-->

17.1.2011

Pöllöset

Reilun vuoden vanha siskonpoika mielessäni olen viime aikoina klikkaillut paljon lasten neuleita Ravelryn jonoon ja suosikeiksi. Listalta löytyvät esimerkiksi Baby Sophisticate, Fisherman's Pullover ja tietenkin mäykkyaiheinen Willie (Ravelry-linkkejä). Pikkuherra nimittäin kasvaa sellaista vauhtia, että nykyiset neuleet alkavat olla venymisensä päässä ja uusille olisi tarvetta.

Siispä joulun tienoilla valkkasin listalta ohjeen, kaivelin langat laatikoista ja aloin työhön. En ollut tajunnutkaan, miten nopeaa on neuloa paksusta langasta pikkulapselle: vajaan vuorokauden päästä päättelin silmukat ja viimeistelin paidan kirjailuilla. Jestas.

Owlet baby sweater
Malli: Owlet by Kate Davies
Lanka: Debbie Bliss Merino Aran, n. 240 g.
Koko: 4 (18-24 kk)
Puikot: 4,0 mm, 5,0 mm & 6,0 mm
Muuta: askarteluhuopaa ja muliinilankaa pöllöihin.
Ravelryssä

Kopioin sumeilematta Jatan mahtavan pöllöneuleen kirjailuja sinne-tänne-ja-tuonne napittavine lintuineen. Langalla ja huovalla pöllöistä saa jotenkin niin paljon sielukkaampia ja yksilöllisempiä kuin napeilla. Turvallisuussyistäkin oli ehkä parempi jättää napit pois tämän taaperoikäisen vaatteista. Koskaan kun ei tiedä vaikka se nakertaisi pikku hampaillaan langan poikki ja söisi napit ihan vain huvikseen. :)

Wink!

Siskonpoika on 1 v. 2 kk, joten tein paidan 1,5-2-vuotiaan koossa. Kasvunvaraa ja silleen, muka. Ähäh, turha luulo! Pikkukaveri on selkeästi tullut meidän pitkänhuiskeaan sukuun, koska paita oli auttamattomasti liian pieni, lyhyt, kittana. Ei kannattanut edes kokeilla päälle, kun tyyppi näytti olevan paitaan verrattuna ihan eri kaliiberia. Hieno homma pojuseni, kun kasvat niin reipasta tahtia, mutta jatkossa täti kyllä kysyy aina tarkat mitat, ennen kuin alkaa puuhailla sulle lämmikettä!

twisted owls

No, kuten sanottu, pienille neuloo varsin sukkelaan, joten ei muuta kuin uutta paitaa puikoille tarkistettujen mittojen mukaan. Seuraava villapaita valmistuikin jo ja oli niin sopiva ja tykätty että se ansaitsee ihan oman postauksensa. :)

Onnistumisen innoittamana pistin heti puikoille kolmannen kokeilun, ja sekin on ihan kohta valmis sovitukseen. Kumma juttu, että lace-vahvuisesta (puuh) langasta aloitettu Celery-neuletakki on jäänyt auttamattomasti hyllylle, ehh... Se kun tuntuu etenevän ehkä sentin viikossa, kun taas näitä tamineita puskee puikoilta ennätystahtiin.

"What are YOU looking at?!"

Pikkuiset pöllöt saavat toistaiseksi mulkoilla toisiaan kaapin perukoilla, kunnes se saa uuden, sopivankokoisen omistajan. Lähipiirissä on kyllä montakin pikkuista kasvamassa, joten eiköhän tälle neuleelle täytettä löydy. Ja jos ottajia on useampia, niin äkkiäkös näitä tekaisee muutaman lisää, niin ettei kukaan jää pöllöittä. Uhhuh, tulikohan nyt luvattua liikaa... :)

34 kommenttia:

  1. Ihanat pöllöt! Ne jaksaa ihastuttaa vaikka niitä on tupannut täällä vieläkin joka tuutista ;) Seuraavaan pöllötekeleeseen pitää ehkä myös tehdä tuollaiset silmät ja nokat, on ne vaan niin paljon hienommat noin!
    Elli

