskautta. Nauti olosta. Se on ihanaa nyt ja se on ihanaa sitten. :D

  VastaaPoista
 6. Onnea tohtorille! Puku kertakaikkisen tyrmäävä!

  VastaaPoista
 7. Onnittelut väittäristä!
  Nostan omaa tohtorinhattuani myös puvun tekemisestä - itselläni, vaikka jakkupukuja ja yksinkertaisia iltapukuja ompelenkin, ei ollut siinä vaiheessa enää rahkeita karonkkapuvun tekemiseen. Teetin sellaisen akateemista traditiota muokaten noudattavan puvun, eli ei pitkillä hihoilla, mutta olkapäät keepillä peittoon. Musta se ei ole, koska mustia vaatteita en pidä hautajaisia lukuuottamatta, joten mahdollista promootiota varten täytyy hankkia uusi puku. Tai tehdä se itse.

  Olen huomannut,että vähänkaan parempilaatuisten kankaiden löytäminen on vaikeaa.
  OP

  VastaaPoista
 8. tikru, kiitokset itsellesi! Kiva, jos linkeistä on hyötyä ja prosessikuvaus kiinnosti. Harmittaa jälkeenpäin, etten dokumentoinut kuvallisesti prosessin vaiheita. Tärkeimmät jutut kun tosiaan ovat piilossa tuolla puvun kevyen kuoren sisällä. Ens kerralla sitten. :)

  Maiju, olihan toi taas yhdenlainen projekti, siis tuo puku. Vaan kun ei valmiina saa eikä sutta osaa tehdä, niin pakko on hermoja venyttää. :) Ja vuorokausia, että ehtii. Seuraavassa projektissa eli vauvassa saa kai harjoittaa samoja taitoja, niin että on hyvä että on treeniä alla. ;D

  Agatha, kiitos, tuplasti!

  OP, eipä olis mullakaan pahemmin aikaa ollut: samaan aikaan oli päällä maalämpörempan viimeinen vaihe (ei lämmintä vettä tai lämmitystä kahteen viikkoon), väitöspäivän ja -karonkan valmistelut ja pari muutakin työjuttua. Niin ja sitten tämä kasvava maha. Mutta kun ei sitä valmispukua löytynyt, enkä halua näihin mittoihin mitään teettää, niin pakko oli taas tehdä itse. Kankaiden löytäminen on tosiaan haaste Eurokankaan monopolisoimassa maassa.

  Mulla oli tuossa päällä ruokailun ajan musta yksinkertainen hihake, etikettiä noudattaen. Onneksi meidän tiedekunnassa ei kukaan vaadi pitämään pitkähihaista juhlapukua karonkassa, vaan aika vapaasti saa noiden perussääntöjen (musta, täyspitkä, juhlava) puitteissa mennä. Meillä on seuraava promootio keväällä, niin että ehkä sinne jo voisi teettää sen mustan unelman, jos oon palautunut mittoihin edes suurinpiirtein... :)

  VastaaPoista
 9. Onnea! Lumoavan kaunis puku!!

  VastaaPoista
 10. Onnea tohtorille! Ihana puku ja aivan ihana mahakin näyttäisi olevan siellä alla!

  VastaaPoista
 11. onnittelut huikeasta saavutuksesta. juhlapuku on kyllä ihan valtaisan kaunis ja just sulle sopiva :)

  VastaaPoista
 12. On se kaunis, varsinkin luonnossa <3 Onnea vielä ja kiitokset ihanista juhlista!

  VastaaPoista
 13. Aivan mieletöntä! Onnea uudelle tohtorille! Sivusta seuranneena olen ollut aistivinani, että väitöksen alla on muutama muukin pikku juttu mielessä ja työn alla, joten karonkkapuvun tekeminen itse näillä lisäkierroksilla on minun mielestäni ihan huikea voimainponnistus. Olet uskomaton! :-)

  Rentoa loppuodotusta, keräähän voimia seuraavaan rypistykseen!

