-->

15.4.2009

Perfetta!

Sliparit kuuluu mun suosikkivaatteisiin. Ne on käteviä kerrospukeutumisvälineitä, lämpimiä ja rennon asiallisia sekä töihin että vapaalle. Siksipä onkin harmittavaa, että kaksi kolmesta neulomastani sliparista on jäänyt lähes tyystin käyttämättä: kalanruotoslipari on auttamattomasti liian lyhyt ja paksusta langasta tehty Aino aivan liian pullea. Se ainoa enemmän käytetty ei myöskään ole erityisen onnistunut liian leveiden olkainten vuoksi. Täydellinen slipari on siis vain odottanut tekemistään, koska täydellisyyden rakennuspalikatkin olen tiennyt jo pitkään:

 1. Slipari ei ole liian paksu mutta mielellään kuitenkin lämmin.
 2. Pituutta on reilusti ilman jatkuvaa alaspäin nykimisen tarvetta.
 3. Pääntie on neliömäisen pyöreä ja kapenee niskaa kohti.
 4. Kädentiet ovat sopivan sirot ja kapeat eikä resoriosuus roiku olkapäiden yli.
 5. Yksiväriseen neuleeseen tuodaan kiinnostavuutta mallineuleella levottoman kirjoneuleen sijaan.
 6. Slipari istuu kuin päälleneulottu, eli kavennukset ja levennykset on oikeilla paikoilla ja niiden välissä on riittävästi suoraa osuutta.
Nämä kriteerit mielessäni läksin toteuttamaan unelmaani. Ja siinä se nyt on, toiveideni täyttymys:

Bubble slipover

Malli/pattern: Oma/my own design.
Lanka/yarn: Pirkanmaan Kotityön Ohut Pirkkalanka, 200 g.
Puikot/needles: 2,0 mm & 2,5 mm.
Koko/size: 40"

Kaikki edellä luetellut kuusi täydellisyyden vaatimusta siis toteutuvat tässä, ja plussana vielä aivan mahtava sinipetrooli väri.

Bubble pattern detail

Tässä vielä yksityiskohta vaaditusta ominaisuudesta nro 6. Palloneule on jännän graafinen ja kolmiulotteinen, mutta nopea ja helppo tehdä. Ja kuinka ollakaan, pallo on kuulemma yksi täydellisyyden symboli.

Back

Koska mikään ei kai voi olla aivan täydellistä, on tässäkin neuleessa yksi puute. Lanka uhkasi loppua kesken kaiken, ja koska se oli tehtaanmyymälästä ostettua hajavärierää, ei saman sävyn saamisesta ollut takeita. Siispä piti valita teenkö ollenkaan resoreita vai jätänkö selkään ammottavan aukon. Ja näin siinä sitten kävi. Kapenevat olkaimet vaativat tuon ylimääräisen resorinauhan niskassa, ja kai tota reikää selässä vois sanoa hauskaksi yksityiskohdaksikin.

Jätän silti tuon aukon tekemättä, kun neulon toisen tällaisen pallosliparin. Ja myös kun neulon sen kolmannenkin. Ja ehkä jopa kirjoitan tästä ohjeen, jos vain onnistun sarjoittamaan koot järkevästi.

I wanted to have a thin woollen slipover, that was knitted in one colour but would still have something interesting in it. The bubble knitting pattern is just what was called for. The square neckline curves slightly more towards the neck when nearing shoulders. The back of the slipover was meant to be solid all the way up, but since I had limited amount of yarn I had to make an alternative choice. The next one I'll make with this pattern will have a solid back without a hole. I'll even might write up a pattern for this, well see...

P.S Oon joskus miettinyt ihaillen, miten Jatta ehtii neuloa niin paljon. No, nyt mä ymmärrän: sillä on apuri! :D

The Knitter's Little Helper

Laku oli meillä hoidossa Jatan Lapin-reissun aikana, muttei valitettavasti edistänyt mun sliparin neulomista, emännälleen uskollinen koira kun on. :)

"If it's soft, warm and left on the sofa, it's meant to be my pillow, right?

Hertta puolestaan on varsinainen neulojan antiapuri. Jos se ei pura kesken olevia projekteja niin se omii ne lämpötyynyikseen. Neulo siinä sitten, kun puikkojen päällä on 3,3 kiloa isosilmäistä koiraa.

