-->

3.9.2013

Käsistä karanneet

Heippa. Taas. Pitäisköhän tässä oikein pahoitella, kun päivitystahti on pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lähes maaniseksi luokiteltavaa? Ja kuviakin latasin tähän postaukseen isolla kädellä. Että anteeksi nyt. Ihan lähtee käsistä tämä touhu, ohhoh. Lupaan hilliintyä ihan pian. Eiköhän tahti hiljene, kun uusi asukas muuttaa taloon (joo, se ei vieläkään ole syntynyt).

Takit

Tällä kertaa tarjolla olisi takkiraporttia. Päätin tehdä tyttärelle takin syksyä ja kevättä ajatellen. Ja käsistähän sekin homma lähti. Kahteen oli pakko pysäyttää, vaikka ihania kankaita löytyi vaikka kuinka moneen ja kaavojakin voisi vielä parannella seuraavaa versiota varten. Mutta ei kai yksi lapsi ehdi lyhyen välikauden aikana kovin montaa samanlaista käyttötarvetta varten tehtyä takkia käyttää? Ja kun se kasvaa kumminkin noista ulos kesään mennessä. Vaan jos tekiskin varastoon isompia kokoja, hmm... :)

Raitatakki

Mun mielestä ompelussa kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on sopivien kaavojen aikaansaaminen. Ekana se etsiminen, että olisko jossain valmis malli. Jos on, niin sitten pitää arpoa, että onko mallin mitoitus iso vai pieni ja tuleeko sillä oikeasti istuva. Ja lopulta ei auta kuin kokeilla. Yleensä tämä johtaa siihen, että ekasta versiosta tulee koekappale, jonka perusteella teen kaavoihin tarvittavat muutokset.


Tällä kertaa kaavojen pohjana toimi ihan tavallinen hupparimalli vuoden 2004 Ottobresta. Muokkasin huppua ja helmaa, ja käytin 104-senttistä kokoa saadakseni noin 92/98-senttisen takin. Protokappaleesta tuli käyttökelpoinen ja kiva, mutta ei ihan täydellinen vielä. Paksu puuvillainen raitakangas on Ikeasta, vuori omista takeistani jäänyttä pellavatikkiä. Vetoketjun koristukseksi pääsi pieni leppäkerttuhelmi. Varsinaista ompelutyötä sujuvoitti huomattavasti Tosimummon takin ompelemiseen laatima mahtava ohjeistus.

Raitatakki

Pellavatikillä vuoritettu raitatakki on sopiva näille alkusyksyn säille, aurinkoisiin keväthetkiin ja kylmiin kesäpäiviin. Koleammilla keleillä pitää kuitenkin olla vähän topatumpaa lämmikettä. Tai siis näin pystyin perustelemaan itselleni tarpeen tehdä toinen, paranneltu takkiversio. Kun löytyi niin ihana kangaskin...

Kettu ja kaverit pomppasivat ostoskoriin Eurokankaasta lauantaiaamuna. Illalla muokkasin takin kaavoja raitatakin kokemusten perusteella ja leikkasin kappaleet. Sunnuntaina käytin pari tuntia takin ompelemiseen. Ihanan tehokasta! Erityisen tyytyväinen olen siihen, että sain kankaan kuviot sopivasti kohdistettua näinkin pieniin kappaleisiin. Valmiissa takissa ei ole saman kuvion toistoa ihan vierekkäin, ja kumminkin sain suosikkieläimet mukaan takkiin. Lapsen kanssa on kiva etsiä, mitä kaikkia epeleitä takista löytyykään.