  VastaaPoista
 14. Onnea, onnea!!

  Kaunis iltapuku!

  VastaaPoista
 15. Tämänkin yleensä hiljaisen lukijan täytyy nyt kyllä yhtä huokailuihin ja onnitteluihin :) Olet kyllä aika uskomaton nainen, kun kaiken tuon työn olet puvun kanssa jaksanut tehdä vielä väikkärin jälkeen ja etenkin kasvavan vatsan kanssa. Mutta työ kannatti, kaunis olet. Onnea siis tohtorinhatusta ja rentoa loppuodotusta!

  VastaaPoista
 16. On ilo seurata blogiasi ja mielettömän upeasti suunniteltuja ja toteutettuja kädentöitäsi. Onnea tohtorille ja onnea tulevaan koitokseen kuukauden päästä!

  VastaaPoista
 17. Onnea tuoreelle tohtorille! Olet hiukaisevan kaunis puvussasi ison mahasi kanssa :-}

  VastaaPoista
 18. Onnea tohtorille! Puku on todella upea ja maha komea!

  VastaaPoista
 19. Onnittelut tohtorille! Hengästyin jo puvun tekemisen alkumetreillä. Minähän en osaa ommella edes suoraa saumaa.

  VastaaPoista
 20. Paljon onnea! Puku on todella upea! Ja maha myös :) Hienoa kuulla että raskaus on sujunut aina vaan hyvin ja olo on sen mukainen, toivottavasti loppuun asti menee samalla tavalla niin ehdit tehdä kivoja juttuja ja nauttia odotuksesta hyvin mielin loppuun saakka :)

  VastaaPoista
 21. Olen hengästynyt! Puku on aivan upea, todella. Kun itse olen kärpäsen kärsivällisyydellä varustettu, niin arvostan todella urakkaasi. Ja onnittelut myös siitä toisesta urakasta!

  VastaaPoista
 22. Paljon onnea tuoreelle tohtorille! Ja aivan valtavan ihanan puvun olet tehnyt!! Voi kun joskus itsekin jaksaisi nähdä noin paljon vaivaa, vaikka en aiokaan väitellä (opettajaksi kun olen jämähtänyt). Eiköhän se riitä että yksiperheessä väittelee (lue: yrittää saada projektia valmiiksi). Ja nauti tosiaan täysin siemauksin äitiyslomasta :)
  Elli

  VastaaPoista
 23. Upea puku, onnittelut sekä ompelusuorituksesta että väitöksestä!!!!!

  - Ja nauti nyt, totuus on , että 'äitiysloma' ei ole mitään löysä lomailua. ;)

  VastaaPoista
 24. Vielä kerran paljon onnea tohtorille! Tuo puku on aivan häikäisevän kaunis ja nyt, kun tiedän, kuinka suuren työmäärän se on vaatinut, se näyttää vielä asteen kauniimmalle. Ihailtavaa jälkeä ja panostamista!

  VastaaPoista
 25. Onnea! Ja vau, mikä upea puku!

  VastaaPoista
 26. Onnea tohtorille, mahtavaa! Ja aivan mielettömän hieno puku!!!

  VastaaPoista
 27. Mahtavaa Vilma! Puku on todella upea, näkee kyllä, että kyseessä on taidolla räätälöity laatuluomus eikä mikään surautus.

  Ja siis vaikka tässä kontekstissa puku saakin (eittämättä arvoisensa) huomion, niin minun oli kyllä ammatillisessa mielessä pakko käydä kaivamassa itse väikkärikin - hyvää settiä! Nostan hattua!

  VastaaPoista
 28. Oi kuinka upea puku!! Aivan mahtava! Vielä mahtavamman tästä tekee se, että olet alusta saakka tehnyt kaikki itse, mikä muisto!

