-->

20.2.2010

Selkeästi aurinkoisempaa

Olkoon vaikka kuinka kylmää kunhan aurinko paistaa! Kun ottaa sen asenteen, että pakkasviimat on kevään ensi henkäyksiä, jotka poskien palelluttamisen sijaan puhaltavat talvea pois kevään tieltä, niin kummasti niitäkin sietää paremmin. Etenkin, kun on pukeutunut kunnollisiin villavarusteisiin, jotka suojaavat kirpeimmiltä pakkasnipistyksiltä. Ja joiden väri tuo mieleen auringon.

And it's all yellow

Tikrun ihana palmikkopipo valmistui kahtena kappaleena ja oikeastaan melkein kolmeen kertaan: kaksi kertaa purin aika pitkällä olleen tekeleen, ja sen valmistuttua päätin tehdä vielä toisenlaisen version vertailukappaleeksi. Päätin, että pidän tästä helmineuleversiosta enemmän ja lahjoitin ohjeelle uskollisemman pipon eteenpäin.

Cables and bobbles

malli/pattern: Palmikkomyssy/Side cable hat by Mari Muinonen in Vogue Knitting Fall 2009
lanka/yarn: Novita Isoveli, 100 gr.
puikot/needles: 5,0 mm
muokkaukset/modifications: kaavion ulkopuolinen osa kokonaan helmineuletta/knitted the whole hat in moss stitch outside the chart
In Ravelry

Pipon seuraksi tein paksun kaulahuivin, joka samalla toimi hieman viivästyneenä testineulomisena omalle ohjeelleni. Tessa kyseli puolisentoista vuotta sitten eli syksyllä 2008 (ehh...), voisinko muokata Sagittaria-huivin ohjeesta suorakulmaisen stoolaversion, sillä hän halusi neuloa sellaisen häihinsä. Ohjeen muokkaamiseen meni vain muutama tunti, ja Tessa pääsi alkuun huivinsa kanssa hyvissä ajoin ennen häitä. Itse sainkin sitten vasta nyt aikaiseksi neuloa huivin, ja juuri sopivasti Tessa lähetteli eilen omat kuvansa valmiista unelmanohuesta häähuivistaan (tsek. Ravelryssä).

Sagittaria Stole
malli/pattern: Sagittaria Stole by Vilma Vuori
lanka/yarn: Novita Isoveli, 300 gr.
puikot/needles: 7,0 mm
koko/size: 40 cm x 200 cm
In Ravelry

Vaikka multa kestikin luvattoman kauan aloittaa huivi, niin se valmistuikin sitten ihan hetkessä. Kolme kerää lankaa, kolme iltaa, yhteensä ehkä noin 10 tuntia neulomista. Ja tuloksena paksu ja lämmin kaulahuivi, jossa riittää leveyttä myös hartioiden ympärille.

Tämä huivi on itseasiassa neulomisjärjestyksensä ansiosta aika näppärä projekti tilanteeseen, jossa langan riittävyys epäilyttää. Ennen aloittamista lanka punnitaan ja pistetään vaa'an lukema muistiin. Huivi aloitetaan neulomalla ensin toinen pääty, jonka jälkeen jäljellä oleva lanka punnitaan. Näiden kahden punnituksen erotuksesta tiedetään tarkkaan, paljonko lankaa toisen päätyosan neulomiseksi tarvitaan. Sitten voikin huoletta neuloa keskiosan kuviota vaikka niin kauan, kun lankaa on jäljellä enää punnitusten osoittama päätyosaan tarvittava määrä. Voila; ei turhaa purkamista (kun lanka loppuikin ennen viimeisiä kerroksia), ylimääräisiä jämälankanöttösiä (kun lankaa jäikin yli varmuuden vuoksi tarpeeksi ajoissa aloitetun loppuosan vuoksi) tai liian lyhyitä huiveja (langan loppumisen pelossa liian aikaisin aloitetut lopetuskerrokset). :)

Let the sunshine in!

