-->

21.9.2007

Vauvanvaatekuumetta

Anoppi toimitti mulle oman mummunsa käsityöjäämistöä kolmenkymmenen vuoden takaa. Joukossa on Mary Oljen pitsikirjoja, ompeluohjeet 10 pehmoeläimelle sekä pari Marksin neulonta- ja virkkauslehteä jostain 1950-60-lukujen tienoilta. Nannaa!

Marksin Baby Journal on täynnä söpöyksiä taaperoikäislle lapsille. Jos mulla olis aikaa ja lapsia (ja käsitys siitä, mikä on käytännöllinen vaate pienelle lapselle) niin voisin tehä vaikka ne kaikki! Vaikka mulla ei minkäänlaista vauvakuumetta olekaan, niin siitä huolimatta tekis mieli jo nyt lisätä muutamat näistä to do -listalle.

Tää Kippari-Kalle-asu ei tosin olis kaikista varteenotettavin pukine mun pienokaiselle. Menee ehkä samalle linjalle kuin koirien pukeminen irvokkaisiin naamiaisasuihin: katsojia naurattaa mutta itse huomion keskipistettä nolottaa niin pirusti. Ja mallin ilme kruunaa asun. Ei muuta kuin suoraan taaperoikäisten Village Peopleen, kiitos.

Jos mulla olis pieni tyttö, niin sillä vois hyvinkin olla tämmöiset söpöt peppuröyhelöpöksyt vaippojen peittona. Tiedä sitten kuinka katu-uskottava tarha-asu tää olis, eikös noi byysat oo lähinnä alusvaatemallistoa..?

Tässä on sitten sitä jotain, vois vaatteidensa puolesta olla vaikka mun lapsi tämä. Selkeää, toimivaa eikä liian söpöhöpöpastellia. Kuva ei valitettavasti kerro, että väriyhdistelmä on herkullinen TURKOOSI-ruskea, ei vaaleansininen. Mie tykkään. Ja on toi lapsikin ihan kiva. :P

Ja sitten on vuorossa pikku prinsessan söpöilyisku. Tän tyttösen kimppuun hyökkäis kaikki täti-ihmiset kaupassa ja kadulla taputtelemaan päätä ja paijaaamaan poskea. Kuvitelkaa tohon vielä minikokoiset kaunokkaat, luisteluhame ja muhvi tai vanhanmallinen puukelkka perässä vedettäväksi, niin Martta Wendelinin idyllinen postikortti on osoitetta vaille valmis. :)

Antaudun! Mun on ilmeisesti pakko joskus tulevaisuudessa ees yrittää hankkia lapsi, jotta pääsen pukemaan sen tähän hellanduudelismekkoon ja myssyyn (huom. äiti, anoppi ja sisko: paino sanoilla joskus tulevaisuudessa). Ja äiskälle kans mätsäävä setti, ehkä vähän pidemmällä helmalla. Ai miten niin mulla on väärät motiivit lastenhankkimiseen, eikö ne olekaan asusteita? :D

24 kommenttia:

  1. Oi mitä aarteita! Miekin puen lapseni (sitten joskus, kun niitä on) ihaniin itsetehtyihin retrovaatteisiin. Kummilapsia tosin voisi lahjoa jo ensi jouluna tuollaisilla.

    VastaaPoista
  2. Jos kersa parkuu jo mallikuvassa räkä poskella, kantsii miettiä toisenkin kerran vaatteen tekemistä :)

    Nuot ovat kyllä ihanan nostalgisia.

    VastaaPoista
  3. Elli: Noi on niin söpöjä! Mun kummilapset on jo ohi noiden vaatteiden käyttöiän, joten täytyy odotella uusia "uhreja" lähipiiriin. :D

    Soile: Nostalgisia juu, ja mä luulen että aika monet (ehkä tota itketysasua lukuunottamatta :D) on vielä aika käyttökelpoisiakin. Ei kai tuohon aikaan monellakaan ollut jaksamista/aikaa/rahaa tehdä pelkkiä näyttelyvaatteita lapsille, käytettävyys tais olla lähtökohtana.

    VastaaPoista
  4. Nostalgisiapa tosiaan... tosi upeita. Hauskoja kirjoja olet saanut, mä voisin joskus tulla vilkaisemaan noita ihan livenä.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Kate: Juu tervetuloa! Ihan liian harvoin tulee pyydettyä ketään kylään, vaikka vierailuista tykätäänkin. Saa leipoa ja herkutella hyvällä syyllä! :)

    Rattoisaa viikonloppua myös sinne; mä vuokrasin tyttöleffan, ostin irtokarkkeja ja linnoittaudun kohta sohvan nurkkaan neulomaan ja nauttimaan yksinolosta. ;)

    VastaaPoista
  6. Oi! Mulla on ollut tuo tytön takki! Mummun tekemä ja se näkyy varmaan jossain vanhoissa valokuvissakin.
    Mä olinkin kyllä niin puettu aina, mummu teki kaiken mahdollisen, mitä lehdistä vain löytyi malleja!!

    Iih, missä kirjassa/lehdessä tuo takin malli on?

    VastaaPoista
  7. Kiitos nauruista :). Nuo vaatteet ovat kyllä tosi herkulliset, oih ja voih :)

    VastaaPoista
  8. Helmis: Voi, sä oot ollut sitten vallan mahottoman söpö! :) Ohje on tuossa Marks Baby Journal nro 44:ssä (ks. ylin kuva), lehdessä ei oo vuosilukua eikä muitakaan tietoja, ohjeet on ruotsiksi.