  VastaaPoista
 29. Eeva, paljon kiitoksia! Lopputuloson aika lailla sitä, mitä odotinkin. Hyvin sillä juhlii isonkin mahan kanssa, mutta eipä ehkä tule kovin paljon käyttöä ilman masua.

  Tahruska, Kiitos! Maha mahtuu hyvin tuonne poimuihin, ja kasvunvaraakin jäi. :)

  anna, kiitti kovasti! Se on kyllä just paras puoli itsetekemisessä, että saa takuulla oman vartalon ja maun mukaisen mekon. Ja noista kirjoista oli valtavasti apua tekniikkapuolella.

  Jatta, tattista! Kiva, kun olitte mukana! <3

  Kottby, on tässä tosiaan ollut melkoisen kiireinen syksy joka saralla. Onneksi raskaus on ollut helppo, niin ettei se suuremmin ole hidastanut tekemistä. Mutta ihanaa, kun nyt alkaa olla suurimmat työt takana ja voi nauttia vauvajutuista ja joulusta! Seuraava ponnistus on tosiaan jo ovella, niin että arvostan kyllä paljon tätä ihan omaa aikaa, mitä vielä vähän on jäljellä.

  Pami, kiitosm kiitos! :)

  Taina, kiitti! Oulun seudulle kiitokset intensiivisistä täsmätyöviikoista viime keväänä ja niitä piristävistä neuletapaamisista! :)

  Sara, kiitti hei! Meikäläiselle kiire ja paine ovat sopivia vauhdittajia, niin että monen projektin päällekkäisyys saattoi jopa parantaa lopputulosta. Nyt kyllä tarvitsenkin jo kunnon hengähdystauon, koska ei tuollaista hoppua kovin monta kuukautta peräjäljeen jaksa. Etenkin, kun tietää, että tulevat kuukaudet ja vuodet on melko ruuhkaisia nekin. :)

  Katjuska, oi kiitos kauniista sanoistasi! Tuli tosi hyvä mieli. <3

  Sini, hih, maha taitaa olla se paras asuste ja desgin-yksityiskohta tuossa puvussa. :) Kiitos onnitteluista!

  TiinaV, eikö vain ookin melko muhkea kumpu. :) Kiitti!

  Marjut, suoran sauman ompelu ei muuten ole niin helppoa kuin luullaan, niin että ei mitään syytä alemmuuskomplekseihin siellä! :P Kiitos onnitteluista, ne otetaan ilolla vastaan!

  Paula, vielä on melkoisesti tekemistä ennen vauvan tuloa, tai siis asioita, joita olisi hyvä hoitaa: ihan olennaisia tarvikkeita on hankkimatta, ja harmittavan vähän olen ehtinyt pikkuiselle neuloakaan. Nyt on siis pakko priorisoida vauva-asiat jouulahjojen edelle. Joulu on joka vuosi, mutta tämä vauva syntyy vain kerran. <3

  Saija, heh, eipä muakaan ole kovin paljolla kärsivällisyydellä siunattu, mutta raskauden myötä tuntuu pahimmat luonnepiikit tasaantuneet. Pinna on pidentynyt ja stressinsietokykykin kasvanut. Ehkä vauvan odotus onkin ollut tosi hyvä juttu väikkäriprojektin loppuvaiheessa ja kaiken muun tekemisen keskellä. ;)

  Elli, kiitti paljon! Never say never; voihan olla, että jossain vaiheessa opetus vaihtuu tutkimuksen puolelle tai teet tällaisen pienen väliprojektin. :) Oon huomannut, että seura tekee kaltaisekseen ja esimerkki kannustaa. Mun äiti ja sisko on molemmat väitelleet, joten se ei tuntunut niin erikoiselta tai mahdottomalta hasteelta. Nyt on kuitenkin ihan muiden asioiden vuoro ja työt saavat hetkeksi jäädä. Tai siis palkkatyöt, kaipa täällä kotonakin aika lailla tekemistä on tulevina kuukausina. :)