Myös Hertta antoi hyväksyntänsä huiville. Vanhana tanorektikkona se hyppäsi auringonottopaikalleen heti ensimmäisen auringonsäteen nähtyään. Samaisen auringossa kylpevän tuolin selkänojalla kuvaamista odottava huivi saikin sitten osallistua koiran petaamisrituaaliin: rivakan tassuilla kuopsuttamisen, kuonolla töykkimisen ja nuuskutuksen jälkeen Hertta asettautui mukavasti huivin päälle, haukotteli makeasti ja nukahti. Voiko neuleesta sen selvemmin sanoa, että juu, on se hyvä. :)

Yaaaaaawn!!!

I wanted a big and warm scarf to wrap around my neck, so I chose this bulky yarn in lovely warm yellow. This was a really quick project to knit: it only took me three days (about 10 hours in total) from start to finish. The inspiration to modify the triangular Sagittaria Shawl pattern into a rectangular stole came from Tessa (Ravlink), who wanted to knit it for her wedding. The pattern was ready already in September 2008, but I got around to knit it myself only a few days ago. Tessa was brave enough to test knit the pattern, and her wedding shawl (Ravlink) came out beautiful!

The stole has also been Hertta-approved. "Soft, warm and big enough for me to wrap imyself n it. Ok, I'll let it pass. To prove it I'm going to take a nap on it. Yaaaaawn!"

Sagittaria Stoolan englanninkielinen ohje on ladattavissa ilmaiseksi pdf-tiedostona Ravelrystä ja blogin Ohjeet-välilehdeltä.
The pattern for Sagittaria Stole is available as a free pdf download in Ravelry and also via the Patterns link under the header of this blog.

52 kommenttia:

  1. Upea, aurinkoinen huivi. Helpottaa tätä kaamosmaisen valon keskellä vaeltamista. Tämä päätyi heti suosikkeihini Räveltämössä.

    VastaaPoista
  2. Eikös olekin ihanan energinen väri! Oli hieman vaikeuksia tasapainottaa kuvien väriskaalaa, kun huivi ja pipo hehkuivat lämpimän keltaisina mutta ympäristö oli talvi-iltapäivän valossakin kylmän sininen. :)

    VastaaPoista
  3. Käsittämättömän aurinkoinen setti! Syksyllä tuo keltainen on täydellisen syksyinen väri ja muistuttaa kellastuvista lehdistä, mutta keväällä väri muuttuu auringon ja tulevan kesän väriksi. Hämmästyttävä kameleonttitemppu! Huivi pääsee ehdottomasti puikoille, kunhan jaksan keria messulangan...

    VastaaPoista
  4. Mahtavan värinen, just toi keltainen sopii sulle niin hyvin :)

    VastaaPoista
  5. I especially love the little bobbles on the hat !

    VastaaPoista
  6. Onpas tosiaan pirteä väri!
    Kiva että on nyt pitkulaisesta Sagittariasta ohje, se on niin kaunis malli.

    VastaaPoista
  7. Wau miten upeita. Täytyypä laittaa listalle räveltämössä ;)

    VastaaPoista
  8. Onpas se makea! Mulla olisi samaa lankaa, samassa sävyssä.. hmm. Kieltämättä tuo upea aurinkoisuus antaisi potkua tähän talven ja kevään taitteeseen. Rapsutukset Hertalle!

    VastaaPoista
  9. Ihana, aurinkoisen ja lämpimän näköinen setti! Vitsit kun tuosta keltaisesta Isoveljestä haluttaisi tehdä yhtä sun toista, mut haalitut varastot pian loppuu jo ;)

    VastaaPoista
  10. Ihanan pirteää, varsinkin kun ulkona lumi pöllyää :)
    Elli

    VastaaPoista
  11. Anna-Kaisa: Tuo oranssiintaittava keltainen on tosiaan semmoisia ruskavärejä, mutta kummasti se toimii myös keväthangilla. :) Kivaa, jos huivi pääsee työn alle sielläkin.

