-->

18.3.2010

Lämmin, hellä, pehmoinen

Olen rakastunut. Taas kerran. Mun uusi ihastukseni halaa mua hellästi käärien mut pehmeään ja lämpimään syliin, jossa tunnen oloni hyväksi ja onnelliseksi. Onneksi mun mies ei koe tarvetta olla mustasukkainen, kyseessähän on "vain" neule. (Se ei ehkä vain tajua tämän kiintymyksen syvyyttä. :))

I <3 my new sweater

malli/pattern: Inspiraatio sekä hihan ja kauluksen palmikot Michele Rose Ornen SnowDrift Cardiganista, muutoin neulottu omien mittojen mukaan ilman ohjetta / Inspiration and the sleeve and collar cables from Michele Rose Orne's SnowDrift Cardigan, but otherwise made without any pattern.
lanka/yarn: Debbie Bliss Merino Aran, 1000 g.
puikot/needles: 4,0 mm & 3,0 mm in the ribbing
In Ravelry

Brownie

On kuulkaa palkitsevaa neuloa, kun on vihdoin löytänyt oikeat mitat ja mittasuhteet, joiden avulla tie mallitilkusta istuvaksi neuleeksi sujuu takuuvarmasti. Siis että tiedän esimerkiksi seuraavia onnistumiseen vaikuttavia mittoja:

- Montako tuumaa suoraa osuutta tarvitsen vyötärölle kavennusten ja lisäysten väliin?
- Kuinka monelle tuumalle kavennukset/lisäykset on jaettava, jotta ne sopivat mun vartalolleni?
- Mikä on mun kropalle sopiva hihankorkeus?
- Mikä on neuleen minimipituus, että tunnen oloni kotoisaksi siinä eikä tarvitse jatkuvasti nyhtää helmaa alaspäin?

Kun on kerran päässyt näiden asioiden ytimeen ja merkinnyt mitat ylös, niin neuleiden suunnittelu itselle on hauskempaa leikkiä kuin ennen. Eikä tarvii työn edetessä tuskailla epävarmuudessa, että tuleekohan tästä hyvä vai ei, ja pitäiskö vielä neuloa vähän vai onko tässä jo liikaa jne. Tässäkin neuleessa alkuperäisestä ohjeesta on otettu vain ja ainoastaan hihojen ja kauluksen poikittain neulotut palmikko-osuudet. Kaikki muu on tehty juuri minun mittojeni ja makuni mukaan, ja voi että oon tyytyväinen!

Collar

Kaulus on hihojen lailla neulottu ensin poikittain. Seuraavaksi poimin toiselta pitkältä sivulta silmukoita ja neuloin kaulukselle sileän "vuoriosan", jonka silmukoin yhteen pääntieltä poimittujen silmukoiden kanssa. Lopuksi neuloin molempii lyhyisiin reunoihin 2 o, 2 n -joustinta ja koristelin komeuden puunapilla. Poikittain olevan palmikkoneuleen ja nappikiinnityksen ansiosta kaulus pysyy hyvin pystyssä ja lämmittää niskaa ihanasti. Avoimeksi jättäminen suljetun kauluksen sijaan taas auttaa kaulusta asettumaan kauniisti pääntien ympärille. Tämä osio neuleesta onnistui yli odotusten, ai lav it!

Sweetie

My new sweater is inspired by and remixed from Michele Rose Orne's SnowDrift Cardigan. I used the same transversal cables as in the original pattern, but everything else is tailormade to fit me. I'm especially happy with the way the collar turned out.

48 kommenttia:

  1. Olen onnellinen puolestasi; Sinulla on taito tehdä ja (jälleen) uusi, i h a n a neule! Suklainen, lämpimän ja pehmoisen näköinen unelma. :) Tuosta minä vain haaveilen - että löytäisin oikeat, omat mittani ja mittasuhteeni. Osaatko antaa osviittaa, kuinka ne löytää? Pitäisikö mittoja ottaa vartaloltaan vai hyvin istuvasta vaatteesta? Onneen ei taida olla oikotietä. Pitää (tai saa ;-)) kai vain neuloa paljon...
    Maaria

    VastaaPoista
  2. Kyllä todellakin kannattaa jaksaa laskea omat mitat tarkkaan, jos sillä saa noin kaunista jälkeä aikaan. Istuu kyllä kuin hanska käteen :) .
    Aivan upea neule!