  Anna-Kaisa, voi kiitos! Tässä puvussa, niin kuin elämässä monesti muutenkin, kauneus on ulkokuoren alla. Ja puku kätkee sisälleen vielä yhden sisäisen kauneuden: masussa kelluttelevan vauvelin. <3

  LauraL, kiitos ja kiitos! :)

  norsis, kiitos vain! Niin kuin sanottu, se alkukuukausien väsymys helpotti lopulta, ja oikeastaan raskaus ehkä jopa myötävaikutti syksyn urakan läpiviemiseen. Että kyl tää onkin ihan mukavaa puuhaa, ainakin näin loppupuolen vinkkelistä katsottuna. :)

  Katri, kiva kuulla, että kirja kiinnosti tätäkin kautta! Kiitos siis kahteen kertaan kehuista, olen vallan otettu.

  Mikaela, totta tosiaan, nuo tuhannet poistot kyllä muistan ikuisesti. Hassua on, että käsinompelu oli jopa nautinnollisempaa kuin koneella surauttelu. Jokainen pisto tuntui tarkoitukselliselta ja tärkeältä.

  VastaaPoista
 30. Onnea, mahtavaa saada tutkinto valmiiksi ja sitten ehtii ehkä huilata hetken ennenkuin täystyöllistäjä saapuu. ;)

  VastaaPoista
 31. Näytät jälleen niin kauniilta ! Onnittelut saavutuksesta ja ihanaa joulun & masuasukin saapumisen odotusta <3

  VastaaPoista
 32. Upea puku!
  Onnittelut tohtoruudesta!

  VastaaPoista
 33. Onnea uudelle tohtorille! Kaunis puku sopii sinulle hyvin. Onnea myöskin uusiin haasteisiin.

  VastaaPoista
 34. Onneksi olkoon saavutksestasi ja uurastuksesta.
  Mekkosi on kaunis ja tjaa... mahasi on aika iso :o)

  VastaaPoista
 35. Altocumulus, sanos muuta! Aika tiukalla aikataululla tässä tosiaan mentiin, että ehdin väitellä ennen äitiysloman alkua: väitös oli 25.11., ja äitiysloma alkoi 1.12. Laskettu aika on 9.1., joten yhtään myöhemmäksi en olisi uskaltanut väitöstä sopia. Kun ei näistä vauvoista, varsinkaan esikoisista, koskaan tiedä, miten aikaisin ne haluavat tulla maailmaan. :)

  Enkeli, kiitos! Kuulostaapa hyvältä tuo joulun ja vauvan odotus yhdessä. Mä olen muutenkin joulu- ja talvi-ihmisiä, joten nyt alkanut ajanjakso on kyllä kaikkien aikojen parhaita. <3

  Sinikka, kiitti kovasti! Olen kyllä hirmuisen ylpeä molemmista suorituksista. :)

  Tytti, kiitos, onnea varmasti tarvitaan tulevissa haasteissa. Ensi vuonna ne lienevät enimmäkseen perhe-elämään liittyviä, mutta ammatillisessa mielessäkin tulevaisuus on haasteita täynnä. Onneksi ne kuitenkin tuntuvat hyvällä tavalla haastavilta, niin että ei muuta kuin tulta päin, kun niiden aika koittaa!

  KahviKaneli, maha on aika mahtavan kokoinen. :) Tosin väitöspäivänä kuulin kyllä sellaisiakin kommentteja, että päivän väitösasussa (kapea hame, jakkupuku ja paita) ei olisi voinut olla varma, olenko raskaana, mutta että tuo iltapuku sitten korostikin masua kauniisti. Tjaah, kyllä tämä mahan mun mielestä kapean hameen ja tyköistuvan paidan ja jakun kanssakin korostui, mutta ehkä takaapäin joku voisi vielä erehtyä. :) Kiitos onnentoivotuksista!