    VastaaPoista
  2. Eipä nämä pöllöt tosiaan mitään uusinta uutta ole. Taitavat olla suosituimpien ohjeiden joukosa Ravelryssä, siis sekä aikuisten että lasten versio. Mutta toisaalta en ihmettele, kun ohje on niin nokkela yksinkertaisuudessaan. Kirjomalla saa aina lisättyä jotain omaa juttua ja näköä, niin ettei lopputulos ole ihan vain geneerinen pöllöpaita. Tykkään! :)

    VastaaPoista
  3. Suloisia pöllöjä. Lapsille neulomisessa on tosiaan koko-ongelma. Etenkin, jos sattuu asumaan niiden lasten kanssa. Silloin ne vievät vielä aikaa neulomiselta, pienenkin neuleen valmistuminen venyy, ja samalla venyy lapsikin... no, kai pieni jännitysmomentti on aina paikallaan. Ja onpahan syy neuloa lisää :D

    VastaaPoista
  4. En ole vielä tehnyt kuin yhdet pöllölapaset, mutta lastenneuleeseen tuota voisi ajatella. Onkohan punaisia pöllöjä olemassa, lempiväri kun taitaa pienillä olla pinkkiin päin:)

    VastaaPoista
  5. Ihania pöllöjä! Tuo huovalla viimeistely käy tähän kyllä tosi hyvin. Aloinkin miettimään olisko tämä malli käyttökelpoisempi kuin tunikamekko, jota aloin eilen neulomaan kaverin näillä näppäimillä syntyvälle pikkuneidille...

    VastaaPoista
  6. Ei vois olla suloisempi neule!! Niin mahtavia nuo pöllöt!

    VastaaPoista
  7. Lapsille neulominen on yhtä jännittävää aina. :D Mitä nuorempi lapsi on sitä nopeammin ne venyy, paitsi teini-ikäisinä vielä isommalla vauhdilla. Itsekin sain juuri tehtyä siskon parille tenavalle neuleet ja vaikka mitat oli niin jännitin mahtuuko. Ja vielä se, että kelpaako niille vanhemmille lapsille enää itse neulotut! Hienoja pöllöjä ja naamakirjonnat ovat upeat. :)

    VastaaPoista
  8. Siis aivan mahtavat neuleet :) Oisin ainaskii ihan myyty jos mein sällille tuollasen joku kutois (ittestä ei oo kuin sukan kutojaks..)!

    VastaaPoista
  9. Aivan ihana!
    Mua harmittaa, kun mulla joskus oli tuo ohje koneella, mutta oon kai poistanut sen vahingossa ja nykyään en saa sitä ostettua, kun ei ole PayPalia tai muuta millä sen maksaisin.

    VastaaPoista
  10. Ihana villapaita, erityisesti nuo kirjailut! Tarvii varmaan itsekin hakea tuo ohje ravelrysta.

    VastaaPoista
  11. No voi vitsi mitkä ihanat pöllöset! Vähäks mäkin haluun tehdä tuommoisen.

    VastaaPoista
  12. Ihana paita!

    Hedda on puikoilla, ystävälle. Pakko tehdä itsellekin, siitä tulee niin näyttävän ihana.

    VastaaPoista
  13. Älyttömän suloinen pöllöneule, ihanan ilmeikkäät pikku pöllöset.

    VastaaPoista
  14. Ei pöllömpi :) Pitäisiköhän itsekin tehdä seuraavaksi tuo myös siskonpojalle. Hän on samaa kaliiperia: kaveri 3,5 vuotias ja käyttää lähes 7-8 vuotiaan vaatekokoa ja kengännumerossa menee kohta ohi, aina joutuu mitat tarkistamaan. Liekö saanut koko suvun pituusgeenit, me kun ollaan ennemminkin smurffikansaa :D

    VastaaPoista
  15. Voi pojat, miten ihana pöllöpaita! Nuo mulkoilevat pöllöt ovat kyllä paidan juju. Jähmetyin ihan katselemaan pöllöjä silmästä silmään. Suloisia :-)

    VastaaPoista
  16. Pitäisköhäm sitä itekin, on niin nätti villis. Viimeksi kun tein siskonpojalle villatakin, sain minäkin tehdä kahteen kertaan ja silti! oli liaan pieni, poika kasvoi sitä mukaa kun minä neuloin..ja isosiskoni viisaanaa tee reilusti isompi..no niinhän minä luulin tekeväni, mutta poika on vissiin pulskempi kuin englantilaiset ikätoverinsa. :)

