-->

4.1.2012

Baby steps

Uusi vuosi on alkanut samoissa odottavissa ja paksuissa tunnelmissa kuin vanha päättyi: ei uutisia napa-alueelta. Laskettuun päivään on alle viikko, mutta ilmassa ei näy mitään merkkejä liikekannallepanosta. Ei siis auta kuin odottaa... :)

Yellows and greens

Odotuksen ratoksi päätin tehdä retken mulle täysin tuntemattomalle ompelun alueelle eli tilkkutöiden maailmaan. Olen kauan ihaillut Pikku-Ketun henkeäsalpaavan upeita tilkkupeittoja ja nöyrän kunnioituksen vallassa seurannut Soilen käsintikatun (!) täkin syntymistä. Tilkkuilu ei kuitenkaan ole tuntunut omalta jutulta, koska se vaatii millimetritarkkuutta. Pieni perfektionisti minussa ei välttämättä tykkää, jos saumat ovat vinksinvonksin eivätkä leikkauskohdat mene ihan tasan. Ja mitäs se sanoisi siihen, jos peitossa ei olisikaan neljää täsmälleen 90 asteen kulmaa? The horror, the horror.... :D Näillä perusteluilla olen aiemmin jättänyt tilkkutyöt taitavammille.

Baby quilt in pinks and greens

Raskaus saa kuitenkin joidenkin, kuten allekirjoittaneen, pään kääntymään suuntiin, joihin ei aiemmin uskonut katsovansa. Huomasinkin syksyllä selailevani Etsyssä toinen toistaan houkuttelevampia tilkkutyökankaita, yhtäkkiä niitä tipahteli meidän postiluukusta. Hups ja oho. :) Kun kankaita nyt kerran oli ostettu, niin kaipa niistä oli jotain tehtäväkin. Jatta lainasi mulle tilkkutyöalustan ja -leikkurin, ja ryhdyin suin päin hommiin ilman sen kummempaa asioihin perehtymistä. Olen edelleenkin sitä mieltä, ettei epäonnistumisia kannata pelätä, koska kokeilemalla oppii parhaiten. MOT.

Baby quilts

Eikä se hei sitten ollutkaan yhtään vaikeaa! Hyvillä välineillä kankaiden paloittelu oli yllättävän helppoa aloittelijallekin. Tilkkujen sommittelu oli hauskaa puuhaa, eikä niiden yhteen ompelemisessakaan lopulta mennyt kauan. Tosin leikkaamisen lisäksi juuri tässä vaiheessa millimetritarkkuus on tarpeen, joten ihan huolettomasti ei niitäkään saumoja voinut surruutella.

Borders included

Tilkkutyöturismin tuloksena syntyi kaksi vauvanpeittoa. Vaaleanpunaisen ja vihreän sävyisen tein jo lokakuussa. Kokoa sillä on 74 cm x 74 cm ja koostuu 6,5 sentin neliötilkuista. Vihreä-keltainen syntyi joulun välipäivinä. Se koostuu 9 sentin neliötilkuista ja on muutenkin vähän isompi (80 cm x 80 cm). Täytteenä käytin 100-grammaista polyesterivanua. Nämä vauvanpeitot olivat sopivan kokoiset harjoitustyöt meikäläiselle, ja eiköhän niille käyttöä löydy ryömimis- tai vaipanvaihtoalustana. Nuo kun taittuvat nätisti litteiksi ja mahtunevat helposti vaunuihin tai hoitolaukkuun.

Folded

Vaikka peittoja olikin hauska tehdä, niin voi olla, että mun tilkkuiluni jää toistaiseksi tähän. Mä kun en oikein innostu tilkuista sisustuselementteinä, tai en ainakaan tällaisina värikkäinä versioina. Yksi hillitympi idea tosin jo muhii takaraivossa, mutta sen toteuttaminen vaatii vielä paljon kypsyttelyä.