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis, varsinkin kaulus on ihan vau ja aah:)

    VastaaPoista
  4. Mä jo odottelinkin lisätietoja tästä. IHANA!

    VastaaPoista
  5. Kaunis ja tosi pehmeän näköinen neule! Sopii sulle tosiaan kuin valettu. Onnittelut :-)

    VastaaPoista
  6. Tosi kaunis neule. Jospa saisin tuosta inspiraation tarttua omaan neuleeseeni joka on ollut kesken jo useita kuukausia.

    VastaaPoista
  7. Onpas hieno! On tosiaan ihanaa saada hyvin istuva neule, jota ei tarvitse nykiä päällä mihinkään suuntaan. Just eilen kattelin Ravelrystä ton mallin palmikkokaitaleita ihastellen. Nautinnollisia hetkiä uuden rakkaasi kanssa ;)

    VastaaPoista
  8. Todella kaunis neule, niin malli kuin kuin värikin, ihan täydellinen. Ei ihme että olet rakastunut.

    VastaaPoista
  9. Aivan tavattoman kaunis neule! On varmasti rentouttavaa ja palkitsevaa neuloa, kun tietää neuleesta tulevan sopivan. Ovatko mittatiedot hioutuneet vuosien myötä oikeiksi vai voiko ne jotenkin helposti mittailla itseltä? (tiedustelee epätietoinen, jonka neuleet on aina vähän sinne päin eikä just)

    VastaaPoista
  10. Tosi hieno! Tykkään erityisesti noista hihansuun palmikoista!

    VastaaPoista
  11. loistava modaus ornen neuleesta, josta oot ottanu parhaat palat. ja että sun hiukset on kuulit.

    VastaaPoista
  12. Kaunis:)
    Varsinkin toi kaulus on ihana:)

    VastaaPoista
  13. Maaria, suklainen on todella kuvaava sana tälle neuleelle! Palmikotkin ovat kuin sulan suklaan virtoja. :)

    Mä olen löytänyt sopivat mitat kokeilun ja erheen kautta. Monesti ohjeen mukaan tehdyissä neuleissa on jokin kohta mennyt pieleen (liian lyhyt, liian leveä lantio, liian isot hiha-aukot), ja niistä pettymyksistä olen aina ottanut opikseni seuraavassa neuleessa. Tai ainakin yrittänyt... :) Valmiista vaatteesta varmasti voi ottaa myös hyvät mitat.

    Miia-Rebekka, tämä on tosiaan erittäin hyvä ellei täydellinen istuvuuden suhteen. Ja niin lämmin!

    Serayna, kaulus on tämän neuleen paras juttu, sanoisin itsekin.

    Kate, tässäpä sitä infoa tuli. :) Oli hauskaa vaihteeksi neuloa palmikoita vain lyhyet pätkät ja sitten sijoittaa ne poikittain. Ja silti ne on neuleen JUTTU. Sileä osuus olikin sit nopeaa neulottavaa pyörönä ja reiluilla puikoilla. kivvaa!

    Sini, kiitokset! :) Olen kovasti onnellinen tästä uudesta perheenjäsenestä. :P

    hennak: mullakin neuleiden tekeminen kestää ikuisuuksia tätä nykyä. Tämän ajattelin valmistuvan tosi nopeasti, kun lanka ja puikot tuntui tosi paksuilta edellisiin projekteihin verrattuina. Mutta aina tulee jotain muuta väliin, ja neule jää... Tsemppiä oman projektisi kanssa; lopputulos palkitsee kyllä!