    Tanja: Ollos hyvä! :)

    VastaaPoista
  9. Alle kymmenvuotiaille saa vielä tungettua itsetehtyä päälle, aika pian sen jälkeen ne hoksaa että "kaikilla muilla on kaupasta ostettuja vaatteita miksei mulla!!!??" Sit kun kakskymppiä häämöttää alkaa kelvata taas, mutta aika lailla saa tuputtaa. Ehkä tytöt arvostavat enemmän kuin pojat?

    VastaaPoista
  10. oi mitä aarteita! ihania! varsinkin tuo tytön hupputakki on niiiin söpö! :)

    VastaaPoista
  11. Hehe vähän tyytyväinen ilme tolla merimiesbodysella :D
    Ja kiitoksia! :)

    VastaaPoista
  12. Villamokka: Toi on muuten totta, kouluiässä viimeistän lapsille tulee tarve alkaa sulautua massaan ja pukeutua kuin muutkin. Ei ehkä kaikille, mutta noin yleensä. Pitääkin sit joskus muistaa hyödyntää mahdollisimman tarkkaan lapsen varhaiset vuodet, jolloin vanhemmat saa päättää mitä vaatteita hankitaan/tehdään/pidetään. Ja ottaa paaaaljon kuvia. :)

    Satu H: Kyllä ennen osattiin, juu. :)

    Liisa: Niinpä, olikohan se kuullu sanonnan että vaatteet tekee miehen ja mietti siltä näkökannalta tota bodya... :D

    VastaaPoista
  13. Noi vanhat ohjeet saa kyllä aikaan riemukasta kiljahtelua! Upeita. Sopivan kokoisten lasten puuttuminen on ongelma mullekin. Tulispa lähipiiriin vauvoja!

    VastaaPoista
  14. Laitoin nyt blogiini wanhan valokuvan, jossa heikosti näkyy tuo takki.
    Muistaakseni mun takki oli myös vaaleansininen :).

    VastaaPoista
  15. Ihania kuvia!
    Niitä kivoja neuleita voi ihan hyvin tehdä valmiiksi - yhdellä kädellä neulominen on hiukka hankalaa... :p

    VastaaPoista
  16. Heh, mahtavia kuvia =). Vauvakuume tosiaan yllättää (ainakin yrittää) jo pelkästään sen takia että tekee mieli tehdä noita vaatteita. Jospa varastoon? Ja ehkä tulevaisuuden lapset tulevat mukanaan opas: "Näin käytät vauvaasi..."

    VastaaPoista
  17. Ihanan söpöjä kuvia! Tosin ajatuksen lasten saamiseen liittyen on kovin samanlaisia täälläkin päin...

    t. JohannaH

    VastaaPoista
  18. Ei voi olla totta, mun äidillä on toi lastenlehti ja siitä on tehty mulle varmaan useitakin juttuja. Tuo alimman kuvan mekko mulla on itsellä muistona :-D. Tosin vihreänä. Pitää varmaan laittaa kuva tai tuoda tapaamiseen...

    VastaaPoista
  19. Voi ei, pökerryn kateudesta. Minulla on nimittäin kaupunginkirjaston varastosta tuosta kangaseläinkirjasta versio Hassut kangaseläimet (ainakin kannen hauva on siinä). Se on ihana kirja, haluaisin kamalasti sen omaksi. Nyt täytyy vaan uusia lainaa. Myös nuo vauvanvaatteet ovat ihania. Voi kuvitella miten mukavaa on telmiä piukassa neulehaalarissa.

    VastaaPoista
  20. Hyvin koti muistaa, olipa hyvinkin kiharat siihen aikaan.

    VastaaPoista
  21. Kommentoin tuota kouluikäisten kiinnostusta itsetehtyyn. Pikkuveli on nyt yläasteella ja kuulemma ei kelpaa kuin lapaset. Neuloin piraattilapaset ja veli näytti tyytyväiseltä. Hyvä näin. :) Ilmeisesti aikakin muuttuu ja nyt on muotia itsetehty.

    VastaaPoista
  22. Meillä lapset käytti 0-7 v mun ompelemia ja neulomia juttuja ihan mukisematta. Ylpeästikin. Sitten kun olin kovalla vaivalla väkertänyt jonkin kauluspaidan, ja sitä ei koskaan (!) pidetty, annoin periksi. Nyt murkkuset 12 v ja 14 v tahtoo välillä olla kuten muut, välillä olla persoonallisia, ja neuletilauksia suorastaan satelee. Lähinnä kyllä asusteita, mutta niitähän onkin kiva tehdä.

    Vauvanvaatteista: Tee ihmeessä laatikkoon valmiiksi. Vauvan kanssa neulominen on melkein mahdotonta, jos ja kun aika sitten koittaa. Sitäpaitsi niitä voi aina lahjoittaa sopivan uhrin löytäessään.

    VastaaPoista
  23. Tuo Lasten Marks-lehti on minullakin, tosin on oikein irtolehtipainos. Paljon neulottu ja virkattu siitä !

    VastaaPoista
  24. ihanat nuo vanhat käsityölehdet..

    Onko siitä hupputakista ohjeet.. oli niin ihana että...

    VastaaPoista