-->

12.1.2009

Ruma ankanpoikanen

Princess Capelet
Malli/pattern: Princess Capelet by Wenlan Chia from Twinkle's Big City Knits (Ravelry links).
Lanka/yarn: Schachenmayr nomotta Apollo nelinkertaisena, 570 gr. (Knitted with four strands together.)
Puikot/needles: 15 mm.
In Ravelry

Olipa kerran tyttö, joka näki lankakaupassa parhaan mahdollisen värisiä vihreitä lankakeriä. Hinta 2 e/100g. Halpaa, kaunista ja ah niin pehmeää. Tyttö osti innoissaan 7 kerää. Vasta kotona tyttö tuli järkiinsä ja kauhistui: lankahan oli täyttä akryyliä! Ei niin että akryylissä mitään vikaa olisi. Se vaan ei yleensä kestä käytössä nyppyyntymättä, venyy ja vanuu pestäessä mutta ei pingotu, hiostaa muttei lämmitä. Ja nyt tytöllä oli sitä kokonaisen villapaidallisen verran. Kirottua!

Tunnustan, tuo tyttö olen minä. Edellämainittujen akryylin ominaisuuksien takia päätin, että lanka pitää käyttää projektiin joka

a) on käyttökelpoinen koska langan värin upeudesta ei päässyt mihinkään,
b) minimoi akryylin negatiiviset haitat käytössä ja
c) ei vie paljon aikaa, ettei mahdollinen vanuminen ja nyppyyntyminen harmita yhtä paljon kuin suuren työmäärän jälkeen.

Princess Capelet close-up

Siispä Ravelryyn, klik, klik ja bingo: Wenlan Chian Princess Capelet täytti kaikki kriteerit:

a) tarvitsen jatkuvasti hartianlämmittimiä ja kerrospukeutumisen mahdollistavia yläosia,
b) itsessäänkin epätasainen ja nyppyinen helmineule kätkee (toivottavasti) tulevan nyppyyntymisen, ja
c) 15 millin puikoilla ja nelinkertaisella langalla valmista tulee nopeasti.

Princess Capelet

Tuumasta toimeen. Kun työ oli tehty oli kaikki lupaukset lunastettu, ja tuli vielä bonustakin: siitähän tuli nätti! Oikea joutsen!!! Ja niin tyttö ja nuttu elivät elämänsä onnellisena loppuun asti. (Tulevista nypyistä huolimatta.)

Princess, Capelet and the Egg

Ruman ankanpoikasen lisäksi muitakin satuhahmoja on tänään liesussa: siinähän se prinsessa viitakkeessaan istuu suurensuuressa munassa. :) Mistäs löytyis sammakko suudeltavaksi? Se kyllä pitää paikkansa että puoliltaöin jokin tässä kuvassa muuttuu kurpitsaksi. Veikkaan että se on tuo punertava pallomainen uloke... :)

Pom-poms

Pampuloita oli hauska tehdä, ne kun valmistu melko vilkkaasti nelinkertaisesta langasta. Ja ne on niin pehmoiset, palluraiset ja söpöset! Tahtoo lisää, ja taitaa tehdäkin: mulla kun on vielä reilu kerä tätä lankaa jäljellä. En mä tiedä mihin mä ne lisäpampulat käyttäisin, mutta tarviiko kaikelle aina olla syy ja tarkoitus? Mun mielestä joskus voi tehdä turhiakin asioita ihan vain siksi että se on kivaa. Eikä se sitten enää olekaan turhaa. :) Sen pituinen se.

I fell in love with the olive green colour of this yarn and bought 700 grams of it eventhough it was 100 % acrylic. When I came to my senses and understood that the quality of the yarn might not be very good I decided to try and use as much of it as possible in a quick and easy project. This capelet was perfect for this, and it turned out really well. Hence the name “Ugly Duckling”.

It’s actually quite warm and cosy, despite the material. And I still LOVE the colour. And the pom-poms are so cute! I still have a skein or so of the yarn left, and I just might use it to make more pom-poms. Just for fun! :)

39 kommenttia:

  1. Erittäin hyvin upotettua akryyliä! :D

    VastaaPoista
  2. Onpas söpö viitake :)
    Lisäpalloista voit tehdä vaikka joulukuusenkoristeita ensi joulua varten.