    VastaaPoista
  17. Nuo sinun pöllösi ovat hienompia kuin alkuperäisessä mallissa! :)

    VastaaPoista
  18. Hieno pöllöpaita, on noissa pöllöjen silmissä&nokissa silti ollut melkoinen nipraaminen. Kuvittelisin tekeväni yksisilmäisiä versioita hermojen säästämiseksi, aika usein kai niillä otuksilla onkin vain yksi silmä auki?
    Parasta tosiaan on se, että vaihdoit napit ommeltuihin koristeisiin vaikka paita pojalle onkin. Varsinkin pitkähiuksiselle tytölle napit puseroissa, kaulureissa, hiuspannoissa ovat ihan painajaisia. Leikkien tuiskeessa hiukset sotkeutuvat nappeihin ja sitten niitä itkun kanssa irroitellaan.

    VastaaPoista
  19. Minna, nuo uhuut ovat kyllä syötävän söpöjä, vaikka ite kehunkin! :) Mulla ei sentään ole tuota häiriäntöongelmaa (voiko näin sanoa lapsista? :D), eli että saan ihan omaan tahtiin ja rauhassa neuloskella. Mutta kun ei ole itsellä kovin tarkkaa käsitystä lasten vaatekoon muuttumisajasta eikä aina tajua ees kysyä, niin jännitysmomentti pysyy yllä. :)

    Marjut, totta kai punaisia pöllöjä on olemassa! :) Varsinkaan lasten vaatteissa ei mun mielestä pidä antaa reaalimaailman rajoittaa värivalintoja. Mielikuvitus kunniaan!

    Srinity, minen osaa sanoa lastenvaatteiden käytännöllisyydestä juuri mitään. Paitsi että tässä siskonlpoikani tapauksessa neuletakit ovat kuulemma villapaitoja käytännöllisempiä. Niitä kun saa helposti avattua ja suljettua lämpötilan mukaan. Tunikamekko olis kyllä söpö...

    Tyttö kylmän maan, kiitos! <3

    Mari, iiks, tämä yksilö venyy kyllä niin hurjaa vauhtia, että saasa nähdä milloin kasvu pysähtyy. Ja mihin mittoihin. :D

    Enkeli, kyllä mun siskoni tuosta neuleesta olis tykännyt, harmi että se oli tosiaan pojalle liian pieni. Heti perään ei huvittanut tehdä samalla ohjeella kokoa suurempaa, joten se toinen paita on erilainen. Mutta jos vaikka ensi talveksi sitten taas pöllöjä.

    Miia-Rebekka, hööööh. :( Ohje on kyllä tosi hyvä, selkeästi kirjoitettu kaavioineen kaikkineen. Et siis ostanut Ravelryn kautta? Sitä kautta kun ostaa, niin pdf-tiedosto jää omaan libraryyn talteen, ja sen saa sieltä ladattua aina uudestaan ja uudestaan.

    Puikkohippasilla, kirjailut oli superhauskat tehdäkin. Kiitos ideasta kuuluu täysin Jatalle. Sillä tytöllä riittää mielikuvitusta, josta onneksi muutkin saavat hyötyä! :)

    Nina, no tee sitten! :) Mä melkein haluaisin itellekin tällaisen, mutta taitaa jäädä tekemättä. En mä kuitenkaan käytä villapaitoja niin paljon. Villatakkina menis paremmin, mutta nykyään tulee käytettyä enemmän vähän konservatiivisempia toimistovaatteita. Jos vaikka kirjois vain yhdelle pöllölle silmät ja pitäis muut sokeina? :P

    SatuK, kiitti! Ja huippukiva kuulla, että Hedda miellyttää. <3

    Amalia, eikös olekin? Mun mielestä noi pöllöt on niin velmun näköisiä, ihan kuin niillä olis jotain yhteistä jekkua mielessä. :)