P.S Jatta's dog Laku was staying with us for a few days, and now I know how Jatta manages to get so much knitting done: she's got a little helper! Hertta is quite the opposite. When she's not ripping my WIPs she hoggs them as her pillows.

51 kommenttia:

 1. Ihana! Juuri niin täydellinen :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis slipari ja sopii kyllä sulle tosi hyvin :) Ihanan näköinen tuo neulos.

  VastaaPoista
 3. Upea slipari!Ja ohjeelle kyllä kiitos!

  VastaaPoista
 4. Mulle sliparit ei oo lempivaatteita, mutta opettelen kovasti niiden käyttöä. Jotenkin vaan tuntuu, että jotain puuttuu kaikista villaisista neuleista, joissa ei oo pitkiä hihoja. Mutta tuo slipoveri on malliltaan tosi kiva, tykkään myös tuosta selän aukosta. Toi ois magee myös kesäisenä versiona, ruskettuneella iholla:)

  VastaaPoista
 5. Wilmiina: Ihan samaa mieltä oon, kiitos!

  Tess: Paras sopia, kun se kerran on ihan mittojen mukaan tehty. :) Neulos on kyllä huippua, kivan geometrinen.

  Laina: Hyvä jos ohje kiinnostaa! Pitää vain sarjoittaa koot ja testineuloa se. Jokunen hetki siis menee vielä...

  Jaana: ...ja sitten vielä mageempi, kun tosta aukosta jäis ne rusketusrajat! :D On mulla muistiinpanot myös tosta aukkoversiosta, niin että miksei vois neuloa puuvillaisen kesäsliparin kera aukon.

  VastaaPoista
 6. No tuo onki erittäin hieno. Tykkään hirmusti tosta mallineuleesta ja se väri, se väri... Sliparit nous kerralla mun arvostusasteikolla :).

  VastaaPoista
 7. Erittäin hieno ellei täydellinen! musta tuo selkäpuolen kolo on vaan hauska juttu, sellainen jota ei odota. melki toivo nettä osaisin ittekin käyttää slipareita. mutku ei taivu niin ei taivu. mutta ainahan niitä voi toisten päällä ihhailla :)

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana! Just sopivan täydellinen :) Ja mikä väri! Ihan mun näkönen, väristä lähtien. Juu, kyllä ohje kelpais ;)

  VastaaPoista
 9. Ohje olisikin tosi kiva. Noilla sun kriteereillä siitä tulisi varmasti juuri täydellinen meikäläiselle. Ja kun olenkin juuri alkanut lämmetä slipariajatuksille.. Joo, ohjetta, kiitos! Kaunis on tämä.

  VastaaPoista
 10. Oi, kiva. Selän puolen aukkokin vaikuttaa ihan design-elementiltä. Ja ohje, jees pliis.

  Hertta on ni-in suloinen <3

  VastaaPoista
 11. Olet uskomattoman taitava. Slipoveri on upea! Oi noita koiruleita... ;-)
  Maaria

  VastaaPoista
 12. Eihän siinä mitään palloja näy, vaan pieniä neliöitä siellä täällä! :)

  Mutta ihana on.

  VastaaPoista
 13. Upea! Tai siis korjaan; täydellinen! Oi, kirjoitathan ohjeen.

  VastaaPoista
 14. Ihana slipoveri! Se selkäpuolen kolo on mun mielest mielenkiintosen hauska.

  VastaaPoista
 15. Ihana :D ja malli näyttää tosi kivalta! Ilmottaudun vapaaehtoiseksi jos kirjoittelet mallia ylös. Ja aivan mahtavat koirakuvat, pitäisi vielä selvittää kuka sitä Auraa auttaa, koira se ei ainakaan ole...
  Elli

  VastaaPoista
 16. Lotta: Sliparit nousussa siis, hyvä homma. :) Palloneule on kyllä hauska, ainakin ite tykkään että se on sopivan vaihteleva ja silmiinpistämätön. Semmonen konstailematon mutta toimiva.