    VastaaPoista
  3. Vallan suloinen pampulaneule! Pallot on kuulema muotia eli uusiahan voi käyttää missä vain. =) Ja aivan ihana tuo tuolisikin...

    VastaaPoista
  4. Onnelliset loput ovat aina hyviä :)

    VastaaPoista
  5. Hei, siitähän todellakin tuli joutsen. Miten en ole aiemmin noteerannutkaan tuota mallia kirjasta... Se ei varmaan siinä ollut yhtä nätti

    VastaaPoista
  6. Ihan ehta joutsen tuli akr... ankanpoikasesta.

    VastaaPoista
  7. Kaunis joutsen siitä tuli :) Ja muna-tuolissahan kelpaa prinsessan lekotella!

    VastaaPoista
  8. Lisäpalloista saa nättejä heijastimia kun laittaa sekaan suikaleita heijastinnauhaa...Hmmm,taidan tehä itellekki...

    VastaaPoista
  9. Hauska neule! Mahtuuko takin alle vai kannatko mukana kassissa? ;D

    Ja hei, tää tuntuu ihan deja-vu:lta, mutta sullon mun värit! Ihana vihreä!

    VastaaPoista
  10. Kauniin vihreä lämmike. :) TUo tuoli on ihastuttava. :)

    VastaaPoista
  11. Tosi kivan värinen on kyllä. :o)

    VastaaPoista
  12. Oih, tuo on hieno :D
    On KAUNIS ja sulle sopii niin äly hyvin !
    Itte voin vain haaveilla tuollasesta, tällä kropalla mitä täältä löytyy :S

    Mää värkkään just lidl:stä ostamastani polyakryylista minttumaaria ja lapsen reikä pontsoa, saa nähä mitä tulee..

    VastaaPoista
  13. Kaikenpuolin hyvin sopiva neule! Nätti.

    VastaaPoista
  14. Lotta: Jesh, samaa mieltä! :D

    Perhoneito: Joulukoristeet ei oiskaan tulleet heti mieleen, pistetäänpäs korvan taakse...

    Anna-Kaisa: Haa, nyt iski pampulahulluus. Kun se kerran on muotiakin! :P

    Tuoli todellakin on ihana, kuolaan sitä aina anoppilassa käydessämme. Se ei siis ole mun oma, vaan miehen vanhempien. Haaveissa tosin ois joskus omistaa omakin Egg. Sitten joskus kun asuntovelan maksut alkaa olla voitonpuolella. :)

    Soile: Juu on. Hyvän voitto pahasta (käyttökelpoisuus vs. akryyli) on aina mieltäylentävää luettavaa. :D

    Tiina: Mäkin oon ohittanut mallin aiemmin, kun ei sitä kirjassa esitellä kovin edukseen. Vasta Ravelrystä bongasin tommystarin upean toteutuksen, joka näytti mallin hyvät puolet. Niinhän se monesti on ettei kirjan kuvat kerro paljon mitään. Onneks on blogit ja Ravelry!

    Samma: Akryylinpoikanenpa hyvinkin. :D Vaikka aika hyvä joutsen tulikin, niin eihän tästä kirveelläkään (eikä puikoilla) villaista saa.

    Yllättävän lämmin tää kuitenkin on, eikä ainakaan vielä ole hiostavaa tunnetta. Toimii siis hyvin hartian ja niskan lämmikkeenä töissä. Pampulat muuten pitää kaulankin lämpimänä. Pehmeästi. :)

    Liina: Muna-tuoli on kovasti mukava paikka istua ja pyöriä ympyrää. Mä tosin olen tällä valtaistuimella vain kuningasparin (=appivanhempien) luona linnassa vierailtaessa, kun oon vain tällainen onnekas kruununperijän naima paimentyttö. :) Mutta kiva siinä on istua ja haaveilla omasta.

    Janika: Hyvä idea! Pitääkin kokeilla. On taas tarvetta lisäheijastimille, kun Tampereelta suli kaikki (!) lumi pois parin päivän aikana. Että osaa olla pimeetä ja synkkää taas. :(

    Marsvin: Noi ei tosiaan mahdu takin alle, prhna. On sen verran bulkya neuletta ja muutnekin paksut hihat (puhumattakaan paksuista käsivarsista niiden hihojen sisällä). Tää tosiaan tuottaa hieman käytännöllisiä ongelmia, lähinnä logistisia. Aattelin kokeilla josko tän sais ulkoilun ajaksi kiepautettua kaulan ympärille jättikauluriksi, niin ei tarttis kantaa sitä erikseen kassissa.