    Andra: Kiitti! Mä kyllä tykkään tästä sävystä, niin että hyvä jos se näyttäis sopivankin. :)

    Mari: Eikö ookin piristävä kaiken tänb kylmyyden keskellä!

    Jodie: The hat is really fun to knit and warm to wear. The bobbles give that something extra for the look.

    Eila: on tosi mukava kuulla, että ohjeelle on ehkä käyttöä. Siitä olikin pitkä aika, kun viimeksi neuloin Sagittarian mallineuleita, ja oli hauska todeta, että ihan kivaahan niitä oli tehdä. Lopputulos miellyttää edelleen omaa silmää, ja niin kai sen pitääkin. :)

    siina*k: Sitä tosiaan tarvitaan, vaikka aurinko onneks viipyy taivaalla koko ajan pidempiä aikoja. Vielä on kumminkin talvea jäljellä, joten tällaiset omat keinoauringot ei ole pahitteeksi.

    Marja: kiva kiva, laita ihmeessä! :)

    Sinikka: Kiitos!

    Outi: Mulla oli 700 g Isoveljeä, ja tarkoitus oli käyttää se villapaitaan. Sit kuulin ikäviä kokemuksia juuri tän värin nyppyyntymisestä ja päätin, että en kyllä ala tehdä isoa työtä, joka menee heti pilalle nyppyjen takia.

    Toki nämä nyppyyntyy yhtä lailla, mutta huivissa se ei näy samalla lailla kuin villapaidassa, ja pipokaan ei joudu yhtä kovalle hankaukselle. Väri on tosiaan mahtava, niin että pakkohan ne kerät oli johonkin käyttää! :)

    Paula: Väri on aivan upea. Pitää tsekkailla muiden valmistajien lankakarttoja, jos löytyis yhtä hyvä sävy. Ainakin Gjestalilla oli jokin aika sitten melkein saman värinen keltainen Maijassa ja Jannessa, hmmm... ;)

    Elli: Aika hyvin erottuu lumisesta maisemasta nuo tamineet päällä. :D Pipo on ihanan lämmin ja huivin voi vetää reilusti kasvoille, niin että lumipyrykään ei pahasti haittaa ulkoilua.

    Tämä kamala flunssa vain estää mua menemästä tuonne tuiskun sekaan. Parempi jäädä siis sisälle siemailemaan kuumaa kaakaota ja käpertyä huiviin sohvanurkassa. ;)

    VastaaPoista
  12. Ihanan väriset neuleet, todellakin aurinko tulee mieleen.
    Tykkään talvesta ja etenkin siitä, että täällä Hesassakin on lunta, mutta kyllä nyt jo alkaisi riittää. Toinen vaihtoehto on tietysti se ainainen loska, joten ehkä kuitenkin mieluummin nämä pakkaset ;o)

    VastaaPoista
  13. Upeat neuleet. Keltainen ei ole mun väri vaatekaapissa, ei istu naamaan, mutta rakastan sitä noin muuten. Muiden keltaisia juttuja on piristävää katsella. Ja Hertta on yliveto. Jollakulla on hyvät unenlahjat, kun nukahtaa aurinkoon keskelle piristysväriä. :)

    VastaaPoista
  14. Ihanan aurinkoisia kuvia. Ja toi huivi kolahti heti, luulen, että tän tarttee nyt tehdä retki lankakauppaan ja ryhtyä neulomaan!

    VastaaPoista
  15. Ooo mitkä värit! upea huivi ja niin kaunis pipo :) hertta sulattaa kyllä joka kerta sydämen kanssa ;)

    VastaaPoista
  16. IHANA setti! Keltainen on niin kevään väri! Minä sain vihdoinkin aloitettua Baktuksen kutomisen ja leijonankeltaisena tietenkin!!!