  Soile: Tiiän mitä tarkoitat, en mäkään taivu mitenkään poolokaulusneuleisiin. Ei vaan sovi, ei toimi, vaikka muilla onkin niin hienon näköisiä. Onneks mulla on korvauksena nää sliparit. :)

  Jenny: Ei siis muuta kuin ohjetta rustaamaan, jos kerran tää olis mahdollisesti täydellinen jollekin muullekin. ;)

  Maiju: Kiitos! Toivottavasti saan ohjeen väännettyä sellaiseen muotoon, että slipari istuu muillekin ku mulle. Yritys ainakin on kova, lupaan sen.

  Laura koo: Pitää sit varmaan tehä sekä aukollinen että aukoton ohje. :) Ja pitää testineulokset kaukana Hertan ulottuvilta... :D

  Maaria: Voi kiitokset! Koiruleista on apua ainakin rentoutumisessa. Hertta käy myös lämpötyynystä nukkuessaan mun sylissä kun mä neulon.

  annii: Aivan, neliöitähän siellä on. Niiden pallojen välissä. :D Optinen harha, siis joko pallot tai neliöt. Onpahan sit kaks vaihtoehtoa valittavissa; tehdäkö pallo- vai laatikkoslipari. ;)

  Villilanka: Kiitos, enköhän mä jonkinlaisen ohjeen saa aikaiseksi.

  Marika V: Onhan siinä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Toimii tuuletusaukkona, eikä ainakaan niska hikoa. :P

  Elli: Hyvä tietää, että mielenkiintoa löytyy! Aura on kyllä käsittämättömän nopea, niinku Jattakin. Jotkut vaan saa samassa ajassa enemmän aikaan ku toiset, niin kai se vain on. Ei voi kuin ihailla kun ei itse pysty samaan tehokkuuteen. Mulla aika kuluu vaan suunnitteluun ja jahkailuun, turhanjauhamiseen ja tyhjäkäyntiin. :)

  VastaaPoista
 17. Juu-u. Mä olen täällä tätä itsekseni pohtinut ja tullut tähän tulokseen: sulta pitää ehkä kieltää käsillätekeminen tai ainakin tuloksista bloggaaminen, sillä mä en ehkä kestä tätä sun loistavuutta. Kele. :)

  Minunkin mielestäni slipari on The vaate, mutta ei kiitos mun vartalolle. Mutta lapsoselle on jo toinen tälle keväälle tulossa...

  VastaaPoista
 18. upea slipari!! mun muksu(vajaa 3v) kuulemma kans neuloo, nyt olis menossa punasesta woolin kerästä siskolle mekko... "neulominenhan tapahtuu siten, että punaisesta kerästä törröttää 10mm virkkuukoukku jota tyttö sitten pyörittelee kovasti kerässä... =)

  VastaaPoista
 19. Ihana on:-) Hauska, ei tylsä, mutta kuitenkin asiallinen, siis täydellinen. Ohjetta odotellaan:)
  Haluan tuollaisen liivin. olisi ihan siisti muuten paitiksen ja suorien housujen seuralainen töissä... limenvihreänä vaaleiden kesävaatteiden kanssa:-)*houkaus* Ei ainakaan olisi tylsät työvaatteet;-)

  VastaaPoista
 20. On se upea ja sopii sinulle ihan täydellisesti! Ja väri on hieno.

  VastaaPoista
 21. Näyttää todella sopivan sulle täydellisesti. Värikin on mitä mainioin. Ja tuo mallineule.. se on ilmava ja elegantti.

  VastaaPoista
 22. Ihana! Kyllä, täydellinenhän se!
  Itse en kyllä ole koskaan osannut käyttää slipareita (kun ei niin ei), edes noin hienoja.

  VastaaPoista
 23. On kyllä aivan täydellinen slipari! Mie tahon kanssa! :) Tarttee ehkä jäädä oottaa ohjetta...

  VastaaPoista
 24. Oikein hieno! Tuossa täyttyy totta tosiaan kunnon sliparin vaatimukset. Siispä seuraavaksi to-do-jonoon kevät/kesäslipari :-) Kiitos innoituksesta....

  VastaaPoista
 25. Kun lanka loppuu kesken, jatketaan luovuudella. Kiva väri. Poistoeristä tekee tosiaan löytöjä ;-) Teitkö pyörönä, vai onko sivuissa saumat?

  Pintamallineule on kivan less-is-more -henkinen, mun makuun. Jotenkin kummittelee mielessä, onko tämä jostain mallikirjasta tms. napattu, vai keksitkö "pallot" itse? En kyllä nähnyt haamupalloja, ennenkuin kerroit, mutta kivoja neliöitä... Palloillee selvemmin luonnossa.