Kettutakki

Kaiken lisäksi satuin löytämään Eurokankaan palalaatikosta sen ainoan valkoisen vanutikkivuoripalan, joka koko kaupassa oli tarjolla. Ehkäpä se oli koko ketjun ainoa palanen. Olen nimittäin jo pari vuotta etsiskellyt valkoista tikkivuorikangasta, mutta ilmeisesti se ei kuulu perusvalikomaan edes talvikaudella. Nyt tärppäsi juuri oikeaan aikaan, jee! Vielä kun resoripinosta löytyi tismalleen kettukankaaseen sopivaa marjapuuron väristä resoria, niin tämä nainen lähti kangaskaupasta erittäin riemuissaan. (Huolimatta siitä, että ostosreissulla mukana ollut tytär yritti muun muassa kiipeillä kangaspöydille, kontata alatason kangasrullien päälle, vetää palalaarien kankaita lattialle ja pistää ompelulankatelineen rullat pyörimään. Siis jatkuvasta paimentamisesta huolimatta. On se vilkas, huoh.)

Kettutakki

Tyttö tykkää takeistaan, ja kasvunvarasta huolimatta niitä voi hyvin käyttää jo tänä syksynä. Keväällä ne sitten varmaan ovat vielä paremman kokoisia. Vielä tekisi mieli tehdä kolmas takki, jotta saisi täydellistettyä kaavat. Kaventaisin nimittäin hartioita ja lisäisin taskut. Näissä takeissa en halunnut rikkoa kankaan kuvioita taskuilla, ja ainakin näin vähän reilun kokoisena takeissa on aavistus liikaa kasarihenkistä leveähartiameininkiä. Vaan ehkäpä tuo ongelma korjaantuu takkien pesujen ja käytön sekä tytön kasvamisen myötä.

39 kommenttia:

  1. Ah so! Arvasinkin, että on vain ajan kysymys, kun tämä Eurokankaan metsäkangas löytyy jonkun takista :) Meinasin nimittäin itsekin ostaa kangasta heti sen nähtyäni ja juuri samaiseen tarkoitukseen. Mutta kauppaan jäi vielä minun osaltani, ihana nähdä sinun tekemänä valmis toteutus tästä :) Myös raitatakki on aivan ihana, voi että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tää on niin veikeä kangas, että varmasti osuu monenkin takintekijän silmään kangaspöydältä. :) Vähän niin kuin se Ikean Annamoa-kettukangas, joka on ikävä kyllä lopetettu. Se olis ollut mun ensisijainen kangasvalinta, jos vain olisin sitä jostain vielä löytänyt. Niitä kettutakkeja olen ihaillut tosi monessa blogissa, mutta nyt ei enää harmita tuon kankaan puuttuminen niin paljon, kun löytyi näin kiva korvaaja.

      Poista
  2. Oijettä on hienot takit!! Ihan tosi mahtavia :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että sä ainakin tykkäät! :D Miten musta tuntui jo kaupassa, että tää kettu ja kaverit olis ihan yhtä hyvin voinut olla sun takkikankaasi... :D

      Poista
  3. Aivan täydellisen ihanat takit!!! Mää haluun kans lapsille tommoset:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Tosimummon ompeluohjeilla nää teki todella nopeasti ja helposti, suosittelen! Isoin työ oli tosiaan kaavojen säätämisessä. Siitä vaan hommiin, jos ompelukone on sun kaveri. :)

      Poista
  4. Tosi ihanat takit oot tehnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Olen itsekin kovin, kovin tyytyväinen. Ja lapsi myös hyväksyy nuo, onneksi! :)

      Poista
  5. Aivan ihanat takit! Nyt tekisi mieli hakea kumpaakin.

    Taisin muuten bongata sut raitaostoksilla, itse ostelin samaa mustana, nyt harmittaa, etten ottanut punaistakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaah, sä siis pääsit todistamaan tyttäreni tinttarointia, tällä kertaa Ikean kangasosastolla. :D

      Tosi hieno sohvatyynykavalkadi sun käsistäs syntyikin niistä Ikean kankaista. Onneksi tuota raitakangasta nyt ainakin saa vielä Ikeasta useammassa värissä. Tuntuu, että ne lopettaa kaikki mun suosikkikankaat ennen kuin ehdin hankkia niitä tarpeeksi, pöh.