    VastaaPoista
  17. Kauniita ja niin ihanan keltaisia!

    VastaaPoista
  18. Aivan todella upea huivi!

    Paula

    VastaaPoista
  19. Nam. Nyt tuntuu ihan keväältä. :)

    VastaaPoista
  20. Taija K: Mä olen kyllä talvi-ihminen ja tykkään paitsi lumesta myös pakkasesta. Mutta tällaisia lähemmäs ja yli 20 asteen pakkasia nauttisin mieluummin vain lyhyissä pätkissä. Loskaa saadaan varmaan ihan kivasti parin kuukauden sisällä, joten ei kai tässä tosiaan pidä valittaa vaikka on vähän kylymä. :)

    morso: Hertta on nukkumisen mestari. Tai siis varsinaisesti nukkumisesta nauttimisen mestari. Se näyttää niiiin tyytyväiseltä nukkuessaan, että en tiedä ketään toista. <3

    Minna: Hieno homma, lankakauppaan siis mars! Meinaatko tehdä ohuesta langasta hennomman version vain reilun paksun kaulahuivin?

    Muriska: Kiitokset! Hertta saa lisärapsutuksia jokaisesta kommenttiterveisistä, niin että terkut menee kyllä perille. :)

    Heidi: Keltainen antaa energiaa ja intoa ainakin mulle. Toivottavasti myös muille ulkonaliikkujille, jotka näkee tuon aurinkosetin mun päälläni. :) Leijonankeltainen Baktus kuulostaa hyvältä, hyvä hyvä!

    VastaaPoista
  21. katri: Kiitos!

    Paula: Kiitti kovasti! Eihän pitsineuleen aina tarvitse olla herkkää ja hentoa. Paksusta langasta tehtynä reikäinenkin neulepinta lämmittää oikein hyvin. Ja tuo väri tietty myös. :)

    hillanen: Se on oikein se! Eihän tässä kauan enää olekaan, kun jo ollaan virallisissa kevätkuukausissa.

    VastaaPoista
  22. Keltainen, siinä on kyllä ihana väri! Talvi karkottuu varmasti tehokkaasti setilläsi, tulee ihan lämmin olo jo sitä katsellessa:)

    VastaaPoista
  23. No tulihan sitä aurinkoa tällekin päivälle, ihana mehevä keltaisen sävy. Saat varmaan aurinkoisen hymyn ihmisten huulille missä liikutkin noissa asusteissa.

    VastaaPoista
  24. Ihanan energinen setti! Mutta toi Hertta vie silti taas koko show:n, aivan ihana kuva neidistä!

    VastaaPoista
  25. Kauniit ja ihanan energinen väri, tuo varmasti piristystä päivään. En olis kyllä ikuna tajunnut langasta kerällä, että siitä saisi jotain näin ihunaa aikaiseksi.

    VastaaPoista
  26. Vilma, luulenpa että tuollainen paksu huivi olisi saatava, vaikka siotten ensi talven pakkasille ellei enää ennätä :)

    VastaaPoista
  27. Onpa tosi kivannäköinen setti! Ja aivan upea tämä Sagittaria pitkulaisenakin, kolmionmuotoisena on ollut jo pitkään tarkoitus toteuttaa tämä. Tää varmaan pääsee pian puikoille! :)

    VastaaPoista
  28. Serayna: On se vaan pirteä ja pehmoinen väri. Ja tosiaan hohtaa melko silmiinpistävästi hankien keskellä. Heikoimmilla alkaa varmaan särkeä päätä tuon setin keikkuessa näkökenttään. :P

    Christina: Toivotaan niin! :)

    Jaana: Hertta, se pieni linssilude. Osaa tälläytyä kameran tielle ja sitten kyllä onneksi tarjoaa varsin söpön kuvauskohteen. On se ihana. <3

