George Orwell kirjoitti 1940-luvulla synkän tulevaisuuskuvauksen totalitaristisesta yhteiskunnasta romaanissaan Vuonna 1984. Kirjassa valtio valvoo kansalaisiaan ja pyrkii muokkaamaan heidän mielipiteitään Puolueelle suotuisaan suuntaan; valvontaa tehostaa uuskieli, jota käyttämällä kansalaisten on mahdotonta ajatella väärin Puolueesta. Miten tulikin kyseinen Orwellin kirja mieleen, kun Lähetyskirpparilla mun käsiin osui tämä Kodin kuvalehden erikoisliite vuodelta 1984... :D
Täytyy sanoa, että Orwellin skenaario ei ainakaan vuoteen 1984 mennessä ollut täysin toteutunut, tai ainakin Isoveljen valvova silmä on pahasti lupsahdellut nämä neuleet suunnitelleiden kansalaisten kohdalla. Jonkinlaista uuskieltä lehti kylläkin sisältää, sillä nykyihmisen on välillä hiukka vaikea ymmärtää joitain tekstissä käytettyjä sanoja ja ilmaisuja. Ymmärrätte pian, mitä tarkoitan; luvassa on siis naurua koko sen 20 sentin kolikon edestä, jolla lehden ostin... :)
Täytyy sanoa, että Orwellin skenaario ei ainakaan vuoteen 1984 mennessä ollut täysin toteutunut, tai ainakin Isoveljen valvova silmä on pahasti lupsahdellut nämä neuleet suunnitelleiden kansalaisten kohdalla. Jonkinlaista uuskieltä lehti kylläkin sisältää, sillä nykyihmisen on välillä hiukka vaikea ymmärtää joitain tekstissä käytettyjä sanoja ja ilmaisuja. Ymmärrätte pian, mitä tarkoitan; luvassa on siis naurua koko sen 20 sentin kolikon edestä, jolla lehden ostin... :)
Lehden kansi vaikuttaa tietysti paljon ostopäätökseen. Tässä kanteen on panostettu kunnolla, niin että lepakkopusero näkyy koko komeudessaan. Sisäsivuilla hehkutetaan, että "lepakkohiha on muotia" ja "sopii harvinaisen monelle". Ainakin eka väite pitää paikkansa tälläkin hetkellä, valitettavasti, menkää vaikka Hennesille katsomaan tai avatkaa joku viimeisimmän puolen vuoden sisällä ilmestynyt Novita. :P
"Mikä upea jakku!" Ai, missä muka?! "Tähän kappaleeseen on käytetty kovasti huudossa olevaa geometrista kuviointia kolmella värillä - - - Arkajalka värien suhteen pudottelee koko ihanuuden yhdellä värillä. Katsopas kaunista, pussittavaa muodikasta hihaa." Hirn!!! :D
"Pojat on puettu muutteeksi oikein iloisiin ruutuihin, on villatakkia, puseroa ja liiviä, solmiota ja värejä, joista voi valita miehelle sopivan." Tässä olis nyt sitä uuskieltä; lehti viljelee monessa ohjeessa muutteeksi-sanaa, joka on ainakin mulle ihan uus tuttavuus. Tarkoittaa siis samaa kuin vaihteeksi, oletan. Joku paremmin asiasta perillä oleva varmaan osais kertoa, oliko se yleinenkin sana kaheksankytluvun alussa, vai yrittikö toimittaja vain olla erikoinen... Ite olin tuolloin kolmi-nelivuotias enkä tietääkseni käyttänyt em. muoti-ilmaisua leikeissäni. :) Huomatkaa muuten, että oikeanpuoleinen mallipoika on näyttelijä Risto Autio a.k.a Kotikadun Hannes!
Ja nyt huomio erityisesti kaikki ne, jotka ovat uutena vuotena luvanneet aloittaa liikuntaharrastuksen: "Tässä on tosimukavat ja joustavat trikoot mitä moninaisempaan liikuntaan jazzbaletista joogaan ja jumppaan." Ja mikä kiinnostavinta, trikoot neulotaan villalangasta! :D Eipähän ainakaan pääse lihakset kylmenemään näissä tamineissa. :D :D :D
Kuten todettu, kuvien lisäksi myös lehden teksteistä löytyy huvittavia yksityiskohtia. Esimerkiks tytön röyhelöistä mohairpuseroa mainostetaan "ihan dianamaiseksi", pitkä villatakki neuvotaan kuromaan vyötäröltä kiinni nahkavyöllä ja huomioidaan myös villa-allergikot toteamalla, että "villalle allergisen lapsen äiti on suorastaan hepakassa lapsen vaatteiden vuoksi." Hepakka?! :D
Lisäksi kerrotaan, että "suomalainen mies on arka värien käytössä. Mutta me naisethan heille ainakin puserot neulomme." Eli hällä väliä, vaikkei mies tykkää pinkistä, mehän nämä asiat päätämme. :P Toisessa neuleohjeessa miesten väriarkuus on otettu huomioon: "Geometriset kuviot ovat suuressa huudossa. Mukava on tarjoilla niitä miehelle muutteeksi. Värit ovat hillityn tyylikkäät, joten ujokaan uros ei säikähdä." :D
Muistammehan myös, että "hartiahuivi on mukava kapistus viileinä kesäiltoina ja talvella, jos vilu värisyttää kotona - - - Temperamentikas olento virkkaa tämän tulipunaisesta langasta. Siinä vasta yhdistelmä mustan puvun kanssa, vouv!!!" Pitänee muistaa tää vinkki huomenna, kun meen ostaan lankaa toista Sagittaria-huivia varten, jos vaikka haluaisin joskus olla temperamentikas olento... ;)
:D
VastaaPoistaKiitos nauruista!