    Ai niin, sun värit on parhaita! :D

    Nna: Kiitos! Arne Jacobsen osaa kyllä. Eggin lisäksi ihailen kovasti Swan-tuolia. Se olis ihana joutsenenvalkoisena. Saahan sitä haaveilla, se ei maksa mitään. :)

    Heidi: Väri toimii materiaalista huolimatta. Toivottavasti tää vaate kestää edes jotenkin käyttökelpoisena, koska väri on kertakaikkisen mahtava.

    Enkeli: Kiitosta vain! Mun kroppani on omanlaisensa, siinä löytyy nokkimista ihan reilusti. Pelkäsin nuttua neuloessani että se paisuttaa mun muutenkin paksut käisvartenijättiäläismäisen näköisiksi, mutta ihan hyvinhän ne tuonne hukkuu. :)

    Lykkyä tykö Minttumaarin ja ponchon kanssa. Mä tein kesällä Luna Moth -huivin akryylilangasta, ja se ei tullut pingottamisesta miksikään. Tai siis kyllä sen pystyi pingottamaan, mutta heti kun nuppineulat otti pois niin se alkoi rullata reunoista takaisin samanlaiseksi mytyksi kuin puikoilta otettaessa. :( Pitäis varmaan tärkätä että se ees vähän pysyis "auki" ja pitsimäisenä. Toivottavasti sun lankasi on vähemmän itsepäistä! :)

    JossuP: Kiitos! Yllätyin itekin että tää tosiaan sopii näinkin hyvin mulle. Ohje kun on yhden koon, ja yleensä mun kropan verhoksi tarvitaan kaksi yhden koon neuletta... P Mutta oisko sitten niin että akryyli venyy, neulepinta joustaa ja malli antaa periksi just sopivasti. Hyvältä tää ainakin tuntuu, ja näköönkin oon tyytyväinen. HIp hei! :)

    VastaaPoista
  15. Aivan ihanan vihreä ja hirvittävän nätti mallikin!

    VastaaPoista
  16. Hiisa: Joskus se onni potkaisee ja päivä paista akryylikasaankin. :)

    Nyyti: Kiitos. Kamera tykkäs musta eilen, ja näytti vähän pehmeämpää valoa. :) Aina se ei ole noin kiltti. Toi väri taitaa olla omiaan mulle, kun sai ihon ja posket hehkumaan noin heleästi. :)

    VastaaPoista
  17. Tämä oli kyllä hauska satu ja niin on soma rinssessa nuttuineen :)

    VastaaPoista
  18. Tosi söpön näköinen neule pampuloineen kaikkineen ja väri on kyllä ihan mielettömän kaunis :)

    Hyvä, että löysit akryylilangalle sopivan käyttökohteen. Harmihan se olisi ollut, jos noin kaunis väri olisi mennyt hukkaan.

    VastaaPoista
  19. Ihana tuo shaalin-tapainen-hartia-lämmitys-stydeemin!!!! =D
    Luulin sitä siis ensin sellaiseksi pikku viitatksi, josta itse olen haaveillut tekeväni erään villakangastakkini päälle. Mutta sulla taitaa olla hihat? Puuhka sisälapasilla vielä niin setti on valmis! =) kuin suoraan 1800-luvulta siis..

    VastaaPoista
  20. Ihanan viitakkeen oot tehny lämmikkeeks.

    VastaaPoista
  21. Voi viitake soikoon, eka kommenti hävis jonnekkin. Tää on tooosi NÄTTI!! Nyt kun mä tänne taas löysin, niin enhän mä millään malta pysyä pois =D

    VastaaPoista
  22. Ihana vihreä :D Ja hienot pampulat!
    Elli

    VastaaPoista
  23. Onpa hieno lopputulos! Ja kaikista vihreän sävyistä tuo on minunkin mielestä se nätein :)

    VastaaPoista
  24. AnniKainen: Kiitos! *niiaa hovityyliin*

    Usi: Loppu hyvin, kaikki hyvin, eikö? :)

    Tess: Vähän aikaa piti kyllä miettiä sopivaa mallia. Kun lankaa kuitenkin oli 700 grammaa, niin yksinkertaisena neulottuna olis ollut melkoinen työ hukuttaa se johonkin. Ja sit jos lopputulos olis heti nuhjaantuneen näköinen niin voi surku! Tässä onnistui kuitenkin kaikki, jei!