  VastaaPoista
 36. Sä olet niin taitava. Ihailen. :)

  VastaaPoista
 37. Upea, kaunis, vauuuu! Ja ONNEA väitelleelle!

  VastaaPoista
 38. Oikein paljon onnea! Puku on kerrassaan upea!

  VastaaPoista
 39. Wow! Niin puku, taituruutesi, sinnikkyytesi, perinpohjaisuutesi, masusi kuin tietysti väittelykin ansaitsevat ihan omat ihastelevat huokaukset. Olet sinä eri mamma! Ja lomasi ansainnut. Minä puhaltelen täältä lisää myötätuulta viimeisiin viikkoihin masun kanssa ja joulun odotukseen.

  VastaaPoista
 40. Mekko on ihana ja väitös on ison hatunnoston paikka. Itsekin joskus haaveilin väikkärin teosta, mutta totesin, ettei mulla kärsivällisyys sellaiseen riitä. Oli dippatyössäkin ihan tarpeeksi puuhaa ja pilkun viilausta. Ja ihanaa äitiyslomaa!

  VastaaPoista
 41. Paljon onnea tohtorille! Aivan ihana juhlapuku! Ja miten opettavainen prosessi. Harvoin sitä kaupasta istuvaa löytääkään, puhumattakaan sellaista josta muutenkin tykkäisi.

  VastaaPoista
 42. Onnea tohtorille. Aivan mielettömän upea leninki!

  VastaaPoista
 43. Superhieno klänningi ja jättisuuret onnittelut tohtorille!

  VastaaPoista
 44. Fantastic. Beautiful.
  Merja UK

  VastaaPoista
 45. Yksinkertaisesti wau! Onnittelut!

  VastaaPoista
 46. tähän ei voi muuta sanoa kuin WAU! mikä puku, maha ja raskauden hehku!

  niin ja onnea tohtorille!

  VastaaPoista
 47. Paljon onnea! Väitös on tosi mielenkiintoisesta aiheesta. :) Ja puku on loistava!

  VastaaPoista
 48. Onnittelut! Olet tehnyt upeaa työtä, kaikin puolin ja voi kuinka kaunis olet upeassa puvussasi.

  VastaaPoista
 49. Hei, onnittelut, sekä hatusta että puvusta! Olen itse ommellut hääpukuni tuon Bridal couture kirjan opetuksella ja yhdyn kyllä kehuihin. En itse jaksanut lähteä hevosenharjaa metsästämään, mutta hieno tuli silti! Kirja maksoi kyllä itsensä takaisin.

  VastaaPoista
 50. Onnea täältäkin! Ja kiitos linkkivinkeistä, voisin harkita kotiuttavani muutaman noista kirjoista jos vaikka joskus taas innostuis mekonompeluun. Nyt on vähän mitta täynnä. :)

  VastaaPoista
 51. Wau. Uskomattoman upea juhlapuku. Onnittelut toki myös tohtoriudesta!

  VastaaPoista
 52. Vau! En siis ollut ainoa, jolla oli hullu mekonompele kesken. Onpa kauniisti masua imarteleva puku! -Lilja

  VastaaPoista
 53. Todella kaunis puku! Onnittelut tohtoruudesta! :)

  VastaaPoista
 54. Paljon onnea tuoreelle tohtorille!


  Ja nyt sitten vaan nauttimaan loppuodotuksesta

  VastaaPoista
 55. eihän tuossa mitään ompelijaa tarvita, ei olisi voinut olla kauniimpi ja taitavammin tehty! Kerrassaan upea!

  VastaaPoista
 56. Onnea tohtorille!
  Upea puku!

  VastaaPoista
 57. Oi upeaa, suuresti onnea! Ja kiitos puvun valmistusprosessin kuvauksesta ja hyödyllisistä linkeistä ja vinkeistä.