34 kommenttia:

  1. Minäkin luulin, etten ole tilkkuihminen mutta kummasti juuri loppuraskaudesta viime kesänä täkkiä väänsin =) Aivan ihanan näköiset peitot olet tehnyt

    VastaaPoista
  2. Voi miten kauniita peittoja, hienosti onnistuneita kaikki:)

    VastaaPoista
  3. Sini, selvästi tilkkuilun houkuttelevuuden lisääntyminen liittyy jotenkin raskaushormoneihin, hehe. :D

    Eija, kiitos kovasti! Näitä oli ilo tehdä. Toivottavasti ovat myös käytännöllisiä ja kestäviä.

    VastaaPoista
  4. Tilkkuilu on tauti :) ja muuhun ompelutyöhön verrannut se on helpompaa, ainakin musta. Tuossa vihreä-vaalenpunaisessa on aivan ihanat värit!

    VastaaPoista
  5. Ihanat peitot!
    (Ja kiva oli juttukin lehdessä...)

    VastaaPoista
  6. Soile, ei se tosiaan niin kovin vaikealta tuntunut. Ja koukuttavaa se ainakin on. :)

    hillanen, kiitti! :)

    Sannu, se lehtijuttu, joopa joo: teksti ok, kuva taas oli masentavan huono. Näytin hirveän väsyneeltä, vaikka en sitä ollutkaan. Herttakin hosui epätarkkana, raukka. Jännä juttu, kuinka synkän kuvan voi saada valoisana aamuna ja ammattilaisvehkeillä. No, eiköhän siinä jutussa ollut teksti pääasia, eikä meikäläisen habitus. :)

    VastaaPoista
  7. Peikkotyttö, kiitos kaunis!

    VastaaPoista
  8. Are you still in just one piece? :)
    Have a very easy labor and delivery!

    VastaaPoista
  9. Todella ihanat värit, varsinkiin siinä kelta-oranssissa peitossa! Siinä on vauvan hyvä pötkötellä kunhan on maailmaan tupsahtanut :)

    VastaaPoista
  10. Ootko kokeillu siivousta! Mä pesin ikkunat ja seuraavana aamuna sai lähteä sairaalaan :)

    Kauniita peittoja, mullakin on käsitys, et se on ihan millimillihommaa ja siks vaikeeta. Kyllä kelpaa vauvan tutkia värejä :)

    VastaaPoista
  11. Ihanat. Varsinki tuo vihreä-vaaleanpunainen on kaunis.

    Mie oon aatellu, että jos vihdoinki rohkaistuisin ompelukoneen kanssa, nuo tilkkutyöt vois olla mun juttu. Neliskantteja palasia, mikä siinä vois muka mennä vikaan :D Myönnettäköön, että mun logiikka on hieman todellisuuspakoinen...

    Oikeasti mun kiinnostus taitais riittää vain ihan pienen pieniin projekteihin tilkkuilussa. En ole kauhean hyvä virkkauksessa ja neulomisessakaan noiden tilkuista tehtävien juttujen suhteen. Suuri innostus tyssää melko äkkiä.

    VastaaPoista
  12. Annamari, yup, still expecting. :) The due date is on Monday, so it can happen any time from this moment on or it can take another 2.5 weeks... The sooner the better, if you ask me! :)

    Nuuskis, kiitti! Tuollaiset peitot on kai aika monikäyttöisiä, varsinkin reissun päällä. Vaipanvaihtoa, pötköttelyä, lämmitystä... Ja 60 asteen konepesu, luojan kiitos! :)

    Pauliina, mä oon eilen ja tänään siivonnut koko kämpän. Lattioitakin moppasin oikein sydämen kyllyydestä, mutta ei ainakaan vielä tunnu vaikuttavan. Saunottukin on ahkerasti, ja kaikkea muutakin kokeiltu. Pakko kai uskoa, että ei se vauva suostu tulemaan ennen kuin on itse siihen valmis. Voi mitä piinaa kärsimättömälle minulle! :D

    Noi millimetritarkkuudet olis kai hyvä olla kohdillaan tilkkujen kanssa, mutta ei se mullakaan niin mennyt. Silti ihan nättejä noista tuli, eikä se millin tai parin heitto jossain saumassa haitannutkaan. Leikkausalustojen mittaruudukot on tosi iso apu, samoin kuin terävä leikkauspyörä. Kivaa puuhaa tuo oli, kannatti kokeilla!