    Heidi: Oo, 1800-luku! :)Mut hei puuhka sisälapasilla? Nyt lyö tyhjää. Siis niin kuin muhvi vai..?

    Marika V: Ja se myös lämmittää, olkoonkin keinokuitua. No, kai se on niin että 600 grammaa mitä tahansa tekstiiliä harteilla pitää ihmisen lämpimänä. :)

    Amalia: Kiva kun käyt ja kommentoit! Saa ihan vapaasti tulla ja mennä, ei täällä oo mitään rajoituksia tai jäsensitoumuksia. :D

    Satu H: Tackar!

    Elli: Niin on ja ovat! :)

    PaulaL: Tämä sävy on kyllä mahtava. Ja mun silmissäni käy ympäri vuoden olematta liian synkkä tai keväinen. Se vaan on.

    VastaaPoista
  25. Kaunis se on. Pampulatkin sopii sinulle hyvin. Itse ehkä en osaisi noin isoilla pampuloilla varustettua vaatetta pitää.

    VastaaPoista
  26. Niin siis muhvii mää tarkotin kyl, senat vaan sakaisin taas =) kiitti kun korjasit =) Paitsi et ristikos oli se muhvi ja sit semmonen kuollut eläin ja vastaus oli siihen puuhkat..et ehkä täl oli asiaan asiaa..

    VastaaPoista
  27. Tosi kiva viitta kaikkine palloineen! Mistä hankit tuon Kyllä mun piti -pinssin, joka näkyy edellisessä postauksessa?

    VastaaPoista
  28. Kivan näköinen neule ja sievä on väri niinku sanoit!

    Mun blogissa on sulle pikku-haaste jos haluat osallistua.

    VastaaPoista
  29. Todella kaunis neule ja aivan syötävän suloinen väri! Mulla on myös menossa vihreäkausi, tosin puikoille sitä väriä ei vielä ole päässyt.

    VastaaPoista
  30. Kirjoitat NIIN hyvin! :D Halaus Helsingistä siskolta!

    VastaaPoista
  31. En kestä tota sun tuolia!!! Mutta ah mikä ihana postaus taas.
    Ja hei, Hertta on mäyräkoira. Sen pitää olla kulinaristi, sen pitää katsoa syyttävällä silmällä välillä ja sitä pitää kouluttaa aurajuustolla ;)

    VastaaPoista
  32. Kaisa: Kiitos! Mun makuuni noi pampulat käy hyvon. Itseasiassa ne on mun silmissä tän neuleen parhaita juttuja. Kukin tyylillään. :)

    Heidi: Selkis! Täysin loogista assosiointia siis. :D

    Hanna: Pinssi on Vainio-Seitsosen tuotantoa. Omani ostin Tampereen Design-torilta ennen joulua, mutta varmaan löytyy ainakin Liikkeestä Helsingistä, luulisin. Paljon muitakin loistavia pinssejä oli valikoimissa, ja tuli ostettua useampikin. Eri fiilikselle ja päiville omansa. :)

    Napsanakkeli: Kiitos haasteesta! Se on mielenkiintoinen mutta taidan jättää tällä kertaa väliin. Mun meemikiintiö kun on melko pieni... :)

    Satu: Vihreää vihreää... Kevättä ilmassa jo, ehkä? :)

    WorstedKnitt: Kiitos! Toimii tosiaan hyvin. Wenlan Chia osaa kyllä nää hommat. :)

    Siskosein: Kiitos muru! <3

    Jennuska: Ei sun tarvii sitä tuolia kestää, ei se ees oo mun oma. :) Juu, oot ihan oikeassa siinä, että Hertalla on tiettyjä synnynnäisiä oikeuksia mäyräkoirana, mutta puhutaan niistä hyvin hiljaa ettei se kuule. *Hys* Yhtään enempää otsepäisyyttä tuolle rakkaalle karvamadolle kun ei tarvita, kyl se pitää puolensa jo nyt. :D

    VastaaPoista
  33. Olipas kaunis "tekele" ja todella onnistuneita kuvia!

    VastaaPoista
  34. Olenkin aina ihmetellyt, mihin sitä akryyliä voi käyttää ;-)

    VastaaPoista
  35. Kiitos kivasta neuletapaamisesta :)

    VastaaPoista