    Amalia: Noooh, ei se Isoveli mitääne rikoispehmeää ja unelmaista lankaa ole, mutta mun ihoani se ei kutita. Tämmöiseen arkisettiin sopii oikein hyvin. Ja tuo väri korvaa puuttuvat ominaisuudet. ;)

    hanna_h: Niin on! :)

    Annika: Mä olen nyt tykästynyt pitkulaisiin huiveihin kolmiooita enemmän. Suorakaiteet on jotenkin monikäyttöisempiä eikä niitä tarvitse asetella yhtä paljon kuin kolmiohuiveja. Tai ainakin siltä musta tuntuu. MOlempi parempi, tietysti, niin että hyvähän se on että on Sagittarian ohjeissakin valinnanvaraa. :)

    VastaaPoista
  29. Hö, mulla on menny tää ihan ohi! Typerä Bloglines :P
    Eniveis, ihana se on, ja kiitos kaunis piposta!! Harmi ku tota lankaa ei saa enää mistään, tekisin huivin sille heti kaveriksi.

    VastaaPoista
  30. Olipa hienoja kuvia, tuo Hertta haukottelemassa pisti nauramaan. Koira sopi huivin väriin erityisen hienosti.
    Kiitos ohjeesta, printtasin sen talteen koska nurkissa on pyörinyt Isoveljeä muutama kerä ilman ajatusta.

    VastaaPoista
  31. Voi, mikä aurinkosetti:) Täytyy laittaa stoola jonoon.

    VastaaPoista
  32. Ihanuuksia! Mulla on suunnitelmissa tehdä tuo pipo kanssa kohtapuolin, mutta mä meinasin tehdä sen Noron Silk Gardenista. :)

    VastaaPoista
  33. Ihana stoola! Laitankin sen heti neulontajonoon.

    VastaaPoista
  34. Jatta: Olepa hyvä vain. Toivottavasti se pipa venyy sun päähäsi sopivaksi. :)

    Mä en edelleenkään oikein tykkää BlogLinesista, kun se tarvii jopa yhden ylimääräisen klikkauksen että pääsee itse blogiin (laiska mikä laiska). :D Luen sieltä vain ulkomaiset ja ne mitä ei saa Blogilistan kautta. Ja joskus tuntuu kyllä, että osa päivityksistä on menny ihan ohi.

    Tuijam: Hyvä että tuli ohjeelle käyttöä ja Isoveljille käyttökohde. :) Hertta on ainainen ilonlähde meillä kotona. Toki sen tempaukset joskus pistää ärsyttämään, mutta se nyt saa meidät ihmiset aina heltymään ilmeikkyydellän. :)

    Marjut: Jonoon vain, klik klik! ;)

    Usimarjaana: Voins anoa kokemuksesta, että helposti ja nopeasti tuollaisen paksun version ainakin saa. Puikoille vain ja pian on valmista!

    Nina: Oi, siitä tulee luksuspipo, ihana varmasti! Mä olisin ehkä kaivannut hieman väljempää hattua, niin kuin lehden kuvateksti antoi ymmärtää. Mutta vaikka lisäsin silmukoita, niin pipo siitä silti tuli. Ihan hyvä, joustava ja oikein sopivan kokoinen pipo.

    Mutta kun... Hakusessa oli semmoinen husaarityylisempi pannumyssyhattu niin kuin lehden mallilla oli kuvassa, niin lopputulos ei ole ihan kympin arvoinen. Ihana silti, ja ohje on selkeä ja hyvä.

    WorstedKnitt: Loistojuttu, mä nimittäin haluan nähdä huivin erilaisina toteutuksina. Tällä hetkellä kaksi valmista versiota kun on toistensa ääripäät: paksu ja arkinen kaulahuivi ja unelmanohut häähepene. :)

    VastaaPoista
  35. Tää on huippuhyvää settii!

    VastaaPoista
  36. Ihanan pirtsakka postaus! Ja toi on hienosti modattu Side Cabled Hat, helmineule sopii siihen tosi hyvin.