    Jaana, tässä mallissa (siis alkuperäisessä) on mun mielestä hyvää vain ne palmikot. muuten se on ihmeellisen laatikkomainen/muodoton ja lyhyt takki. Mutta tosi hyvä idea kääntää palmikot näin. Ravelrystä löytyy myös Sandrassa (?) ollut hyvin samankaltainen neuletakki, jossa on edessäkin palmikoita. Sekin oli aika kivannäköinen.

    Amalia, tämä suklaanruskea väri on aivan mahtava. Ekassa kuvassa taitaa olla oikeimmat sävyt. Oonkin hillonnut näitä lankoja jo pari vuotta, eli siitä lähtien kun Raglana diilasi mulle tämän erän sen eBaysta bongattuaan. Täytyy sanoa, että kannatti säästellä, koska nyt lanka on juuri oikeassa muodossa.

    Anna-Kaisa: Maarialle tuossa jo vastailin samaan kysymykseen. Parhaiten varmaan omat juttunsa löytää kokeilemalla. Kannattaa varmaan lähteä ensiksi mittaamaan omat perusmittansa (vyötärö, lantio ja rinnanympärys), ja sitten laskea niiden erotus sekä leveys- että pituussuunnassa. Joku alan ihminen (ompelija?) voisi varmasti neuvoa vielä paremmin.

    Pirjo-Riitta: Ne ovat kyllä ihanat. Ja poikittaispalmikon ansiosta ei tarvitse mitään huolitteluja reunaan tai joustinta.

    VastaaPoista
  14. Tikru, kiitos kehuista! Ornella on monesti hyviä juttuja, mutta aina kokonaisuus ei miellytä mua. Siispä ei auta kuin lähteä modaamaan niistä jotain omaa. Punainen on parhautta! :)

    Sinikka: Kiitos kovasti, kiva kuulla kehuja! Mä tykkään myös kauluksesta erityisen paljon. Se onnistui yli odotusten ja melkein suoraan ekalla yrittämällä. Jee! :)

    Katri: Kiitti! :)

    VastaaPoista
  15. Ihan mahdottoman ihana, kaikin puolin, kyllä olet taitava!

    VastaaPoista
  16. Voi, ihana! (vaikka onkin ruskea :P) Riittäispä mullakin vielä joku päivä aika ja kärsivällisyys neulepuseron tekemiseen. Koulu vie tällä hetkellä kaikki energia..

    VastaaPoista
  17. Niin ihanan näköinen, että sietääkin olla rakastunut. Toiset ne osaa ja onnistuu... :)

    VastaaPoista
  18. Aivan ihana! Kaulus on todella nätti ja ruskean sävy täydellinen! Itsekkin pidän enemmän pitkistä neuleista, mutta muuten noita mittoja pitäisi kyllä laittaa muistiin...

    VastaaPoista
  19. Enpä ihmettele tyytyväisyysastetta yhtään, on nimittäin upea neule, ja juuri nuo hihansuut ja kaulus. Ihailen!

    Jospa se minäkin löytäisin joskus omat mittani.

    VastaaPoista
  20. Upea! Täällä kateellinen pohtii vain, että montako yrityksen ja erehdyksen polkua pitäneekään tallata, että nuo omakohtaiset faktat (mitat) selvinnevät. Mutta niin hyvältä tuo näyttää (taas), että ei se auta muuta kun ottaa täälläkin tieteellisempi ote näihin asioihin ja ruveta neuloskelemaan mittanauhan kanssa oikein tosissaan.

    VastaaPoista
  21. On se vaan nätti! Ihan mielettömän nätti. Nättinättinätti!!



    (anna se mulle)

    VastaaPoista
  22. Se on kaunis ja istuu loistavasti.

    VastaaPoista
  23. Tännekin kolahti ihan kertakaikkiaan. Mua viehättää toi kaulus, vaikka luulen, etten itse sellaista osaa käyttää, jos lanka on yhtään kutittavaista. Mutta siis hieno. Onnittelut. Kateellisten kuoro on laaja. ;)

    VastaaPoista
  24. Eila: kiitos! Nyt kyllä tunnen itseni taitavaksi, kun kaikki puseroa varten tekemäni suunnitelmat toteutuivat kuin taikaiskusta. Ihanaa osata! :)

    Nina: Ruskeudesta huolimatta :) kiitos! :D Myös mulla on aika kortilla töiden takia, ja siksipä tämänkin paidan kanssa kesti odotettua kauemmin. Mut hei jos ottaa oikein paksua lankaa, niin saa äkkiä valmista, myös koulutöiden tai työn ohella! :P

    Nasti: Kiitos! Oon samaa mieltä!