  VastaaPoista
 58. Paljon onnea! Tosi upea puku!

  VastaaPoista
 59. Karoliina, kiitos paljon. Olen kyllä melkoisen tyytyväinen taitojen karttumiseen vuosien varrella. Aika kiva juttu, että osaa tehdä konkreettisia juttuja abstraktien käsitteiden pyörittelyn lisäksi. :)

  mamselli h, kiitti! Terkkuja Protolle, muuten. Hertalta kans. :)

  anpali, kiitos kovasti onnitteluista! Puku kiittää myös. :)

  outi, kiitokset myötätuulesta, se tuntuu oikein mukavalta näissä purjeissa. :) Pieni hengähdystauko on tosiaan paikallaan. Onnellinen joulun ja vauvan odotus on täällä meneillään 100-prosenttisesti. Ihanaa. <3

  Maj, mulla taas on sellainen tunne, että voisin tehdä toisenkin väikkärin: väitöstilaisuus oli ihan huippua, tykkäsin joka hetkestä! :) No, ehkä kannattaa jatkossa suunnata tarmo toisenmuotoiseen tutkimukseen, kun ei kaksi tohtorinhattua aina nykypäivänä ole mikään suositus työelämässä. Kiitos onnitteluista, äippälomaa vietetään täällä juurikin ihanasti!

  Hansu, tohtori kiittää! :) Valmispuvut tosiaan tehdään ymmärrettävästi niiden tiettyjen standardimittojen mukaan. Harmi vain, että niiden standardien mukaisia naisia ei juuri ole: jokainen on yksilöllinen. Onneksi voi hakea oppia tekemällä ja hyvistä kirjoista, niin on enemmän vaihtoehtoja kuin kaupan tannkojen tarjonta.

  Neulisti, hän kiittää ja kumartaa (ja nostaisi hattua, mutta sitä ei ole vielä edes tilattu)! :)

  pirre, no kiitos kiitos sinne suuntaan! Täällähän ihan paisuu näistä onnitteluista, siis muualtakin kuin mahasta! :D

  Merja UK, thank you! :)

  Serayna, suurkiitos!

  Kaisa, Kiitti! Jos mä hehkun kuvissa, niin ei ihme. Oli kyllä elämäni hienoimpia päiviä tuo väitöspäivä. Mahallekin annettakoon kunnia osasta hehkua. Ei huvita juurikaan murjottaa, kun tuntee vähän väliä pontevia ja elämäniloisia potkuja sisältä päin. :)

  ps, kiva, jos väikkärin aihe kiinnostaa. Melko spekulatiivisella tasollahan siinä osittain mennään vielä, mutta jatkotutkimuksessa on tarkoitus konkretisoida aihepiiriä enemmän. Kunhan ehdin takaisin työn pariin. :)

  AnniKainen, voi kiitos! Mä luulen, että tässä tapauksessa kauneus tulee tuplana sisältä päin: hyvä mieli hienosti menneestä päivästä ja vauva toivat iloa ja hehkua koko olemukseen. Puku vain toimi sopivana verhona ja täydensi kuvan. :)

  Eeva, kiitti! Hattu pitäis vielä hommata ennen ensi kevään promootiota. Sitä en sentään ala tehdä itse: taitais hatuntekijästä tulla hullu ennen kuin hatusta valmis. :D

  Kirjasta olen kyllä ihan samaa mieltä: Bridal Couture on parhaita kirjoja, mitä olen tältä alalta lukenut. Vaikka se olisi saatavilla cd-versionakin, niin jotenkin kyllä haluan silti sen "aidon" painetun kirjan. Hinnasta viis, on se sen arvoinen.