      Poista
  6. Reippaan pirteät takit olet tehnyt! Ei kahta ilman kolmatta????

    Päiväni pelasti kuitenkin kuvauksesi tyttäresi toiminnasta kangaskaupassa. Kahden vilkkaan pojan äitinä toiminta alla-päällä-välissä-liikkeelle kuulosti kovin tutulta. Omalle kohdalle osuessa siitä on nauru kaukana, mutta toisen kertomana ei voi kuin hymyillä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tosiaan haluaisin tehdä vielä lisää näitä, mutta taitaa se halu jäädä täyttymättä hetkeksi. Vauvan kanssa tuskin on ylimääräisten takkien ompelu ekana mielessä tulevina viikkoina. :)

      Ja tuo lapsen vilkkaus, huh. :) Onhan se ihanaa, että tyyppi on toimelias, mutta kun mä olen myös sitä mieltä, että jossain se rajakin on. Siis että ei voi antaa muksun valtoimenaan mennä pitkin poikin kauppaa, jos se meinaa turmella myyntiartikkeleita tai törmäillä muihin asiakkaisiin. Silmät selässä, tosiaan. Mutta onneksi nää hommat yleensä menee ihan hyväntuulisella paimentamisella ja yhteisymmärryksessä. :)

      Poista
  7. Miten ihanat takit, kumpainenkin! Veikkaan hartiaongelman korjaantuvan itsestään kuten arvelitkin. Ja muuten muakin tuo kuvaus lapsen käytöksestä kangaskaupassa hykerrytti: ihanaa että muidenkin! Etenkin tuo ompelulankatelineen rullien pyörittäminen - se täytyy tehdä aina! Ja monta kertaa kiellon päälle. Mulla on yleensä kaksi tai kolme mukana, eikä edes koululainen voi vastustaa niitä rullia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä uskon myös, että hartialinjan harjavuus talttuu, kun vanukankaat antautuvat vähäsen. Ja muutenkin varmaan tuo uutuuden pönötys talttuu ja takit pehmenevät ajan kanssa. Hyvät ne tosin on tälleen ryhdikkäinäkin.

      Hih, Eurokankaan myyjä oli ihan loistava; tarjoutui heti aluksi mulle lapsenvahtiavuksi, ja lankarullien pyörittämiseen se suorastaan opasti. :D

      Poista
  8. Aivan hurmaavat takit! Ihanatihanatihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Nää on aika onnistuneita monilta osin, ja etenkin kangasvalinnat osui mun mielestä nappiin.

      Poista
  9. Tee vaan lisää, vaikka mun tytöille, jos et omalle enää halua :P
    Hienoa, että saat aikaiseksi vaikka pitääkin paimentaa toista. Eikä yhtään haittaa kiihtynyt päivitystahti, päinvastoin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, että käyttäjiä löytyis jos takintekohimo yltyy. :) Kyllähän mä tekisin omallekin näitä vaikka naulakon täyteen, mutta joku järki kai pitää yrittää säilyttää määrässä. Että ei ainakaan ihan samaa kokoa tai saman paksuisia tekisi hirveän monta. Mut hei, lapsethan kasvaa, mikä on tässä tapauksessa on. Aina tarvitaan uusi takki kun edellinen jää pieneksi. ;)

      Tää päivitystahti ehkä kompensoi tulevaa mahdollista hiljaisempaa kautta vauvan synnyttyä. Tai olis mulla tuossa kyllä blogattavaa, mutta saas nähdä, kuinka ehdin kuvata ja koneen ääressä istua. Toivotaan, että tämä kakkosversio nukkuu esikoista paremmin, enemmän ja säännöllisemmin. Sitten ehtisi välillä itsenäistenkin puuhien pariin.