    Iida: Mä olenkin helposti ihastuvaa sorttia, ainakin, kun on kyse neuleista. ;)

    Heidi: Muistiinpanot ja Ravelry on kyllä tosi hyvä apukeino. En mä muuten muistais puoliakaan aiemmissa projekteissa oppimistani asioista, ellen vois välillä tarkistaa jostain, mitä tulikaan mietittyä silloin.

    AnniKainen: Heh, mä löysin kyllä nämä neuleen ihannemitat, mutta nyt onkin haasteena pysyä itse samoissa mitoissa. :) Ei passaa pahemmin laihtua tai lihoa. Vaikka onneks neulepinta venyy vähän, ja villaneuleitahan voi aina yrittää huovuttaa pienemmiksi. Tarve keinot keksii! :)

    Outi: Emmä osaa sanoa mitään määrää tai lukua. Jokaisesta vartalonmyötäisestä neuleesta, mitä olen matkan varrella tehnyt, olen aina oppinut jotain. Yleensä valmiin neuleen harmittavista yksityiskohdista, eli tie on ollut kivinen ja purkamista täynnä... Mutta jos vain ottaa homman työn alle ja päättää jos alussa, että ei haittaa vaikka pitäis purkaa tehdä uudelleen, niin on se sen arvoista jos lopulta saa määriteltyä itselleen optimaaliset neulespeksit. Rohkaisen, kannustan ja suosittelen! :)

    Jatta: Sori hani, it's mine, all mine! :)

    hiisa: Kiitos! Allekirjoitan molemmat kohdat ja nyökyttelen tyytyväisenä.

    morso: ei kutita yhtään, kun lanka on pilvenpehmeää merinovillaa. Hivelee vain kaulan ihoa ja pitää sopivasti lämpimänä. Jos asuntomarkkinoilla ratkaiseva tekijä on sijainti, sijainti ja sijainti, niin neuleissa se vois olla materiaali x 3. Ja sitten tietty ne mitat. ;)

    VastaaPoista
  25. Voih! On se hieno :) Pitäisi itsekin kirjoittaa kyseiset mitat ylös kun aina joka kerta kaivan jonkun neuleen joka on sopiva ja mittailen sitten siitä...

    VastaaPoista
  26. Niin ja Ellihän se tuossa äsken kirjoitteli, sori spämmäys.

    VastaaPoista
  27. The sweater is great, and boy oh boy that is one cute dog !

    VastaaPoista
  28. Upea neule, istuu tosiaan aivan täydellisesti. Olen välillä yrittänyt saada poikaystävää auttamaan mittojen otossa, mutta sen into lopahtaa aina niiden tiettyjen strategisten mittojen jälkeen eikä sitä jaksa vaikka selän tai hartioiden mittaus kiinnostaa. Pitää ehkä kokeilla jostain hyvin istuvasta vaatteesta...

    VastaaPoista
  29. Oi, kuinka ihanan neuleen oletkaan neulonut. Todella "herkku". Tulee tarpeeseen, kun talvi jatkuu aina vaan... :)

    VastaaPoista
  30. Mari: Kiitti kovasti!