    Tess, mutku tilkuissa toi suurikaan projekti ei välttämättä ole pitkäkestoinen! Mä tein tuon keltaisen peiton käytännössä päivässä, ja suurin osa ajasta meni päätösten tekemiseen tai pikemminkin niiden vatvomiseen. :D Lisäksi homma jaksottu nätisti eri osiin, niin että yhden osaprojketin kun tekee kerralla, niin valmista tulee ennen kuin huomaakaan: ensin kankaiden (pesu ja silitys) leikkaus, sitten sommittelu ja ompelu, lopuksi vanu väliin ja kerrokset yhteen tikkaamalla. Mä en meinannut malttaa lopettaa, kun kerran alkuun pääsin, vaan ryntäsin heti jatkamaan seuraavaan vaiheeseen. :)

    VastaaPoista
  13. Ihania vauvapeittoja olet tehnyt. Tilkkuilu tosiaan taitaa olla raskaushormoneiden sivuoire, sillä munkin oli ihan pakko tilkkuilla tulokkaalle oma peitto. Nyt peitto on jo pieni ja ajattelin lähteä Etsyyn ostoksille, josko saisin aikaiseksi päiväpeiton pinniksestä ison tytön sänkyyn siirtyvälle :)

    VastaaPoista
  14. Ihania peittoja, värit sointuu toisiinsa kauniisti. Jaksamista raskauden viime metreille, nimimerkillä "koko rahan edestä odottanut". :)

    VastaaPoista
  15. Kauniin harmoniset sävyt, hyvältä näyttävät.

    Ja niinhän se on, että sitä osaa ja pystyy mihin vain haluaa...

    VastaaPoista
  16. Eksyin Aamulehden harrastus-liitteen selattuani lukemaan blogiasi. Kerrassaan upeita käsitöitä! Ihastuin etenkin tuohon vaalenpuna-vihreään tilkkupeittoon.

    Oli myös hauska sattuma huomata, että odotat vauvaa, jonka laskettu aika on viikon sisällä. Hyvä ystäväni odottaa meinaan myös ja laskettu aika on ensi viikon alussa! :)

    Hyvää loppuodotusta ja vauvakevättä! :)

    -T

    VastaaPoista
  17. Rouva Pee, tilkkupeitoilla saa niin kivasti väriä ja iloista ilmettä, että mielellään niitä lapselle tekeekin. Mulla on vielä paljon kankaita odottamassa, mutta silti haikailen Etsystä lisää. :) Vaikka kuinka sanon, että nyt riittää tilkkuilu, niin saa nähdä, maltanko olla tilaamatta... :P Kiinnostaisi kokeilla valmiiksi leikattuja tilkkuja, jotain charm packeja tai jelly rolleja. Siinä olisi iso osa työstä jo tehty, ja kankaatkin valmiiksi valittuina. Ja joku muu olis saanut hoitaa sen ekan millimetritarkkuuttaa vaativan vaiheen. ;)

    Mertsu, mulla on tunne, että meidänkin vauva menee jonnekin viikoille 42+... Ei siinä muuten mitään, mutta kun se alkaa arvion mukaan olla nelikiloinen jo ensi viikon alussa, ja siitä voi tosiaan mennä vielä parikin viikkoa mahdolliseen käynnistykseen. Uijui.

    Katja, tarjolla olevissa kankaissa löytyy niin paljon toisiinsa sopiviksi suunniteltuja malleja, että ei niistä oikein voi saada kuin sopivia. :) Tosin näissä peitoissa ei ole käytetty pelkästään yhden suunnittelijan tiettyä mallistoa, vaan olen yhdistellyt niihin kirpparikankaita ja omia varastojani.

    T, kiitos kovasti kehuista! Hieno homma, että juttu johdatti tänne asti, tervetuloa toistekin. :) Tässä onkin sitten yhteistä jännäämistä, kun lasketut ajat ovat näin lähekkäin. Kovasti onnea ja jaksamista ystävällesi näille loppumetreille ja ihanaa alkanutta vuotta sinulle! :)

    VastaaPoista
  18. Kertakaikkisen ihanat peitot! Kyllä noilla kelpaa köllötellä :) Voi että, H-hetki on ihan lähellä jo. Noi viimeiset metrit odotuksessa tuntuu tosi pitkiltä. Pian kuitenkin saat syliisi maailman ihanimman käärön :) Jaksa vielä hetki sinnitellä...tai tiedä vaikka olisit just nyt laitoksella ;)

    VastaaPoista
  19. Oi, kuinka suloisia peittoja. Uuden tulokkaan kelpaa makoilla noiden päällä ja harjoitella elämänalkeita.