  Amelie, hienoa, jos linkeistä on iloa. Eipä noita opuksia (Bridal Couturea lukuunottamatta) ole hinnalla pilattu, niin että tilaukseen vain, kun inspis taas joskus iskee. :)

  Matunila, paljon kiitoksia! Yksinkertaisuudella pääsee pitkälle, siis puvun suhteen. Väikkärissä piti välillä vähän tehdä mutkiakin. :)

  Lilja, hehe, niinpä! Mä olen kyllä monesti luottanut vikan yön ihmeeseen niin tenteissä kuin pukuproggiksissakin, mutta tällä kertaa puku vamistui sentään kolme päivää ennen h-hetkeä. Väitöstilaisuutta varten kertasin juttuja sitten vasta väitöspäivän aamuna kampaajan tuolissa. :)

  Eltsik, kiitos ja kiitos sanoo tohtori ja hymyää pukunsa puolesta. :)

  Johanna, kiitti paljon! Seuraavat viikot on tosiaan tarkoitus keskittyä nauttimaan beibin elämöinnistä vatsassa ja kaikesta siihen liittyvästä. Saas nähdä, kuinka kauan tätä kestää. :)

  -P-, wau, kiitos! Olisin mielelläni maksanut ompelijalle säästetystä ajasta, jos ei olisi itse tarvinnut käyttää aikaa mekon tekemiseen muutenkin kiireisinä viikkoina. Mutta lopputulokseen olen kyllä tosi tyytyväinen. Ehkä mä sen promootiopuvun sitten teetän, niin ettei tarvitse viedä vauvalta aikaa iltapuvun ompelemiseen.

  Kaisa, kiitos!

  Kristiina, kiitti ja olepa hyvä! Voin tosiaan lämpimästi suositella noita kirjoja. Harvemmin tulee tietokirjoja tutkittua noin innokkaasti, intensiivisesti ja moneen kertaan kuin näistä opuksia.

  Paula, kiitos! :)

  VastaaPoista
 60. Siis wow! Kauhea homma, ihana palkinto, todella hieno puku! Jotkut vaan osaa.

  VastaaPoista
 61. Aivan mahdottoman upea puku! Sä olet tosi näppärä näpeistäs. :)

  VastaaPoista
 62. Oi voi mitä oot loihtinu :) Onnea kovasti, väikkäristä ja puvusta ja äitiysloman hauskuudesta!

  VastaaPoista
 63. Valtavan työn olet tehnyt, mutta onpa kaunis puku valmiina!

  VastaaPoista
 64. jälleen kerran pitää vaan huokailla ihastuksesta. Olet sä vaan mielettömän hyvä :) Kaunis puku!

  VastaaPoista
 65. Kiitos terkuista - mutta koiruudelle niitä en enää voi välittää. Viime vuonna Protolle tapahtui se, mikä mäyräkoiralle voi joskus tapahtua - halvaantuminen, josta ei enää selvitty.
  Sitäkin suuremmalla syyllä toivon, että Hertta-suloisuus poseeraisi kuvissa useammin! Mäyräkoirilla on erityinen paikka sydämessäni. Aina!

  VastaaPoista
 66. Onnea tohtorille! Mieletön puku, tosi taitavasti ommeltu. Ja ihana masu!

  VastaaPoista
 67. Onnittelut tuoreelle tohtorille! Aivan hurjan ompelutyön teit väitöskirjaloppusuoran huipennukseksi: todella upea ja kaunis puku.

  VastaaPoista
 68. Hieno puku ja aplodit käsinompelusta sekä tohtorin arvosta:) Erittäin suuri KIITOS linkistä Merletton sivuille, sieltä löytyi vempele, jota olen koko ompelevan aikuisikäni kaivannut, mutten osannut edes kuvitella, että joku sellaisen on keksinyt valmistaa :)

  http://www.merletto.fi/tuotteet/erikoistuotteet/8003eu-mini-silitysrauta-the-adapter/
  t. Satu

  VastaaPoista
 69. Upea puku ja väitöskin ihan ajan hermolla! Isot onnittelut!

  VastaaPoista