    Elli: No juu, onhan se nopeampaa tarkistaa mitat muistilapusta kuin aina alkaa alusta asti niitä mittailemaan. Ainakin, jos ne mitat on joka kerta samat. :)

    Jodie: Thanks! Hertta is the sunshine of my life, and I'm happy that she brings joy to others as well with her occasional apperance in this blog. :)

    ColibriDreams: :D Miehistä on paljon iloa, joskaan ei aina yhtä paljon apua. ;)

    Katsu: mä jo ehdin luulla, että pusero valmistui myöhässä tätä talvea ajatellen, mutta mitä vielä: eilen tuli reilusti lisää lunta, ja ens viikolla pitäis kai taas olla kovia pakkaslukemia. Mä olen siis juuri oikein varustautunut, kerrankin! :)

    VastaaPoista
  31. Aivan mieletön luomus! Ja kertomasi todistaa taas sen, ettei kannata valmisteluissa oikaista, vaan kannattaa aina tehdä kunnon pohjatyöt... (korjaustoimenpiteitä itsellä tiedossa, kun pistelin vaan menemään enempiä miettimättä)

    VastaaPoista
  32. On se kaunis ja todella istuva! Mittojen tietäminen selvästi kannattaa.

    VastaaPoista
  33. Tähän paljon sydämiä, se on tosi kaunis!

    VastaaPoista
  34. ai lav it tuu! Mutta miten se on mulle aina vaan yhtä vaikeeta tehdä omien mittojen mukaan, vaikka ne mitat noin niinko periaatteessa tiedänkin? Ei oo matemaatikon vikaa vissiin tarpeeksi :) Sussa on !

    VastaaPoista
  35. Kiitos kannustuksesta! Ja niinhän ne sanovat, että jos ei koskaan mene vikaan, niin ei sitten opikkaan mitään.. Koitanpa muistaa tuon, kun ensi kerralla menee purkuhommiksi. :)

    VastaaPoista
  36. niin kaunis! mulla ei kyllä ikuna riittäis hermo ohjeiden muokkaamiseen..saati laskemiseen yms. semmoseen..

    VastaaPoista
  37. Hapero: Monesti sitä tulee oikaistuksi kun ajattelee, että kyl toi riittää tai ihan hyvä siitä näinkin tulee. Ja sitten lopputulos ei olekaan hyvä. Ärsyttävintä on, kun jälkeenpäin muistaa miettineensä juuri sen huonosti onnistuneen asian kohdalla, että pitäiskö tää tehdä toisin vai ei, ja sitten on valinnut väärän tien. :/ Vaivannäkö tosiaan kannattaa heti ekalla kerralla, niin ei tarvitse purkaa (ainakaan niin paljon).

    Marjut: Kyllä, mittojen tietämisestä on apua, jos haluaa istuvan vaatteen. :P

    Laura L: <3 Kiitos! <3

    Piisu: Niin onkiii, jeee! :D

    helena: Pakko kai sitä DI:n on vähän osata laskea. :D Tosin mitoituksen suhteen tärkeämpää on osata käyttää mittanauhaa, kuunnella omia tuntemuksia ja muistaa aiemmat kokemukset sekä oppia niistä. Ja varmaan menee jatkossakin osa neuleista ihan vihkoon, vaikka mä kuinka muka tiedän mittani.

    Tuija: Kiitos!

    Satu H: No kato, otat sen siltä kannalta, että et muokkaa vaan teet ihan puhtaalta pöydältä uutta. Eihän tässäkään ole ohjeesta muuta kuin palmikkokaaviot ja niiden käyttö vaakasuunnassa. Eikä se matikka niin kamalaa ole, varsinkaan, kun laskutoimitusten lopullinen käyttökohde on motivoiva. :)

    VastaaPoista
  38. Heips! Mulla on sinulle tunnustus tuolla blogissani. Käypäs vilkaisemassa! Aurinkoista kevään odotusta!

    VastaaPoista
  39. Ihana! Herttakin tykkää. :)

    VastaaPoista
  40. Tämäkin on taas niin ihana neule <3

    Blogissani on sinulle jotain!

    VastaaPoista
  41. Kaunishan se on <3 Oikein ihana taaskin! Itse en olekaan aikoihin saanut isompaa neuletta aikaiseksi, mutta siitä edestä sentään mattoja =)

    VastaaPoista
  42. Todella upea neule! Aivan ihastuttava! Muutenkin tykkään blogistasi kovasti ja haluankin antaa sinulle pienen tunnustuksen. Löydät sen blogistani: http://marjukan.vuodatus.net

    VastaaPoista