  VastaaPoista
 26. Hieno ja kiva minustakin! Ja tuo graafinen mallineule todella kiinnostaa, joten tässä yksi lisää ohjeenodotusjonoon.

  VastaaPoista
 27. KirsiÄr: Joo luvat pois vaan meikäläiseltä, jos kerran tämmöstä tuntoja synnytän muissa. :)

  Mun vartaloni vaatii sliparilta erikoisominaisuuksia toimiakseen. Kun tajusin, mitä ne ovat, näin sliparit ihan uudessa valossa.

  ullapulla: Hassu pieni neuloja! :) Toihan kertoo siitä, että se on nähnyt kun äippä neuloo, pitää sitä hienona hommana ja haluaa tehdä kanssa. Käsityön arvostus nousuun pienestä pitäen, eikö? ;)

  Villa Lankala: Juuri samoilla vaatteille tätäkin on pidetty, ja sopivan asiallinen on ollut töissäkin. :) Pitänee tehdä se kesäversio myös.

  MarjutJ: Kiitokset!

  hiisa: Kiitos kiittämästä, täällä ollaan ihan samaa mieltä.

  ColibriDreams: Kiitos! :)

  Anna-Kaisa: No siehän saat kanssa! :D Heti kun mä saan ton ohjeen testattua niin pääset hommiin.

  anNu: Much obliged, madame, ilo palvella ja silleen. ;)

  Raglana: Pyörönä tein, koska sen on mun mielestä käytännöllisempää. Ei siis saumoja lainkaan, vähän vain silmukointia ja silmukoiden poimimista.

  PIntamallineuleesta en tosiaan voi ottaa kunniaa, vaan se löytynee useammistakin mallikirjoista. Sulla on hyvä muisti, koska me ollaan jossain neuletapaamisessa yhdessä katsottukin tätä mallineuletta "sillä silmällä" kirjasta "400 knitting stitches". :)

  Ne pallot taitaa olla katsojan silmässä, tai sit mä vain olen niin fiksautunut palloajatukseen että näen ne neliöitä selvemmin. Riippuu aika paljon kai valon suunnasta ja vaihtelusta, kumpi muoto korostuu.

  Tuija: Mallineuletta varten ei tarvitse odotella ohjetta, se tosiaan nimittäin löytyy ainakin yllämainitusta "400 knitting stitches" -kirjasta. :)

  VastaaPoista
 28. Tykkään!
  Väri on tosi bueno ja selän aukko hauska, eikä vaikuta yhtään siltä että se on ollu pakko jättää sinne.

  VastaaPoista
 29. Mie oon kyl nyt vähän kade. Se ON niin täydellinen. En ole vielä toipunut omasta slipari-epäonnistumisesta, joten se oman täydellisen neulominen saa vaan odottaa.

  VastaaPoista
 30. Vau! Sehän istuu kuin.... slipari kurveihin! :-)
  Hienoa työtä, ja aukko selässä näyttää ihan suunnitellulta.

  VastaaPoista
 31. Ihana!
  Nuo sinun sliparikriteerit ovat kyllä niin totta.
  Mä kans tykkään slipareita käyttää, varsinkin keväällä ja syksyllä lämmittävät mukavasti, mutta eivät ole liian kuumia. Ja onhan niitä kiva neuloakin, kun saa unohtaa hihojen teon kokonaan.
  Ja täällä kans odotetaan innolla ohjetta. :)

  VastaaPoista
 32. Kaunis ! Väri on muikea ! :-)

  VastaaPoista
 33. Mun salaisuuteni on paljasettu! Ei vaan, jännä että itse ei huomaa tekevänsä yhtään niin nopeasti valmista ku väität :o Ehkä ne koirat tosiaan auttaa ku itse nukun.. Hertta on kyllä paljon näppärämmän oloinen apuri, sopii pienempään tilaan!

  Ja koeneuloja täällä tyrkyllä ;)

  VastaaPoista
 34. Voi katsoppa tuota napitusta! Jokaisessa lemmikissä asuu pieni apuri... Kokemusta on! Ja todella kaunis malli tuossa sliparissa!