    Heidi, ohoh, sun siskonpoika taitaa kasvaa samalla käyrällä kuin tämä mun lähisukulainen! :D Mä ja siskoni ollaan kyllä pitkästä perheestä (kaikki 175-187 cm:n väliltä), eikä pojan isäkään mikään tappi ole. No, onhan se hyvä, jos perheessä on joku joka ylettyy vaihtamaan lamput kattovalaisimista ilman tikkaita. :P

    tiinaf, tulikohan niistä vahingossa hypnoosipöllöjä? :D Yritin tehdä niille yhtä vinkeät ilmeet kuin Jatan neuleessa. Persoonallisia ne ainakin ovat, vaikkei kaikki niistä pöllömäisen viisailta näytäkään. Ihan vain pelkästään pöllöiltä. :)

    Heidi, jep jep, mäkin tosiaan luulin tekeväni kasvunvaraa... :) Sisko ohjeisti jatkoa varten, että mieluummin oiekasti ylipitkät hihat kuin just nyt sopivat. Mä taas haluaisin tehdä sellaisia vaatteita, jotka ei ole tiellä leikkiessä. Mieluummin sitten vaikka jatkan hihoja tulevaisuudessa. Eihän se nyt ole homma eikä mikään, jos alunperin suunnittelee hihat ja helman helposti jatkettaviksi. Jaa-a, saa nähdä mitä mieltä mä olen syksyllä, jos jatkotyö on oikeasti edessä... :P

    MariJ, täytyy sanoa, että olen samaa mieltä. Mutta nämä on tosiaan oikeastaan Jatan pöllöjä alunperin, niin että ihailun voi vapaasti suunnata sinne. :)

    Kotoilija, jee, kiitti! :)

    tuijam, kyllähän tuohon askarteluun vähän aikaa meni, mutta se oli silti tosi kivaa puuhaa.

    Mä olen sitä koulukuntaa, jonka mielestä poikien ja tyttöjen vaatteissa ei ole oikeastaan mitään eroja. Paitsi että en mä poikaa mekkoon tai hameeseen pukisi. Mutta muuten mun mielestä kaikki värit kuuluu kaikille, autoja saa olla tytöillä ja poneja pojilla. Yksilöitähän lapsetkin ovat ja tykkäävät eri asioista.

    En edes tullut ajatelleesi nappien hankaluutta pitkien hiusten kanssa. Hyvä pointti, joka pitää muistaa, jos joskus tyttölapsille vaatteita teen. Kiitos!

    VastaaPoista
  20. niillä on niin suloiset silmät 8)

    VastaaPoista
  21. Upea! Neuloin vuosi sitten vastasyntyneelle kummipojallemme pöllöasun, villatakin helmaa, olkaimellisten housujen ja lapasia koristivat pöllöt, yli 70 nappia piti asuun ommella silmiksi! :)Kovasti oli asu käytössä.

    VastaaPoista
  22. Todella ihanat villapaidat!! Pitäisköhän munkin muutama kutoa :)
    Ps. Laitoin tunnustusta sinulle blogissani :)

    VastaaPoista
  23. Upea pöllöpaita! Niin paljon hienompi kuin napillinen malli. :) Neuloin 3 pöllöpaitaa joukulahjaksi pikku nassikoille ja tein kaikista ohjetta pidemmät niin vartalo-osasta kuin hihoista. Ohjeen mitoilla neulottuna ainakin keskimmäisestä olisi tullut muuten liian pieni.

    VastaaPoista
  24. Teenkin. Heti kun peikut taas kestää neulomista. :/ Ohjeen ostin kyllä jo. ;) (Ja lasten koossa siis.)

    VastaaPoista
  25. Ihanat kreisit pöllöt! Lasten neuleet on kyllä ihania, varsinkin paksusta langasta. Jään innolla odottamaan seuraavaa!

    VastaaPoista
  26. Aargh, miten tää on menny ohi! Ihana, niin paljon suloisempi lasten koossa <3 Mut voi harmi että oli liian pieni :( Onneksi oot niin ihana täti että jaksat neuloa ihanalle pojulle kaikkea kivaa epäonnistumisesta huolimatta :)

    VastaaPoista
  27. Ihana neule! Todella kaunis, ja sopii niin tytölle kuin pojallekin.

    Viittasit Ravelryyn. Olen uusi Ravelryssä, haeskelen omalle mussukalle neulottavaksi ohjeita. Hämää vain, kun ohjeissa on "yardage" välillä ihan hirmuisella vaihteluvälillä, tyyliin 300-1000. Olenko ymmärtänyt ollenkaan oikein, että tuo vastaa ohjeistusta langan paksuudesta, eli kuinka paljon tavaraa pitäisi olla 100 g kerässä? Neuloisin ainakin alkuun mielellään Novitan langoista, eli siksi pitäisi jotenkin saada selville aina kunkin ohjeen suositeltu langanpaksuus.