    VastaaPoista
  37. hih, haukotus-hertta! :D kaunis setti. vaikka onkin keltainen. :)

    VastaaPoista
  38. Keltainen ei ole lempivärini, mutta tämä on niin aurinkoisen ja raikkaan värinen, että taitaapi mieli muuttua...

    Todella kauni huiviohje. Otan sen heti talteen. :)

    VastaaPoista
  39. Oih, kauniit, aurinkoiset!

    VastaaPoista
  40. Ihanaa väriterapiaa ankean loskakelin keskelle, kiitos piristyksestä!

    Laitatko tuon suorakaitaleen ohjeen blogin myös puolelle?

    Muutamat synttärit kolkuttelee oven takana, joten tämä olisi vallan mainio lahjus.

    VastaaPoista
  41. Soile: Tänx! :D

    helena: Kiitti! Mä kans tykkään helmineuleesta tässä enemmän. Helppo sanoa, kun tein molemmat vesiot ja pääsin livenä vertailemaan eroja. :)

    Satu H: Niinpä, väristä huolimatta tai juuri sen vuoksi, ihan mistä tykkää. :)

    Villikissa: Haa, käännytys lähellä onnistumista. :) Onneksi ohje ei rajoita käyttämään vain keltaista väriä. :)

    Tuija: Väriterapiaa tässä tarvitaan kohta entistä enemmän: loskakeliksi kääntyvä talvi alkaa olla kohta masentavan harmaassa tilassa, päh. :/ Mutta kevättä kohti silti mennään, niin että lopetan valittamisen tähän. :)

    Linda: Kyllähän vain, siellähän se huiviohje on blogin sivupalkissa saatavilla. Tässä vielä suora linkki huivin ohjeeseen. Eipä siis muuta kuin lahjoja tekemään, mars! :)

    VastaaPoista
  42. IHANA HERTTA <3 <3 <3

    Miten voikin toinen olla noin suloinen, kuvakin vielä niin mahtavasti onnistunut!!

    Meilläkin koirat asettuvat heti auringonläikkään nukkumaan, kun sellaisen huomaavat, varsinkin Brasilian auringon alla syntynyt vanhempi herra.

    Toista vuotta sitten hankin silkkilankaa aikomukseni neuloa siitä pitsihuivi. Sagittarian aloitinkin jo kerran, mutta keskittymiskyky petti ja alkoi epäilyttää, onko kolmiohuivi sittenkään kiva. Ensi kesäksi kaverin häihin voisin harkita tuota uutta suorakaideversiota, kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  43. Heips!
    Kerrankin pipo josta pidän, mutta meikän enkelska on niiin huono ja sitä paitsi en löytänyt edes sen ohjetta...eli mistä sinne ohjeeseen klikataan ja onko missään ihan kotomaisella kielellä, se toinenkin kotomainen vois onnistua!?
    Mutta yleensäkin ottaen siun neulokset ja kaikki ideat innostavia, arvaa kuinka monta projektia nytkin alla ja kuinka monta suunnitteilla...

    VastaaPoista
  44. Huivi on ihan mielettömän kaunis, ja aloinkin heti neulomaan sitä Maijasta. Kakkoskaavio kuitenkin alkoi hämmentää, elikkäs miksi oikea ja vasen reuna eivät ole identtiset? Eikös tuolla kaaviolla tule nyt erilaiset reunat päätypitseihin?

    VastaaPoista
  45. Hoppas att du kan svenska för jag fattar inte ett ord av det du skrivit men bilderna var en fröjd för ögat!! Vad massor fint du gör!! Kram Bittan.

    VastaaPoista
  46. Kylläpä on kaunis kirkas aurinkoinen väri ! Upea !!!Ja tietysti kaunis työ!

    VastaaPoista
  47. Kiitos ihanasta huiviohjeesta!

    VastaaPoista