    Itse olen haaveillut tilkkupeitosta, joka koostuu melko isoista tilkuista. Ei tarvitsisi leikata miljoonaa palaa, mihin kärsivällisyyteni ei todellakaan riitä. =)

    VastaaPoista
  20. Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa. Tahdoin toivottaa onnea loppuodotukseenne. Ne on ne jännittävimmät viikot. Tilkkutyösi on tosi hienoja ensikertalaiseksi! Itse en tilkkutöitä taida, oma kärsivällisyyteni ei riitä tyydyttävään tarkkuuteen. Mutta ekana raskausaikanani tein minäkin oman yritelmäni.

    Onneksi Pikku-Kettu on siskoni, joten saan tilkkutäkkejä kotiani koristamaan sieltä. Ja todella omat yritelmäni kalpenevat siskoni tarkkojen töiden rinnalla. Itse teen muita käsitöitä. Lehtijuttu Aamulehdessä oli hyvä!

    VastaaPoista
  21. Makeet peitot! Tilkkuilu ei oo mun juttu. Mut 2kk ikäsen pojun äitinä voin sanoa, että kaikki pikkupeitot on rok! Mä tein vanhasta pyyhkeestä ja muumikankaasta hoitoalustoja- siis reissumalleja ja yks suosikki- mitkä tein ihan viimeisilläni- on huovutetut alustat! Huovutin ihan märkäsysteemillä, mut miksei neulotut ja pesukonehuovutetutkin kävis. Yks on pinnasängyssä, yks vaunussa, yks hoitoalustana sohvalla- on lämpösiä ja imee tarvittaessa kaaripissat :) Ja nauti maha-ajasta! Ja tsemppiä loppurutistukseen! Sulla on kiva ploki ja joskus aiemminkin on tullut kommentoitua. Nimimerkillä "babyn mitat 56 ja yli 4kg"

    VastaaPoista
  22. tilkkutyöt voivat olla tosi "levottomia" ja siksi en minäkään niistä oiken välitä. poikkeuksia on: tuo tekemäsi keltasävyinen peitto on ihana.

    VastaaPoista
  23. http://www.hs.fi/viivijawagner/1135270123008

    satuin törmäämään tuohon ja tuli mieleen linkittää tänne :P

    VastaaPoista
  24. Heip Vilma!
    Toivottavasti kohta saatte pikkuisen syliin. Meillähän oli lasketut ajat ihan lähekkäin, mutta mein pikkuinen päätti tulla joulupäivänä yksiöstään ulos.

    Vauva-arki on kyl ihanaa ja uskomatona. Päivittäin ajattelen, että onko tuo pikkuinen tosiaan meidän.. <3

    Jaksamista loppuraskauteen ja synnytykseen, toivottavasti kaikki menee hyvin. :)

    t.Ria

    VastaaPoista
  25. Any news? At this time you should have the baby :)

    VastaaPoista
  26. Ihanat peitot, ja millimetrin tarkkaa työtä ;). Toivottavasti vauva älyää saapua pian, odottavan aika on pitkä. :)

    VastaaPoista
  27. Mahtava syrhähyppy! Raskaus ja vauvat saavat tekemään yllättäviä juttuja, tämä on niistä varmasti lievimmästä päästä :) Onnea ja jaksamista!

    VastaaPoista
  28. Mahtavia tilkkuiluja! Makeat värit tuossa räväkämmässä. Ja tsemppiä loppuraskauteen, eiköhän se maha-asukki sieltä kohta putkahda. :)

    VastaaPoista
  29. Jokohan noiden peittojen alla pieni nukkuu?

    VastaaPoista
  30. Kauniita peittoja! Tarkasti olet peitot ommellut :)

    VastaaPoista
  31. Onpa kauniita peittoja, ihanat toisiinsa sointuvat värit :).

    VastaaPoista