      Poista
  10. Ihanat takit! Hauskasti menee nuo raidat tuossa raitatakin hupussa.
    Meidän esikoinen yritti viimeksi kangaskaupassa heijata Tarzan-tyyliin katosta roikkuvissa malliverhoissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupussa tuo raidoitus on tosiaan aika kivan näköinen, kun keskikappaleesta johtuen raidat kapenevat vähän kuin rantapallossa. Ei paha. :)

      Noi liaanihommat on niin tuttuja! :D Meidän tytöllä on kotona voimistelurenkaat kovassa käytössä, ja niitä apinatouhuja, akrobatiaa ja käsivoimia pitää toki testata ihan joka paikassa. Hiphei.

      Poista
  11. Oijjoi, kuinka mielettömän hient takit(!) neiti on saanut. Niin, sitä Annamoaa ei tosiaan ollut Ikeassa enää täällä päinkään.

    Tsemppiä Vilma tulevaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos kun tsekkasit teidänkin Ikean! Harmi juttu, että mä heräsin tuon kankaan ihanuuteen aivan liian myöhään. :( Se toinenkin Annamoa, sininen jossa vuohia tms., meni jo markkinoilta ja jäi ostamatta. Nyt ei ole mitään niin kivoja mun mielestä tarjolla, päh. Vaan ehkä kohta jotain uutta tulee taas.

      Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan (nimim. 41+6 ja pinna kireällä)...

      Poista
  12. Voi kuin kauniit takit. Ihanat kerta kaikkiaan.

    VastaaPoista
  13. Kiitos linkkivinkistä. Takkeja on tuloillaan (ainakin ajatuksissa), tosin vielä pakalla. Tuohon ohjeeseen on ehdottomasti paneuduttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti Tosimummon ohjeistukseen perehtymistä. Siinä oikeaa monta mutkaa ja hyvien kuvien ansiosta sisäistäminen on helppoa. Tsekkaa muuten myös takin kuositteluvinkit, nekin löytyvät Tosimummon blogin sivupalkista. Siellä on myös muita erittäin hyödyllisiä ompeluvinkkejä. IHanaa, että joku jaksaa auttaa muita niin pyyteettömästi!

      Poista
  14. Ihania takkeja =) Mä aina haaveilen et osais itselleen ommella takin! Tuo ohjeistus on kyllä selkeä! Ja stemppiä odottelun viime hetkille ja tulevaan!

    VastaaPoista
  15. tosi kivoja takkeja. jännä että jollain menee ottobren kokojen kanssa muokkaus noin. minä nimittäin otan aina ns. oikeaa kokoa 1-2 kokoa pienemmän koon leveysmitoissa ja sit pituusmitat nappaan oikeasta koosta, niin saan about sopivaa:-)
    Tuo kettutakki on varsinkin tosi suloinen.
    ja viel pakko sanoa että terve tyttö kun uteliaasti toimii ja menee ja tekee kaikkea! eiks lasten kuulukin olla vilkkaita ja toimeliaita?

    VastaaPoista
  16. Aivan upeita molemmat! Ihan mielettömän makeita ja istuvan näköisiä. Täytyyhän sitä tytöllä nyt valinnan varaa olla takkien suhteen, ettei aina tarvitse samaa takkia käyttää. ;)

    VastaaPoista
  17. Voi ei! Aivan mahtavan suloiset takit. Kumpikin!! Kyllä noissa kelpaa syksyllä tallustella <3

    VastaaPoista
  18. Aivan ihania takkeja! Haluan itsellenikin tuollaisen.:)

    VastaaPoista
  19. Niinpä :) Olin myös kirjoittamassa, että kuinka ihania takkeja olet tehnyt, mutta että itselle? Kyllä :))

    VastaaPoista
  20. Kyllä olet taitava! Mitä kuulluu vauvarintamalle? Terv. Raija-mumma

    VastaaPoista
  21. Missä päivitykset! ;( innolla odottelen uutta tarinaa! :)
    -kirsimaria

    VastaaPoista