    -Salamanteri

    VastaaPoista
  28. Voi juku miten ihania neulomuksia olet taas tehnyt, mutta en ole ehtinyt niitä vielä kehua.
    Poikkeahan kylässä, niin pääset tekemään tunnustuksia ;)

    VastaaPoista
  29. Muriska, kiitti! Oli kyllä kivaa miettiä, millaiset silmät kullekin pöllölle tekis. :)

    Taru, 70 nappia, huh! Musta tuntuu, että kyllä tää kirjominen sittenkin oli pienempi homma. :) On mahtavaa, että neuleelle löytyy käyttöä; se on paras kiitos ainakin mulle. Toivotaan, että tällekin paidalle se käyttäjä löytyy.

    Pikkis, kiitos! Paitojahan on tässä vain yksi. Sen seuraavan esittelen, jahka siskonpoika seuraavan kerran tulee käymään ja suostuu poseeraamaan.

    JA KIITOS tunnustuksesta! Sä sait mut vuorostasi hymyilemään. <3

    ellie, jaa-a, niin kai se on, että kun ei ite tajua lastenvaatteista juuri mitään niin kantapään kautta menee meikäläisen oppimisprosessi näissäkin asioissa. :P Ens kerralla sitten tiiän, että rutkasti pituutta joka kohtaan!

    Nina, jei, ei sit muuta kun peukut kuntoon ja pöllöt puikoille! :)

    Marsvin, jees ja jou! Tarkoitus oli kuvata se seuraava tänään, mutta tulikin muutos suunnitelmiin ja pitää odotella 1,5 vkoa seuraavaa kohtaamista. Kurjaa asua eri kaupungissa, kun ei voi tosta noin vaan piipahtaa perheen perillistä moikkaamassa. :/

    Jatta, kyl mä jaksan. :) Ainakin niin kauan kuin poika on vielä pikkuinen. Mut sit kun se huitelee kahden metrin mittaa, niin saattaa tädin tahti hidastua. :P

    Salamanteri, yardage tarkoittaa ohjeissa sitä langan jaardimäärää, joka tarvitaan kyseisen mallin neulomiseen. Jos mallista on saatavilla eri kokoja, kertovat jaardimäärät kuinka paljon lankaa tarvitaan pienimpään ja isoimpaan kokoon. Esim. jos tarjolla on s-xl-koot ja yardage on 300-1000, niin s-kokoon tarvitsee 300 jaardia ja xl-kokoon 1000 jaardia.

    Ohjeiden suositeltu langanpaksuus kerrotaan sitten siinä ohjesivulla myös, mutta se on yleensä sanallisessa muodossa (bulky, dk tms.). Näiden selitykset löytyvät klikkaamalla kysymysmerkkiä siinä vieressä. Itse päättelen tarvittavan langan neuletiheyden mukaan: jos tiheys on 22s/10 cm, on kyseessä yleensä dk-vahvuinen lanka, esim. Novita Wool.

    Kiitos vielä paitakehuista! :)

    Marja, kiitos kovasti! Tunnustus lämmitti mieltä tosi paljon! <3

    VastaaPoista
  30. Ihania pöllöjä! Mulla ei vauvaneuleetkaan valmistu ihan tuota tahtia.. :S Ikuisuusprojekteilta tuntuvat nekin, huoh.

    Ja tuohon edelliseen postaukseen vielä sen verran, että t i e d ä n todellakin mistä puhut, vaikkei omalla kohdallani yhteiseloa ole takana kuin kahdeksaisen vuotta. Hulluinta ovat nimenomaan ne täysin odottamattomissa yhteyksissä tulevat "no mut just ajattelin ihan samaa" -jutut. Hulluutta!

    VastaaPoista
  31. Ihana neule, ja kivasti toteutettu nuo huopasilmät! Nyt löytyy meiltäkin tällainen...

    VastaaPoista
  32. mistä löytyy ohje suomeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä taida olla suomenkielistä ohjetta tälle. Ainakaan minä en valitettavasti tiedä sellaista.

      Poista