  VastaaPoista
 35. Voi jestas kun on hieno! Onneksi en ole ainoa, joka kieli poitkällä odottaa ohjetta... :-)

  VastaaPoista
 36. Sikamagee! Varsinkin tuo niskan aukko olis jotain, mikä kolahtais täälläkin! Hieno!

  VastaaPoista
 37. Tois upea slipari ja minun mielestä se resorinauha niskassa oli se joka teki tän sliparin kiinostavaksi.

  VastaaPoista
 38. Se on Hiano! Ohjetta odotellen...

  VastaaPoista
 39. Siis vitsit! Upee!! Jos en ois lukenu tekstiä, oisin luullu että selänaukko on ihan vartavasten suunniteltu. Kiva yksityiskohta ehottomasti. Ja tuo langan väri, mistä tuollasta lankaa saa? Vai onko se salaisuus. Jään myös odottelemaan ohojetta, sillä nuo sun 6 kriteeriä oli sellaset, jotka mä allerkirjotan kans.

  VastaaPoista
 40. Todella upea slipari!! Palloneulos sopii tosi hyvin tuohon ja se selänpuolen aukko on hauska yksityiskohta :) Juu ja ohje ois kyllä aika kiva :)

  VastaaPoista
 41. Juusri samanlaista olen itse yrittänyt saada aikaseksi, tuloksetta. Eli ohjeesta olisin minäkin erittäin onnellinen! :)

  VastaaPoista
 42. Aivan ihana slipari, kaikki tekijät todellakin kohdallaan! Sun kätten työt on niin mahtavia kerta toisensa jälkeen! Jospa kerran minäkin onnistuisin jossain noin hienosti...
  Ohjetta odotellessa lähetän terveiset neulojan antiapurille hurmaavalle neiti Hertalle :) Omat antiapurini ovatkin olleet varsin ahkeria viime aikoina... :/

  VastaaPoista
 43. The back looks great - an added feature.

  VastaaPoista
 44. Ihana! Todella kaunis slipari! Ohje kelpaisi mullekin :)

  Kiva että sulla on näitä apureita! Hertta ja Laku ovat niin suloisia suurine silmineen ja viattomine katseineen. :)

  VastaaPoista
 45. finevanbrooklyn1.5.2009 klo 10.58.00

  Ooh, ohje olisi kyllä ihan pelastus mun neuleongelmaan! Mulla on kaksi vyyhtiä tuota lankaa mitä täydellisimmässä värissä, ja olen suunnitellut siitä nimenomaan slipoveria. Mutta kun a) en osaa suunnitella mitään, b) en osaa laskea silmukkamäärää sopivaksi eri langalla tehdystä ohjeesta ja c) en löydä sopivaa mallia muutenkaan, niin homma on jäissä. Toi on juuri täydellinen malli mun slipoveritarpeeseen. Muutenkin vihaan hihojen neulomista...

  VastaaPoista
 46. Mulla on sulle jotain pientä mun blogis.

  VastaaPoista
 47. Tuitui missä se luuraa =)
  Ja missä luuraa leppikset <3

  VastaaPoista
 48. Hei vain hei, ja anteeksi kun en vastaa kaikille erikseen!

  On pitänyt melkoista kiirettä joka saralla, joten blogi on jäänyt hetkeksi heitteille . Pallosliparin ohjetta saatte siis odotella vielä jonkin aikaa...

  JENNUSKA JA MUUT LEPPIKSISTÄ KIINNOSTUNEET: lähiaikoina on taas tulossa saataville punaisia, vihreitä ja sinisiä leppiksiä sekä koruina että silmukkamerkkeinä. Vaaleanpunaisia ei valitettavasti ole tiedossa ainakaan ennen kesäkuuta. Ilmoitan kyllä sitten isoon ääneen, kun leppäkertut ovat valmiina lentelemään uusiin koteihin!!!

  VastaaPoista
 49. Minäkin jälkijunassa kommentoimaan. Kaunis on. Ihana sininen väri. Kuvio hillitty. Hieno!

  VastaaPoista
 50. Tuossa sliparissa on oikeasti muotoa, loistomalli, voi kun osaisin itsekin kiskoa noin hienoja omasta päästä, herkku kesäksi :)

  VastaaPoista
 51. niiiiin kaunis! perfect indeed! :)

  VastaaPoista