Hihi, tämä piristi mieltä. Ehtisinköhän tekaista tosimukavat trikoot ennen seuraavaa joogatuntia.. x)
VastaaPoistaVoi kuvo :D Sitä ollaan niin nättiä poikaa muutteeksi :P Ohhoi ja vouv.
VastaaPoista:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
VastaaPoistaKylläpähän oli muutteeksi jotain todella erilaista.. (ja tämän aivan liian pitkän päivän päätteeksi juuri oikeanlainen piristys, tängjuu) Olin jo poikien iloisten ruutujen kohdalla varma, että se oli huipuin, mutta mukavasti trikoissa pystyi pistämään vielä paremmaksi.. Miten musta tuntuu että 80-luvulla on oltu kaikin puolin aika hepakassa...?
Ihanan nostalgista :D Mut siis pojathan ois tänäänkin tosi "in" argyle-kuvioiduissa neuleissaan. Tein juuri eilen kierroksen kaupungilla ja tosi monesta liikkeestä löytyy miesten neuleita kyseisellä kuviolla.
VastaaPoistaVoi elämä!
VastaaPoista;D
:) ja tämä lehti on ilmeisesti tehty sillon ihan vakavissaan..
VastaaPoistaEi VOI olla todellista =D=D=D
VastaaPoistaOnneksi muistikuvat kasarimeiningistä on aika hatarat...
Kiitos tästä!!!
Mä muistan ton geometriskuvioidun villajakun. En vain ymmärrä, mistä. Muutteeksia en muista meille kasarin loppuvuosina kirjoittaneille abiturienteille suositellun. Joitain muita absurdeja täkysanoja kylläkin.
VastaaPoistaJa kyllä musta 80-lukuun verrattuna Isoveli on paljon dominoivampi neuleyhteiskunnassa nyt.
Jep jep, kyllä sitä nyt nauretaan, mutta ei varmaan tarvii odottaa kymmentäkään vuotta, kun nyky-Novitat ja Modat on yhtä hepakkaisia paketteja. ;D
VastaaPoistaAdelheid: Noi ruutukuosit taitaa nyt olla muodissa. Itseasiassa jopa noi ohjeet vaikuttaa ihan hyviltä ja toteuttamiskelpoisilta. Tosin ilman noita neulottuja solmioita. :)
Eli mä alan pikkuhiljaa kypsyä kasarimuodille, voi apua! Jos joku huomaa neuletapaamisessa mun yrittävän salaa neuloa lepakkohihaa tai geometrisiä kuvioita pussihihoilla, niin riistäkää puikot mun käsistä ja polttakaa kyseinen tekele epäröimättä!!! :D
Kiitos nauruista. Tirskun täällä omassa kubiklessani ja työkaverit luulee että se on seonnut...
VastaaPoistaHepakka-sana on minulle tuttu. Olla hepakassa tarkoittaa suunnilleen samaa, kuin hyppiä seinille. Muutteeksi oli uusi tuttavuus.
VastaaPoistaOlipas mainio piristys työpäivän keskelle! :) Eikös olla hepakassa ole suurinpiirtein sama kuin olla helisemässä :)
VastaaPoistaIhanaa! Näihin olen kyllä törmännyt joskus äidin lehtivarastoissa mutten ole syventynyt asiaan näin tarkasti, että ihan naurattaisi!
VastaaPoistaNo jopas oli hilpeä juttu! Olen kans ajatellut, että tuo kasarimuoti on kyllä ollut kamalaa. Mutta miltäpä vaikuttaa nykypäivän muoti parinkymmenen vuoden päästä... :)
VastaaPoistaPitkät villahousut ja -haalarit oli joo oikeesti kuuminta hottia -80-luvun baletti- ja jazztunneilla. Mieluiten mahdollisimman kirkkaat.
VastaaPoista(Mulla oli viininpunaset, mut trikoot sentään kirkkaan pinkit!)
Hepakka? Muutteeksi? Never heard. Kasarimuodin ja lepakkohihat muistan liiankin hyvin, koska elin kukkeinta nuoruuttani kahdeksankymmenluvulla. Olen kyllä huomanut, että lepakkohihoja on alettu vähän tyrkyttää lehdissä, mutta pysyn lujana! Ne ovat hyvin epäkäytännölliset.
VastaaPoistaVoin sanoa että siinäpä oli rahalle hyvää käyttöä! Kiitos hauskuudesta tälle päivälle!
VastaaPoistaHihii! Meidän äidillä on kaksi kansiollista samaa sarjaa olevia neulelehtiä vuodelta 1983. Niitä voi selailla murjotus-päivinä, niin rupee väkisinkin hymyilyttämään.
VastaaPoistaLepakkohiha-kammotukset tekevät uhkaavasti uutta tulemistaan... *huih*
Äitini (syntynyt 30-luvulla) käyttää muutteeksi -sanaa ihan arkikielessä, joten ehkäpä sana on peräisin vieläkin kauempaa kuin 80-luvulla. Sopiiko savon murteeseen tai sinne päin?
VastaaPoista